Úszás, ISL: akár a búcsúban – Hosszú a hatodik 200 vegyesen

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.10.26. 17:45
Változatos nap az uszodában: a Cali Condors vezet a negyedik fordulóban – Kapásék a második, Hosszúék a harmadik helyről várják a folytatást.
Hosszú Katinka csak a hatodik helyen végzett 200 vegyesen hétfőn (Fotó: Tumbász Hédi)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Hosszú Katinka csak a hatodik helyen végzett 200 vegyesen hétfőn (Fotó: Tumbász Hédi) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK


Kétségtelen tény, nem feltétlenül „nemes” megfogalmazás egy úszóverseny kapcsán az, hogy volt itt minden, akár a búcsúban, a Nemzetközi Úszóliga (ISL) negyedik fordulójának első napja után mégiscsak így összegezhetünk.

Például azért, mert született egy új Európa-csúcs, mégpedig 50 méter mellen (25.50), éspedig a török Emre Sakci jóvoltából.

Például azért, mert olyat még nemigen láttunk, hogy Hosszú Katinka (Iron) 200 vegyesen csak a hatodik helyen végez egy viadalon – hétfőn ez is megtörtént a Duna Arénában, pedig a háromszoros olimpiai bajnok ezúttal még a kétszáz hátat sem vállalta a vegyes előtt, de valamiért mégsem sikerült túl jól ez a 200 vegyes. Félteni persze nem kell klasszisunkat, szinte biztos, hogy később ismét villanni fog.

Akár már kedden, a 2. forduló második napján.

Ahol az Iron csapata választhatja meg az úgynevezett csillagszóró futam úszásnemét a férfiak mezőnyében, s még ilyenre sem volt példa az ISL idei szezonjában, merthogy még az sem fordult elő, hogy ez a gárda nyerje az első napon a 4x100-as vegyes váltót. Hétfőn ez történt, s a szabályok értelmében Hosszúéké a döntés joga – női fronton a Cali Condors választhat, s tekintve, hogy soraiban tudhatja a mellúszó sprintert, Lilly Kinget, szinte biztosan a mell mellett dönt. Ráadásul az első fordulóban ez utóbbi választás nyerőnek is bizonyult.

És ki ne hagyjuk a nap egyik legnagyobb dobását, mégpedig a német Marco Koch szenzációs úszását 200 mellen!

A néhány éve még Gyurta Dániel nagy ellenfeleként emlegetett világbajnok Koch 2:00.81-es idővel nyert, ami egyfelől közel, nagyon közel van az orosz Kirill Prigoda 2018-ban felállított világrekordjához (2:00.16), másfelől ezzel az eredménnyel a német majdnem tarolt: az új szabályok értelmében ugyanis akkor, ha valaki nagy fölénnyel nyer (ez minden számban más és más időt jelent), elrabolhatja a többiektől a pontokat – akár mindenkitől. Nos, Marco Koch után mindössze a második helyezett kapott pontot, a győztes pedig a normál esetben járó kilenc helyett 30 (!) pontot szedett össze.

„Bíztam benne, hogy kicsivel még gyorsabb leszek. Remélem, legközelebb összejön a világcsúcs is” nyilatkozta Koch, aki ezzel a remek úszással nagyban segítette csapatát, a New York Breakerst (Kapás Boglárka egy harmadik, Késely Ajna egy ötödik helyet hozott 400 gyorson az együttesnek, míg Telegdy Ádám negyedik lett 200 háton), amely első fellépésekor csak a négyes csoport negyedik helyén végzett, ezúttal viszont az első nap után a második helyen áll – a Caeleb Dressel nevével (is) fémjelzett Cali Condors után.

Az Iron a harmadik, míg a DC Trident a negyedik helyről várhatja a folytatást, s bár a Cali Condors jelentős előnnyel vezet, az a bizonyos csillagszórófutam felforgathat sok mindent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik