Sós Csaba: Fiatal úszóink nagyon erősek!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2018.04.03. 13:02
null
A szövetségi kapitány meg sem lepődne, ha 200 pillangón Milák Kristóf már az idén megdöntené Michael Phelps világcsúcsát<br />(Fotó: Tumbász Hédi)
Sós Csaba szövetségi kapitány nagyon elégedett az úszókkal és a múlt heti országos bajnokságon mutatott teljesítményükkel.

 

Felettébb tartalmas héten vannak túl úszóink – nagyobb részben természetesen a debreceni országos bajnokságon történtek miatt igaz ez a kijelentés, ám ha ehhez hozzátesszük, hogy múlt kedden Gyurta Dániel bejelentette visszavonulását, és azt, hogy Hosszú Katinka, úgy tűnik, visszatalált Shane Tusuphoz, ezzel párhuzamosan pedig végre jelentkezett Sós Csaba szövetségi kapitánynál, tényleg változatos és eseményekben gazdag napokon van túl a magyar úszósport.

Sós Csaba (Fotó: Török Attila)
Sós Csaba (Fotó: Török Attila)

S ha már két klasszis szóba került, említsünk meg egy harmadikat és egy negyediket is: Cseh László és Verrasztó Dávid kétségkívül az idősebb generációhoz tartozik már, de mindketten elnyűhetetlenek, és továbbra is képesek kiemelkedő eredményekre. Cseh a debreceni verseny második napján megszerezte 150. országos bajnoki érmét, erre a sportág történetében még nem volt példa, gyanítjuk, jó ideig nem is lesz.

„Verrasztó Dávid pedig? Nos, Dávid sokat pihent a budapesti világbajnokság után, de azon kevesek közé tartozik, akik emlékezetből is tudnak négyszáz vegyest úszni – mondta el Sós Csaba kapitány. – Én is ezt a műfajt űztem, tudom, ha egy hétig nem úgy dolgozott az ember, ahogyan kellett volna, az a versenyen már másodpercekben jelentkezett. Dávidba viszont hardverként beleégett már a négyszáz vegyes, beszélgettem is vele, és azt ígérte, az augusztusi glasgow-i Európa-bajnokságra csúcsformában lesz, meg is nyeri. Ne feledjük: a kollekciójából még hiányzik az olimpiai érem, azt pedig két év múlva osztják Tokióban. Az ő pályafutását illetően én nyugodt vagyok.”

Mindettől függetlenül tény: hihetetlenül erős generáció robbant be tavaly a felnőttek közé, közülük csak néhány hagyta el az idén az ifjúsági korosztályt, vagyis többségük ebben az évben is két fronton áll helyt a nyáron.

A sorban természetesen az élre kívánkozik Milák Kristóf, és leginkább a 200 pillangón úszott 1:52.71-es káprázatos eredménye – ne feledjük: a kapitány néhány hete azt nyilatkozta, hogy Milákban benne van a világcsúcs (1:51.51) ezen a távon. A rekord, amelyet az amerikai szuperklasszis, Michael Phelps tart.

„MEG FOG ÖLNI…”
Hogy Kozma Dominik nagy kedvenc, az a budapesti világbajnokságon is kiderült. Szeretik a szurkolók, az újságírók, de a társak is – Sós Csabával pedig különösen jó viszonyban van a BVSC úszója. Még akkor is, ha a kapitány sokszor nem kíméli.
„Ha lenne súlycsoportos úszás, Doma toronymagasan a világ legjobbja lenne – nevetett Sós Csaba. – Ezt még nem mondtam neki, de nem baj, ha a Nemzeti Sport hasábjain találkozik a véleményemmel, még akkor sem, ha meg fog ölni miatta… De csak a mi szemünk látja rajta azt a néhány felesleges kilót. Viszont edzésben van, jól versenyez, jól is bírja a terhelést, ha leadja azt az egy-két kiló pluszt – ami a munkából adódóan sikerülni is fog neki –, nagyot robbanthat az Európa-bajnokságon!”

„Valóban úgy fogalmaztam, hogy ha az idén világrekordot úszik kétszáz pillangón, olyan nagyon nem kell meglepődni, mert képes rá – jegyezte meg Sós Csaba. – Ehhez persze sok minden kell. De egy Eb-aranyhoz is, hiszen például harminchat órán belül háromszor kell jól leúszni a kétszáz métert. Ennek kapcsán azért hadd mondjam el, nagyon tetszett nekem Debrecenben Kenderesi Tamás, aki olyan időt úszott, mint a budapesti vébén, és már csak néhány tizedre van a riói eredményétől. Felvette tehát a kesztyűt, ez a helyes döntés – új technikát tanul és javul, ami nagyon biztató. Ha ehhez hozzáteszem, hogy Glasgow-ban a kétszáz pillangó előfutamában az akkor már csúcsformában lévő Cseh Lászlón keresztül juthatnak csak tovább, talán jól érzékeltetem, hogy ezen a távon milyen erősek vagyunk.”

Valóban, a szabályok értelmében az Európa-bajnokságra számonként négy úszót nevezhet egy ország, ám az előfutamokból már csak ketten juthatnak tovább.

De a fiatalok kapcsán beszélhetünk a remeklő Késely Ajnáról, a többek között száz gyorson káprázatosat teljesítő Németh Nándorról, vagy éppen az 1500 gyorson egyéni csúccsal a szám egyik legrutinosabb versenyzőjét, Gyurta Gergelyt megelőző Kalmár Ákosról.

„Egyértelműen kijelenthető, hogy a fiataljaink nagyon erősek, és folyamatosan javulnak – jelentette ki a kapitány. – Kalmár Ákos, Holló Balázs és persze Németh Nándor remek teljesítményt mutatott Debrecenben. Kiváló bajnokságot zártunk, tetszettek a srácok, elégedett vagyok. Csodálatos dolog amúgy is kapitánynak lenni, az úszókénak lenni meg különösen az!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik