Úszás: világkupapénzdíj az Eb érmeseinek, jutalomként

Vágólapra másolva!
2014.09.17. 13:08
A világkupa pénzdíjaival megegyező mértékű jutalomban részesíti a berlini Eb magyar érmeseit a Magyar Úszószövetség, hangzott el a szerdai elnökségi ülésen, amelyen megalakult a Masters-bizottság is, Riskó Géza vezetésével.

Miután a 2021-es világbajnokság szervezését a Magyar Úszószövetség fogja össze, fontos, hogy valamennyi szakterületnek legyen képviselete; mivel a vb-t követően Masters vb-t is rendez Budapest, szükséges volt, hogy megalakuljon a Masters-bizottság. Ennek vezetésére Riskó Gézát kérte fel a MÚSZ, az elnökségi ülés kezdetén az MTVA sportfőszerkesztője Gyárfás Tamástól, a szövetség elnökétől vette át megbízó levelét.

Az ülés napirendi pontjainak jelentős része valóban a sikerek szakmai elemzéséről szólt: az elnökség természetesen elfogadta az érmeket, köztük megannyi aranyat hozó felnőtt Eb-ről, ifi Eb-kről, a nankingi ifjúsági olimpiáról, valamint a balatonfüredi nyílt vízi úszó-világbajnokságról készült beszámolókat.

Gyárfás Tamás bejelentette, a szövetség anyagi helyzete immár lehetővé teszi, hogy a hivatalos állami jutalmak mellett saját forrásból, külön honorálják a berlini Európa-bajnokság legjobbjait. „Mivel egyre szembetűnőbb, hogy a pénzdíjas rövidpályás világkupa-sorozat mennyire vonzza az úszókat, úgy döntöttünk, hogy az Eb-érmekért hasonló nagyságrendben jutalmazzuk a dobogósainkat, ezzel is jelezve, hogy bár az Eb nem pénzdíjas, az ottani helytállás is kiemelkedően fontos" – közölte Gyárfás Tamás. Ennek értelmében Berlin legjobbjai az aranyakért 1500, az ezüstökért 1000, míg a bronzérmekért 500 dollárnak megfelelő összeget kaphatnak kézhez.

A MÚSZ elnöksége döntött arról is, hogy az országos bajnokságokon (50 méteres, illetve rövid pályás) kötelező a részvétel, azaz senki sem versenyezhet azzal párhuzamosan külföldön. A testület elfogadta a január elsejével hatályba lépő új nyilvántartási és átigazolási szabályzatot, amely a korábbinál jóval inkább védi az egyesületeket a fiatal tehetségek elcsábítóival szemben.

Szabó Tünde főtitkár a sportágfejlesztési program kapcsán beszámolt arról, hogy az úszóink által képviselt világszínvonalhoz kívánják igazítani a hazai versenyek időmérését is, ezért a kormányzati támogatásból megvásárolják a világon legkorszerűbbnek számító – az olimpiákon és vb-ken is használt – Omega időmérő rendszert, amelyet mind a medencés, mind a nyílt vízi viadalokon lehet használni, és mobil eszköz lévén bármelyik eseményen, bármelyik uszodába felszerelhető. A főtitkár jelezte, hogy mivel a kormány feloldotta a nyár végén bejelentett költségvetési zárolást, ezért azok a klubok, amelyek mindennel elszámoltak az első félév kapcsán, hasonló nagyságrendű támogatással számolhatnak a folytatásban is.

Az elnökség végül rábólintott arra az előterjesztésre is, hogy a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába (Hall of Fame) elsősorban olyanok kerülhessenek be, akik pályafutásuk lezárást követően is aktívan segítették a sportágat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik