nemzetisport.hu 2019.05.22 21:23 Frissítve: 2019.05.22 22:31

Úszás: Ha profik akarunk lenni, akkor profinak kell lennünk – Hosszú

A riói olimpia egyik legnagyobb (úszó)sztárja szeretné forradalmasítani a sportágát, és úgy érzi, a medencében, illetve azon kívül is képes lesz sikerrel harcolni. Hosszú Katinkával a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) hétvégi, budapesti kongresszusán készített interjút a Reuters.

Hosszú Katinka szeretné megváltoztatni az úszást (Fotó: Tumbász Hédi)

 

 

A háromszoros olimpiai bajnok szerint sokáig megelégedtek azzal az úszók, hogy csupán négyévente, az olimpián mutassák meg az igazi tudásukat, de hisz abban, hogy eljött az idő a radikális változásra.

 
Hosszú Katinka még a 2024-es olimpián is úszni akar

„Ha profik akarunk lenni, akkor profinak kell lennünk” – nyilatkozta, utalva arra, hogy ő lett a Nemzetközi Úszó Liga (ISL) egyik nagykövete, és az orosz milliárdos Konsztantyin Grigorisinnel együtt új időszakot nyitna a sportág történetében.

Szerinte a nemzetközi szövetség (FINA) nem fejleszti a sportágat a megfelelő módon, így az úszók nem tudják kihasználni a márkaépítést, és nem kereshetnek elég pénzt.

„Meg akarjuk változtatni azt, hogy bennünket csak az olimpia során lássanak világszerte. Nem akarunk személyiség nélküli versenyzők lenni – mondta. – A Nemzetközi Olimpiai Bizottság valószínűleg nem szeret, ha kimondom, de a cél nagy pénzekkel és nézettséggel olyan profi bajnokság létrehozása, hogy az olimpia csak egy olyan állomás legyen, mint például kosárlabdában és teniszben. Ez az én elképzelésem.”

Elmondta, számára ezek a feladatok plusz motivációt adnak, és nem vetik vissza a versenyzői pályafutását. „Szeretném megváltoztatni a sportágat. Hogy amikor visszatekintek, azt mondhassam: ez nagyon jó volt, és ezek miattam történtek.”

2019.05.17 19:02:46

Úszás BÁLINT MÁTYÁS

Az amerikai úszócsillag a két olimpiai sikere között eltelt 16 évben megjárta a poklot, s megtisztult a purgatóriumban.

2019.05.17 09:48:17

Úszás VINCZE SZABOLCS

Donna de Varona olimpiai bajnok úszóként és az első női sporttelevíziósként is legenda.

2019.05.09 18:16:31

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Hogy hol tart az ügy? Folyamatban van, ami azt jelenti, hogy minden szükséges dokumentum elkészült, és elküldésre került.”

2019.04.26 22:56:51

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hosszú Katinka Rio legeredményesebb magyarja reményeink (egyik) zászlóshajója Tokióban, s ha ott is sikerrel jár, csodálatunkra lesz érdemes.

2019.04.02 08:52:38

Úszás KOVÁCS ERIKA

Jó kis pofont kapott az ob-n, bele sem gondolt, hogy 200 pillangón nem lehet ott a vb-n.