nemzetisport.hu 2017.03.20 14:17 Frissítve: 2017.03.20 14:45

Úszás: „Jön a Cook-szoros, és jöhetnek a cápák is!”

Világhírű hosszútávúszónk, Mányoki Attila ismét egy rettegett óceánszoros átúszására készül. Az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat ötödik állomása ez, amely túlzás nélkül mondható az egyik legjobban embert próbáló feladatnak az eddigiek közül. A népszerű televíziós riporter, Csisztu Zsuzsa hívta fel figyelmünket a tehetséges sportoló újabb próbatételére.

 

Mányoki Attilára cseppet sem veszélytelen kaland vár (Fotó: Facebook/Mányoki Attila)

 


A Cook-szoros Új-Zélandon, az Északi- és a Déli-sziget között található. Északnyugatról délkelet felé haladva a Tasman-tengert köti össze a Csendes-óceán déli részével. A világ egyik legveszélyesebben hajózható vizének tartják. Az átúszás alatt leküzdendő 26 km-es táv az Északi-szigeten fekvő Terawhiti-fok és a Déli-szigethez tartozó Arapaoa-szigeten lévő Perano Head között van.

Mányoki Attila, aki tavaly, Kaliforniában, huszonöt éves, fantasztikus pályafutása elismerése nyomán tagja lett a maratonúszók nemzetközi Hírességek Csarnokának, már Wellingtonban edz óceáni körülmények és klimatikus viszonyok között, bár a várható cápaveszélyre így sem nagyon tud felkészülni.

Hivatalos források szerint itt minden hatodik úszó találkozik cápákkal. A jeges vízben nagy számban vannak óriásmedúzák és nagy fehér cápák is…

A szoros legfőbb veszélyeit mégis inkább a természeti tényezők jelentik: a 26 km-es táv alatt óriási az árapálymozgás, amely 6 óránként változik. Az áramlatok mellett az egyik legfontosabb tényező, amivel komolyan számolni kell, az a szorosra jellemző erős szél. Évente átlagosan 173 olyan nap van, amikor 63 km/h (40 csomó) feletti széllökéseket mérnek. Ennek köszönhetően a hullámok is jelentősen nehezíthetik az úszást. Mindez együttesen rendkívüli kihívások elé állítja a legrátermettebb és a kalandoktól sem visszariadó úszókat, mint amilyen Mányoki is.

A szoros vize általában hideg. A melegebb periódusban a 19 fokot is elérheti a víz hőmérséklete, de hidegebb időkben 13-14 fokot kell elviselni. Tehát a fenti veszélyek mellett még a hipotermia is fenyegeti az úszókat.

Mányoki Attila csaknem háromévi várakozás után az április 3. és 8. közötti időszakra kapott lehetőséget, hogy ezt kihasználva nekivágjon a Cook-szorosnak. Élete egyik legnagyobb kihívása lesz.

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.10.13 08:53:53

Úszás KOVÁCS ERIKA

A 26 éves úszó ismét munkába állt: az újrakezdésről és a céljairól is beszélt lapunknak.

2017.09.28 09:39:03

Úszás KOVÁCS ERIKA

„A pályafutásom teljes, nem tudok semmi újat megnyerni. Ettől független a hozzáállásom ugyanolyan.”

2017.09.24 23:20:34

Úszás BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Az elnöki poszton most a szintézisnek kell következnie.

2017.09.20 23:46:49

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A legfontosabb, hogy az elmúlt évtizedekben a világ úszósportjában megszerzett helyünket (emberek, ez a kis ország rendre Amerikával, Oroszországgal, Kínával harcol!) tartani tudjuk, sőt még előrébb lépjünk.

2017.08.30 22:05:18

Úszás KOVÁCS ERIKA

Pénteken rendkívüli közgyűlést tart a MÚSZ, napvilágra került néhány elnökjelölt neve.