Úszó ob: öt győri arany és egy Bernek-tripla – nagy hajrával

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.08. 20:42
null
Bernek Péter három aranyat szerzett az ob első napján (Fotó: Tumbász Hédi)
Repülőrajtot vettek a győriek öt elsőséggel a százhalombattai rövid pályás országos bajnokság nyitányán, de a nap hőse Bernek Péter volt, aki két egyéni számban és egy váltóban is aranyérmes lett, ráadásul 400 gyorson az európai ranglista harmadik helyére ugrott. Férfi 50 gyorson az első négy úszó 0.06 másodperc különbséggel ért a falhoz – számolt be róla a honi szövetség.

 

A győri gyorsváltók gyorsan bezsebeltek két aranyérmet 4x50-en, majd később újabb három elsőség következett: Sebestyén Dalmának sikerült előbb a 200, majd az 50 mellúszóaranyát is megnyernie, ami igazi bravúr. Takács Krisztián pedig nem akármilyen versenyben diadalmaskodott 50 gyorson: 21.93-mal győzött, klubtársa, Gyárfás Bence 21.94-gyel lett második, Kozma Dominik pedig 21.95-tel harmadik, de a negyedik Lobanovszkij Maxim is 21.99-nél állította meg az órát, azaz az első és a negyedik között csupán hat századmásodperc volt a különbség. Takács egy éve 50 pillangón aratott pontosan ilyen győzelmet: akkor is egy-egy század választotta el az érmeseket.

Bernek Péter szépen belelendült: a BVSC kiválósága kedvenc rövid pályás számában, 400 gyorson homorított nagyot, hiszen a távon világ- és Európa-bajnok klasszis az európai ranglista harmadik legjobb idejét úszta (előtte csak augusztusi, azaz még szinte csúcsformában elért eredményekkel állnak). Később 200 vegyesen is remekelt, ott európai 4. idővel ért elsőként célba.

Négyszáz gyorson a távra „átkiránduló” Milák Kristóf becsülettel tartotta a lépést –ezüstérmes lett –, majd tizennyolc perccel később a négyszeres junior világbajnok fő vadászterületén, 100 pillangón lett első a középdöntőben, remek kis „előversenyben”, Cseh Lászlót megelőzve (a döntő pénteken esedékes). Élő legendánk 200 vegyesen csupán negyedik lett, de egy pillanatig nem izgatta magát emiatt, hiszen két hétig nem edzett rendesen hátproblémái miatt, neki egyébként is a koppenhágai Eb-re kell kész lennie, egy hónap múlva.

Kétszáz háton Telegdy Ádám nagy fölénnyel nyert, ha valaki „nyomja” picit, talán még jobb idő is összejöhetett volna neki, ám a Kőbánya SC kiválósága így is az európai ranglista negyedik legjobbját úszta.

A hölgyek között sokadik reneszánszát kezdi élni Verrasztó Evelyn, aki saját bevallása szerint csak a budapesti vb nem túl jó emlékei miatt nem hagyta abba az úszást – a méltó lezárásig vezető úton mindenesetre jól mutat a 200 vegyes bajnoki címe.

Befejezésként még egy BVSC-s arany érkezett – a negyedik, azaz neki sem ment rosszul –, a férfi 4x200-as gyorsváltóban Cseh László másfél testhossznyi előnyt szerzett az egrieknek harmadik emberként, ám Berneknek őrült hajrával, ha csak centikkel is, de sikerült megelőznie a junior-világbajnok Holló Balázst.

ÚSZÓ OB
Férfiak
50m gyors: Takács Krisztián (Győr) 21.93
400m gyors: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 3:38.58
200m hát: Telegdy Ádám (Kőbánya SC) 1:50.84
200m vegyes: Bernek Péter (BVSC-Zugló) 1:54.87
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:28.97 (Lobanovszkij Maxim, Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence)
4x200m gyorsváltó: BVSC-Zugló 7:08.59 (Kozma Dominik, Drigán Zoltán, Papp Márk, Bernek Péter)

Nők
50m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 31.29
200m mell: Sebestyén Dalma (Győr) 2:24.17
200m vegyes: Verrasztó Evelyn (BVSC-Zugló) 2:09.36
4x50m gyorsváltó: Győri Úszó SE 1:42.45 (Gyurinovics Fanni, Pózvai Kiara, Márka Adrienn, Jakabos Zsuzsanna)

Bernek Péter:
„Jó formában érzem magam, különösen a vegyes ment jól, örülök, hogy a négyszáz után azt is sikerült így behúznom. A váltó volt a legjobb, annyi év után végre újra együtt úszhattam Kozma Domával, igaz, nagyon kellett jönnöm a végén, mert ő kissé lassú volt most, de hát autó sincsen fék nélkül." (Utóbbi mondat Dominik jelenlétében hangzott el, derűs kacagások közepette.)

Takács Krisztián:
„Edzőtáborból jöttünk, azaz kifejezetten jó érzés, hogy sikerült nyernem, nem számítottam rá, mert elég jól jöttek a többiek is. Aztán amikor felnéztem a táblára, kissé meglepődtem, az időket látva meg különösen. Gyárfás Bence néhány napja kitette a tavalyi 50 pille eredményét, amikor egy-egy század volt közöttem, Cseh Laci és Bence között – és azt írta fölé: »Takács Krisztián: idén is?« Nos, sikerült az idén is!"

Telegdy Ádám:
„Nagyon jólesett az úszás, kicsit egyedül maradtam a végére, mert nem volt sem Bernek Peti, sem Földházi Dávid, de azért sikerült jó időt mennem. Az Eb-n még ennél is jobbat szeretnék egy kicsivel, és akkor az érem is összejöhet.”

Verrasztó Evelyn:
„Úgy volt, hogy a világbajnokság után abbahagyom az úszást, de az nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, és nem akartam így búcsúzni, ezért a folytatás mellett döntöttem. Bár van ez a kávézóprojektünk is Dáviddal, azaz már nem edzek annyit, mint a fénykorban, de egy hónapja megint komolyan beleálltam a munkába. Örülök, hogy ez a nap így sikerült, a kettő vegyessel elégedett vagyok."

Sebestyén Dalma:
„Titkon reménykedtem abban, hogy akár mind a két számot megnyerhetem, de magamat is megleptem azzal, hogy az ötvenet is sikerült. Kétszázon jól összeállt minden, ezek után álltam oda az ötvenre, azt gondoltam, talán érmes lehetek, ehhez képest jött össze a győzelem – úgyhogy most nagyon boldog vagyok!"

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik