Úszás: szenzációs nevekkel alakult meg az Olimpiai Bajnokok Testülete

MTI MTIMTI MTI
2018.03.30. 18:44
null
Balról: Gyurta Dániel, Wladár Sándor, Risztov Éva, Szabó József, Darnyi Tamás, Kovács Ágnes, Rózsa Norbert, Czene Attila (Fotó: Tumbász Hédi)
Megalakult a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) Olimpiai Bajnokok Testülete (OBT) – jelentette be az alakuló ülést követően Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke péntek délután Debrecenben.

 

A sportvezető örömmel nyugtázta, hogy az úszó olimpiai bajnokok többsége az első hívó szóra jelezte részvételi szándékát.

Wladár Sándornak – mint rögtönzött sajtótájékoztatóján kifejtette – régi terve volt, hogy vonják be a magyar úszóéletbe „a régi olimpiai bajnokainkat, hisz náluk autentikusabb személyek nincsenek”.

Az elnök szerint az OBT egyfajta véleményező testület lesz, bevonják a MÚSZ döntéshozatalaiba, és önálló kezdeményezéseket is várnak tőle.

Az évente kétszer-háromszor ülésező OBT elnökévé nyílt szavazással, egyhangúlag Risztov Évát, London (2012) olimpiai bajnokát választották. A testület alapító tagjai: Czene Attila, Darnyi Tamás, Gyurta Dániel, Kovács Ágnes, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Szabó József, Székely Éva és Wladár Sándor.

„Az olimpiai bajnokok tudják igazán, mi vezet a sikerhez, mi a szenvedés, hogy a könny, a harcos napok, a nehéz élet hozza meg azt az eredményt, ami aztán a dobogó tetején állva aranyba öntve ölt testet. Az olimpiai érem ott van mindig a szívünk mellett” – fogalmazott Wladár Sándor, Moszkva (1980) olimpiai bajnoka.

Elmondta azt is: szeretné „kőbe vésni” az OBT létét, és a szövetség SZMSZ-ében, vagy alapszabályában rögzíteni, „amíg van Magyar Úszószövetség, addig lesz Olimpiai Bajnokok Testülete is.

Az MTI érdeklődésére az elnök jelezte: Székely Éva korára tekintettel – jövő kedden lesz 91 éves – nem tudott részt venni a debreceni alakuló ülésen.

Két olyan úszó olimpiai bajnok van, aki üdvözli a testület megalakulását, de még gondolkodik a belépésen. Egerszegi Krisztina a nagypénteki elfoglaltságai miatt nem volt jelen Debrecenben, de Wladár Sándor reméli, hamarosan igent fog mondani a testületi tagságra, míg Hosszú Katinka – Wladár megfogalmazása szerint – „még átgondolja ezt a helyzetet”.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek