HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2017.03.20 14:17 Frissítve: 2017.03.20 14:45

Úszás: „Jön a Cook-szoros, és jöhetnek a cápák is!”

Világhírű hosszútávúszónk, Mányoki Attila ismét egy rettegett óceánszoros átúszására készül. Az Ocean’s Seven elnevezésű sorozat ötödik állomása ez, amely túlzás nélkül mondható az egyik legjobban embert próbáló feladatnak az eddigiek közül. A népszerű televíziós riporter, Csisztu Zsuzsa hívta fel figyelmünket a tehetséges sportoló újabb próbatételére.

HIRDETÉS

 

Mányoki Attilára cseppet sem veszélytelen kaland vár (Fotó: Facebook/Mányoki Attila)

 


A Cook-szoros Új-Zélandon, az Északi- és a Déli-sziget között található. Északnyugatról délkelet felé haladva a Tasman-tengert köti össze a Csendes-óceán déli részével. A világ egyik legveszélyesebben hajózható vizének tartják. Az átúszás alatt leküzdendő 26 km-es táv az Északi-szigeten fekvő Terawhiti-fok és a Déli-szigethez tartozó Arapaoa-szigeten lévő Perano Head között van.

Mányoki Attila, aki tavaly, Kaliforniában, huszonöt éves, fantasztikus pályafutása elismerése nyomán tagja lett a maratonúszók nemzetközi Hírességek Csarnokának, már Wellingtonban edz óceáni körülmények és klimatikus viszonyok között, bár a várható cápaveszélyre így sem nagyon tud felkészülni.

Hivatalos források szerint itt minden hatodik úszó találkozik cápákkal. A jeges vízben nagy számban vannak óriásmedúzák és nagy fehér cápák is…

A szoros legfőbb veszélyeit mégis inkább a természeti tényezők jelentik: a 26 km-es táv alatt óriási az árapálymozgás, amely 6 óránként változik. Az áramlatok mellett az egyik legfontosabb tényező, amivel komolyan számolni kell, az a szorosra jellemző erős szél. Évente átlagosan 173 olyan nap van, amikor 63 km/h (40 csomó) feletti széllökéseket mérnek. Ennek köszönhetően a hullámok is jelentősen nehezíthetik az úszást. Mindez együttesen rendkívüli kihívások elé állítja a legrátermettebb és a kalandoktól sem visszariadó úszókat, mint amilyen Mányoki is.

A szoros vize általában hideg. A melegebb periódusban a 19 fokot is elérheti a víz hőmérséklete, de hidegebb időkben 13-14 fokot kell elviselni. Tehát a fenti veszélyek mellett még a hipotermia is fenyegeti az úszókat.

Mányoki Attila csaknem háromévi várakozás után az április 3. és 8. közötti időszakra kapott lehetőséget, hogy ezt kihasználva nekivágjon a Cook-szorosnak. Élete egyik legnagyobb kihívása lesz.

 

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.08 16:06:17

Úszás nemzetisport.hu

„A Mare Nostrum három állomásán ott leszek, és a terveim között továbbra is szerepel az Eb.”

2018.05.25 23:45:24

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Csakhogy Tusup nem tud veszíteni, sohasem tűrte, hogy ne az övé legyen az utolsó szó, mindig, mindenre volt ellenérve.

2018.05.24 22:07:53

Úszás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A magyar sport szempontjából kizárólag az ő sorsa a fontos.

2018.05.14 11:35:26

Úszás nemzetisport.hu

2018.05.09 11:39:42

Úszás KOVÁCS ERIKA

Az úszók szövetségi kapitánya szerint Hosszú megválaszthatja, milyen számban úszik az Eb-n.

HIRDETÉS
HIRDETÉS