Úszás: a MÚSZ szerint nem Dárdai, Tusup volt a legjobb edző

Vágólapra másolva!
2016.01.17. 12:41
A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöksége elismerését fejezte ki az Év sportolója választáson győztes Dárdai Pálnak, de álláspontja szerint a Hosszú Katinkát felkészítő Shane Tusup volt a legjobb edző 2015-ben.

A MÚSZ-nak az MTI-hez vasárnap eljuttatott állásfoglalásában a testület gratulált a labdarúgó-válogatottnak és „különös tekintettel a kitűnő edzőnek, Dárdai Pálnak, aki meghatározóan hozzájárult ahhoz, hogy a magyar csapat több évtized után újra ott lehet az Európa-bajnokságon”.

Ám – olvasható a dokumentumban – a „MÚSZ szakvezetése mindezek tudatában is úgy ítéli meg, hogy Shane Tusupnak a múlt évi teljesítménye még ennél is tekintélyesebb”.

Az indoklás szerint úszója, Hosszú Katinka több világ- és Európa-csúcsot állított fel, két világbajnoki, hat rövid pályás Európa-bajnoki címet szerzett, Európa legjobb női úszójának már megválasztották, és „újfent joggal nagy esélyese a világ legjobbja címnek is, amelynek hivatalos bejelentésére január 31-én éppen Budapesten a Vigadóban zajló gálaünnepségen kerülhet sor” – áll az állásfoglalásban.

A MÚSZ ugyancsak nagyra értékelte Plagányi Zsoltnak, Cseh László edzőjének a bravúrját, aki a 30 éves sportoló „szinte példátlan újjászületésében vállalt döntő szerepet”.

Cseh László a kazanyi vb-n valamennyi pillangószámban érmet nyert, 200-on világbajnok lett; a rövid pályás Eb-n pillangón pedig mindhárom számban győzött. Emellett Európa-csúcsokat úszott, Európa legjobb úszójának választották, a világszavazáson a második hely várományosa – tette hozzá az úszószövetség vezetése.

Dárdai Pál az Év edzője kategória idei győztese (Fotó: Hegedüs Gábor)
Dárdai Pál az Év edzője kategória idei győztese (Fotó: Hegedüs Gábor)

A dokumentum azzal zárul, hogy a MÚSZ elnöksége „nyomatékosítja Dárdai Pál iránti tiszteletét, elismeri a szavazók objektivitását, de különös tekintettel a sportágban kialakult helyzetre, fontosnak tartja közzétenni testületi álláspontját”.

A sportújságírók díjait csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezett M4 Sport – Év sportolója gálán adták át.

A nőknél Hosszú Katinkát, a férfiaknál pedig Cseh Lászlót választották a múlt esztendő legjobb sportolójának a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) által kiírt szavazáson.

Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál korábbi magyar szövetségi kapitány, a német élvonalbeli Hertha BSC labdarúgócsapatának trénere győzött, megelőzve két úszóedzőt, a Hosszú felkészülését irányító Shane Tusupot és a Cseh edzéseit vezető Plagányi Zsoltot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik