Úszás: „Riói szintekért úsznak Londonban a magyarok”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2016.05.12. 13:32
Aranyérmekért és újabb riói A-szintes időkért utazik a londoni vizes Európa-bajnokságra a magyar úszó-válogatott, a hétfőn kezdődő küzdelmekben 31-en képviselik Magyarországot – mondta el Hargitay András szövetségi kapitány a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy a magyar úszók jó esélyekkel indulnak. Megjegyezte: az Európa-bajnokságon kiemelt szerepet szánnak az edzőknek és a gyúróknak, egy masszőr például végig a 400 és 200 méter vegyes világbajnokának, Hosszú Katinkának a munkáját segíti.

Hargitay András közölte: mivel az olimpia évében zajló Európa-bajnokságról van szó, több rivális is inkább az ötkarikás viadalt helyezi előtérbe és kihagyja a kontinensviadalt. Magyar részről is van ilyen, a 200 méter mell olimpiai bajnoka, Gyurta Dániel ugyanis nem vesz részt a londoni Eb-n. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, az UTE klasszisa letett már annyit az asztalra, hogy ezt az utat válassza.

Petrov Iván, az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta, mivel az ifjúsági korú versenyzők országos bajnoksága és a hódmezővásárhelyi Európa-bajnokság is közel van ehhez a viadalhoz, ezért a brit fővárosban az „ifjú titánok” közül csak Késely Ajna áll rajthoz.

A 12-szeres nagymedencés Európa-bajnok Cseh László kijelentette, mind a négy számban, azaz 50, 100 és 200 méter pillangón, valamint 200 méter vegyesen is győzni akar a brit fővárosban.

„A felkészülést úgy állítottuk össze, hogy Londonban nagyjából a csúcsformámhoz közeli állapotban legyek. Az már az országos bajnokságon látszott, hogy ez nagyjából sikerült” – mondta a 30 éves klasszis.

A nyílt vízen olimpiai címvédő Risztov Éva hangsúlyozta: a 10 kilométer ötkarikás aranyérmeseként számára továbbra is ez a fő profil, ennek ellenére mindent megtesz majd annak érdekében, hogy 800 méteren is helytálljon Londonban.

A gyorsúszó specialista, tavaly a kazanyi világbajnokságon 1500 méteren bronzérmes Kapás Boglárka elmondta, hogy mindhárom távon, azaz 400, 800 és 1500 méter gyorson is szeretné megúszni, de legalábbis megközelíteni egyéni legjobbját.

A 400 méter vegyesen vb-ezüstérmes Verrasztó Dávid rendkívül szűkszavúan nyilatkozott, mint elmondta, mivel a győri országos bajnokságon nem vett részt, nagyon várja már az Európa-bajnokságot.

Az eseményen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség elnöke bejelentette, hogy a szervezet gyermekvédelmi programot kezdeményez, melynek célja, hogy megelőzzék azokat az esetleges bántalmazásokat – illetve fellépjenek ellenük –, melyek a gyermekeket és fiatal felnőtteket a sportolás során érhetik.

A program koordinálására egy nemzetközileg is elismert szakembert, Herczog Máriát – a Család, Gyerek, Ifjúság Egyesület és az Eurochild elnökét, az ENSZ gyermekjogi bizottságának korábbi tagját – kérték fel. A program prevenciós jellegű, tehát – ahogy a szövetség közleménye fogalmazott – nem azért kezdeményezik, mert a lelki, fizikai vagy szexuális zaklatás mindennapos probléma lenne az úszásban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik