Úszás: „Ez még az eddigi legdurvább versenyen is túltett”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.18. 10:46
null
Olasz Anna legyőzte a hullámokat
Remekül kezdte az idényt Olasz Anna: az Egyesült Államokban tanuló klasszis második lett a FINA nyílt vízi maratoni világkupa-sorozatának új-kaledóniai állomásán, Noumeában, ahol a hatalmas szél és az olykor kétméteres hullámok komoly kihívás elé állították a versenyzőket.

 

 

Edzője, Gellért Gábor beszámolója szerint a levegő és a víz hőmérséklete ideális volt, ugyanakkor a Franciaországhoz tartozó Csendes-óceániai szigetek mellett elég erős szélben kellett úszniuk a világkupa-sorozat 3. állomásán rajthoz állóknak: a 30-35 km/h-ás állandó szélsebességet időnként 50 km/h-ás lökések „színesítették”. A mezőnyben megannyi „hazai” volt, a franciáknak ugyanis ez a viadal jelentette a világbajnoki válogatót, így a motiváltságuk is más volt, mint a többi indulóé.

Végül Olasz Anna volt az egyetlen, aki bele tudott szólni a francia hölgyek igencsak éles versengésébe, továbbá aki meg tudott küzdeni a szél által generált, olykor kétméteres hullámokkal. Az 5 km után kettészakadó mezőnyben végig az élbolyban haladt, és végül csupán Aurélie Muller tudta megelőzni, aki régóta a gallok legjobbjának számít nemzetközi szinten. Kettejük között 27 másodperc volt a különbség.

„Ez szörnyen nehéz volt, életemben nem úsztam ilyen nehéz pályán, ez még az eddigi legdurvább versenyen is túltett, pedig azt hittem, a 2012-es piombinói Európa-bajnokság szeles-hullámos pályájánál nem lehet rosszabb. Mindenesetre alig várom, hogy szombaton is úszhassak a francia nyílt bajnokság öt kilométeres számában, mert akármilyen nehéz ilyen körülmények között úszni, nagyon fontos tapasztalatszerzés szempontjából” – nyilatkozta Olasz Anna.

Edzője, Gellért Gábor először is – szokásához híven – örült, hogy Anna még éhes az újabb úszásra („ennél jobb edzés nincs”), majd hozzátette: kifejezetten jó, hogy ilyen hullámok között kellett helytállnia versenyzőjének.

„Hasonló vár ránk a magyar úszók számára kiírt első vb-válogatón, a mexikói Cosumelben esedékes vk-n, továbbá a hírek szerint a riói olimpia helyszíne is ebbe a kategóriába tartozik.”

A szakember egyébként kint marad úszójával az Egyesült Államokban, és a május 2-i mexikói vk-ig együtt dolgoznak, majd a felkészülés itthon folytatódik. Ennél jobb forgatókönyv momentán nem létezik, Olasz ugyanis az elmúlt héten szinte egyedül edzett, miután az arizonai csapat leszerepelt az egyetemi bajnokságon, és a vezetőedzőt azonnali hatállyal kirúgták.

„Egyetlen segédedző maradt a csapat mellett, vele egyeztettem e-mailben a terveket, de szerencsére egy hét nem a világ, nagy baj nem történhet azzal, aki edzeni akar” – mondta Gellért Gábor, aki a tőle megszokott módon azért viccesen hozzátette: „Egyébként meg nem kell ide edző. Úszni kell – tudsz, tudsz, nem tudsz, nem tudsz...”

A szegedi tréner mindazonáltal örömmel látta, hogy Olasz Anna az első amerikai év végén kiváló állapotban van, és így vág neki az olimpiai kvalifikáció miatt kiemelten fontos vb-felkészülésnek. „Jó formában van, nagyon motivált, jó kedélyű. Egyszóval nagyon rendben van – de dolgozik is érte, nem is keveset.”

Olasz Annát és a többi magyar kiválóságot, így az olimpiai bajnok Risztov Évát itthon is láthatjuk versenyezni, hiszen június 20-án Balatonfüredre érkezik a világkupa-sorozat – ez a Magyar Úszás Napja keretében megrendezenedő viadal lesz a második felvonása a vb-válogatónak.

FINA NYÍLT VÍZI MARATONI VILÁGKUPA-SOROZAT
3. ÁLLOMÁS: NOUMÉA (ÚJ-KALEDÓNIA)
NŐK

1. Aurélie Muller (francia) 2:09:18.70 óra
2. Olasz Anna 2:09:45.80
3. Coralie Codevelle (francia) 2:10:27.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik