Úszás: a szövetség akkor is támogatja Szilágyit, ha az FTC helyett Tusuppal készül

Vágólapra másolva!
2019.11.05. 13:28
null
Szilágyi Liliána csak a felkészülésre és a versenyeire koncentrál (Fotó: Derencsényi István)
Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke elmondta, telefonon egyeztetett Szilágyi Liliánával, aki továbbra is Shane Tusuppal tervezi a 2020-as tokiói olimpiára való felkészülést.

 

Akármi is történt, Szilágyi Liliána kitart Shane Tusup mellett, és a jövőben is az ő tanácsaira hallgatva folytatja a felkészülését a tokiói olimpiára. A 23. születésnapja előtt álló kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok és Európa-bajnoki ezüstérmes úszó csak az edzésekkel és a versenyeivel foglalkozik, hidegen hagyja, hogy amerikai edzőjét hol botrányhősként emlegetik, hol pedig a döcögő vállalkozása kármentő vezetőjeként.

Más kérdés, hogy miként tekint Liliánára ebben a zavarossá vált helyzetben a Magyar Úszószövetség, szem előtt tartva, hogy azért fordult Tusuphoz, mert az FTC-ben egyelőre nem megoldott a felkészítésének kérdése.

„Dohában értem el telefonon a csütörtökön kezdődő FINA-világkupaversenyre készülő Liliánát, hogy megtudjam, mennyire biztos a dolgában, illetve mire készül a jövőben – tájékoztatta Wladár Sándor, a szövetség elnöke az SzPress Hírszolgálatot. – Lilu elmondta, hogy fel sem vetődött benne egy újabb edzőváltás gondolata, keményen dolgozik, és hisz abban a célkitűzésben, amit az amerikai sikerkováccsal közösen terveltek ki. Örül annak, hogy Dohában ott lesz mellette Tusup is, aki az elmúlt hétvégén a kazanyi világkupaversenyen azért nem vehetett részt, mert amerikai állampolgárként nem kapta meg az orosz vízumot. Nem hozta zavarba, hogy megfogyatkozott a csapatuk létszáma, csak a munkával és az olimpiával kapcsolatos céljainak megvalósításával foglalkozik. Feltette nekem azt a kérdést, hogy mire számíthat a jövőben a magyar szövetségtől. Az volt a válaszom, hogy a tokiói olimpiára készülő versenyzőként mindarra a támogatásra számíthat Tusup oldalán, amire akkor lenne érdemes, ha budapesti klubjában, az FTC-ben magyar edzővel készülne az előtte álló versenyekre. Mondhatom, nagy örömöt szereztem neki. Azt kértem tőle, hogy mielőbb juttassa el a szövetségbe a felkészülési tervét, írja le, hogy milyen edzőtáborokban és versenyeken szeretne részt venni, amire azért van szükség, hogy a munkatársaim előkészíthessék a programjait és elkülönítsék a végrehajtáshoz szükséges pénzügyi fedezetet. Továbbra is az a véleményem, hogy nem jó vért szülne, ha Shane azokban az uszodákban, ráadásul ugyanabban az időben tartana edzést a versenyzőinek, ahol a magyar válogatottak róják a hosszokat. Ez távolról sem jelenti azt, hogy Tusupra ellenségként kellene tekinteni, és folyamatosan akadályokat görgetni elé.”

Wladár Sándor jelezte, Szilágyit Tusup oldalán is ugyanúgy támogatja a szövetség (Fotó: Török Attila)
Wladár Sándor jelezte, Szilágyit Tusup oldalán is ugyanúgy támogatja a szövetség (Fotó: Török Attila)


Ami pedig a dohai vk-versenyt illeti, a FINA és a helyi szervezőbizottság honlapjának tanúsága szerint a vk hetedik állomásán várhatóan 44 nemzet képviseletében 134 férfi és 76 női úszó készül bemutatni a tudását, köztük a sportág olyan nagyágyúi, mint Hosszú Katinka, Cate Campbell, Vlagyimir Morozov és Chad le Clos. A rajtlistán 13 magyar neve szerepel, így Katinka és Liliána mellett többek között a Verrasztó testvéreké, Jakabos Zsuzsannáé és Szabó Szebasztiáné. Várhatóan rajtkőre áll a Tusup csapatból kirakott Földházi Dávid is, akit nem kísért el Katarba az olasz Ilaria Cusinato, noha már nem csak versenyző-versenyző kapcsolat köti össze őket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik