Úszás: Gyárfást kitiltották a FINA-rendezvényekről, szerinte „csak felfüggesztették”

Vágólapra másolva!
2021.05.04. 17:52
null
Gyárfás Tamás már vádlott volt, amikor elutazott a 2019-es kvangdzsui világbajnokságra (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
A Nemzeti Sport információi szerint a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) végrehajtó bizottsága a büntetőügyében esedékes jogerős bírósági döntés megszületéséig Gyárfás Tamást eltiltotta minden FINA-rendezvény látogatásától. Gyárfás cáfol.

 

A magyar sportvezető, aki korábban a FINA alelnöke is volt, és formálisan most is – 2009 óta folyamatosan – tagja a világszövetség vezetőségének, egyetlen, a FINA vagy tagszövetségei által rendezett vízisport eseményre sem mehet be tudomásunkra jutott megbízható információk szerint, ami azt jelenti, hogy a május 10-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon sem látják őt szívesen.

Mindez azért is érdekes, mert az Európai Úszószövetség (LEN) tavaly novemberi, online közgyűlésén, miután vb-tagként és pénztárnokként megszűnt Gyárfás mandátuma, tiszteletbeli tagnak választotta őt a kontinentális szövetség, aminek fontos velejárója éppen a rendszeres meghívás a szövetség eseményeire, versenyeire. A LEN-ben akkor Szabó Tünde olimpiai ezüstérmes úszó, sportért felelős államtitkár lett Gyárfás utóda, a végrehajtó bizottság magyar tagja, rögtön alelnökként. A FINA-ban, azaz a nemzetközi szövetségben az idén júniusban esedékes tisztújítás, amely formálisan is a végét jelentheti a magyar úszószövetséget korábban elnökként 23 éven át vezető, sportújságíróként, majd televíziós producerként dolgozó Gyárfás sportvezetői pályafutásának.

Közben áprilisban újabb meghallgatásokkal folytatódott a Fővárosi Törvényszéken Gyárfás Tamás büntetőpere, amelyben Fenyő János korábbi rivális médiavállalkozó elleni 1998-as merénylet ügyében vádolják emberölésre való felbujtással.

FRISSÍTÉS: Megkerestük Gyárfás Tamást az ügyben, aki elmondta, hogy több mint két éve tart ellene a büntetőeljárás, eddig a FINA türelmes volt, az ártatlanság vélelme alapján kiállt mellette.

„Egy hónappal a mandátumom lejárta előtt született meg a végrehajtó bizottság döntése, amelynek nyolc évig a tagja voltam. A FINA elnöke a Nemzetközi Úszószövetségben végzett munkámat elismerte, és hangsúlyozta, hogy csupán felfüggesztésről van szó – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Gyárfás Tamás, aki tekintettel arra, hogy a LEN gazdasági vezetője volt, az alapszabály értelmében, további négy évig a LEN Büro tagja marad. (Rendkívül érdekes a folytatólagos tagságról szóló kijelentése Gyárfás Tamásnak, hiszen erre vonatkozóan eddig semmilyen információ nem látott napvilágot.) – A FINA nem tiltott ki a rendezvényeiről, azt nem tudom, hogy honnan ez az információ.”

Gyárfás Tamás olyannyira nem gondolja, hogy ki lenne tiltva bárhonnan, hogy információink szerint tervezi, hogy beköltözik az úszó Eb „buborékjához” tartozó budapesti szállodába.

2. FRISSÍTÉS: Gyárfás Tamás lapunkhoz eljuttatott újabb reakciója szerint nem igaz, hogy kitiltották, nem igaz, hogy nem mehet eseményekre, hanem „felfüggesztették”.

„Az ügyem lezárásáig nem lehetek a FINA-eseményeken aktív tisztségviselő.” Nehéz rájönni, hogy pontosan mi a különbség.

Továbbá, bár a tiszteletbeli taggá választásáról ő maga tájékoztatta lapunkat, s ezen túl nem jelent meg sehol további információ a tisztújítás után, most állítja: „Én nem hallgattam el, hogy a LEN-ben Büro-tag maradtam. A szövetség is tudja.”

A budapesti „buborékkal” kapcsolatban kijelentette: „Akkor megyek, ha muszáj. 16-án például ott lesz a Büro-ülés."

Gyárfás Tamás üzenete így zárul: „Nem tudom, miért kell még egyet rúgni belém”.

3. FRISSÍTÉS: Az európai szövetség nem foglalkozik a FINA felfüggesztésével – derül ki Csurka Gergely nyilatkozatából.

„LEN-sajtósként annyit szeretnék hozzátenni a ma este Gyárfás Tamás és a FINA döntése kapcsán napvilágot látott információkhoz, hogy a LEN részéről nincs szó arról, hogy Gyárfás Tamás ne vehetne részt az úszó Európa-bajnokságon. Gyárfás Tamás jelenleg a LEN Bureau tagja, mint ún. »Immediate Past Treasurer« (az előző ciklus gazdasági vezetője – talán ez a legmegfelelőbb fordítás), azaz minden Bureau ülésen részt vesz, és így a LEN eseményein is. A bírósági ügy lezárultáig érvényes FINA-felfüggesztés mint FINA-tisztviselőre vonatkozik, de a vizes sportágak évtizedes barátjaként nyilván megjelenhet a viadalokon” – áll Csurka Gergely lapunkhoz is eljuttatott levelében.

Az ügy mögött alighanem az európai és világszövetség viszálya is tetten érhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik