Úszás: nem edzhet a doppingoló olimpiai bajnok Ausztráliában

Vágólapra másolva!
2014.12.03. 10:09
Bár letöltötte három hónapos eltiltását, nem edzhet Ausztráliában Szun Jang olimpiai és világbajnok kínai úszó, akinek szervezetében májusban serkentőt találtak.

A döntést Michael Scott, az Ausztráliai Úszószövetség vezetőedzője közölte még a múlt héten Denis Cotterell-lel, annak a Gold Coast-i klubnak a főnökével, akinél Szun tréningezni szokott.

Scott azt is kiemelte, hogy megszigorították a külföldi úszók ausztráliai beutazását. Olyan dokumentumot kell kitölteniük a helyi doppingellenes ügynökség kérésére, amely szerint bármikor doppingvizsgálatnak vethetik alá őket, és még illetéket is kell fizetniük a szövetségnek.

Cotterell az egyik legelismertebb edző hazájában, aki a mostani döntéssel arra kényszerülhet, hogy megszakítsa kapcsolatát Szunnal.

A kínai hatóságok szokatlan módon kezelték az úszó doppingügyét: csak novemberben hozták nyilvánosságra, hogy Szun még májusban, az országos bajnokságon fennakadt a vizsgálaton az enyhe serkentőszernek számító trimetazidinnel, aminek használata versenyen tilos, edzésen ugyanakkor megengedett. A versenyző odahaza – titokban – három hónapos eltiltást kapott, így augusztusban már szerepelhetett az Ázsiai Játékokon, ahol három számban is aranyérmes lett: 400 és 1500 méter gyorson, továbbá a 4x100-as gyorsváltó tagjaként.

A kínai sportvezetés indoklása szerint azért csak novemberben hozta nyilvánosságra Szun esetét, mert akkor érkezett el a határideje a doppingteszt-eredmények és a fegyelmi határozatok közzétételének. Az úszó mellett a csapatorvos és az edzői stáb is büntetést kapott, de azt nem közölték, hogy milyen mértékűt.

Szun a 2012-es londoni olimpián négy számban állt dobogóra: megnyerte a 400 és – világcsúccsal – az 1500 méter gyorsot, második lett 200 méter gyorson, míg a 4x200-as gyorsváltó tagjaként a harmadik helyen végzett. Világbajnokságon ötször diadalmaskodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik