Úszás: Biztosíthatok mindenkit, hogy nem fogok elsüllyedni – Torghelle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.21. 08:52
Torghelle Sándor, az MTK Budapest 42-szeres válogatott csatára megtiszteltetésnek tekinti, hogy meghívást kapott a Duna Arénában október 4. és 6. között megrendezendő úszó világkupaverseny első napi hangulatcsináló futamára, amelynek külföldi sztárvendége nem más, mint Eric, az Angolna, azaz Eric Moussambani.

Az egyenlítői-guineai sportember 18 éve Sydneyben, az olimpia 100 méteres selejtezőjében olyan úszást mutatott be, amilyet előtte még senki. A kérdés nem az volt, hogy mennyi lesz az ideje, hanem inkább az, hogy vajon beér-e a célba.

„Országos csúcsot én sem fogok javítani október 4-én, abban viszont biztos vagyok, hogy labdajátékosként sem lesz gondom az 50 méteres táv teljesítésével – nyilatkozta a 36 éves Torghelle a Duna Aréna Hírlevelének. – Nem vagyok gyakorlott úszó, de általános iskolásként a diákolimpiákon egész jó helyezéseket értem el, nem én voltam a legjobb, de mindig a jobbak között végeztem. A vízzel – pontosabban a mély vízzel – másfél éves koromban ismerkedtem meg, amikor a pestszentlőrinci strandon úgy döntöttem, hogy édesapám után és is ugrok egy talpast. A fél strand vetette magát utánam a vízbe, nagy volt az ijedség, de annál is nagyobb a megkönnyebbülés, amikor már a parton voltam.”

Torghelle tudja, hogy nem vérre menő küzdelem vár rá az Angolna-futamon, de rá jellemzően ezt a kihívást is meglehetősen komolyan veszi.

„Csütörtökön egy MTK-s úszóedzővel elmentem a Tüske-uszodába, ahol a klubtársaim edzenek, és kipróbáltam magamat. Biztosíthatok mindenkit, hogy nem fogok elsüllyedni, és ha jól osztom be az erőmet, talán még egy dobogós helyet is el tudok csípni. Ericnek köszönhetően ez lesz életem első nemzetközi úszóversenye. Ennél is büszkébb vagyok viszont arra, hogy olimpiai és világbajnokok társágában vághatok neki az 50 méternek, olyanokkal egy futamban, mint például a tornász Berki Krisztián, vagy a rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaolin Sándor. Hab a tortán, hogy egy olyan csodálatos létesítményben versenyezhetek, ahol tavaly a vizes világbajnokságot rendezték meg – mondta Torghelle Sándor, aki a magyar élcsapatok mellett olyan együttesekben is szerepelhetett, mint az angol Crystal Palace, a görög Panathinaikosz, valamint a német Fortuna Düsseldorf.

A példaképnek számító sportember idehaza csak a bajnoki szünetekben szokott olykor-olykor úszni, de elmondta, hogy angliai légióskodása alatt két olyan alapozása is volt, amikor a felkészülésben az úszás is fontos szerepet kapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik