HIRDETÉS
HIRDETÉS
THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.08.10 00:29 Frissítve: 2018.08.10 19:37

Soha rosszabbat – Thury Gábor jegyzete

HIRDETÉS

Egy arany (Verrasztó Dávid, 400 vegyes), egy ezüst (Késely Ajna, 400 gyors) és egy bronz (Burián Katalin, 200 hát) a magyar úszócsapat záró napi mérlege a medencében a glasgow-i Európa-bajnokságon. Ám mielőtt az elmúlt néhány nap történéseiről írnék, egy mondat a nyílt vízi versenyről: ha Rasovszky Kristóf nem nyer 5 kilométeren, akkor átkozhatná a sorsot, mert a csütörtöki 10 km-es versenyen – legalább olyan jól úszva, mint az előző napon – csak rosszabb benyúlással maradt le az aranyéremről.

 
Úszó Eb: a kapitány egy garast nem adott volna Verrasztó győzelméért
 Amikor dobban a szív – az úszó Eb utolsó napja

A medencében befejeződött az Eb, amely szakzsargonban fogalmazva fontos állomás a tokiói olimpia felé vezető úton – éppen félúton. Az nyilvánvaló volt, hogy a mostani szereplést nem lehet a legutóbbi kontinensbajnokság eredményeivel összehasonlítani, már csak azért sem, mert a két évvel ezelőtti londoni versenyen már a riói csúcsra járatás jegyében vettek részt úszóink.

A brit fővárosban a csapat tíz aranyérmet nyert, ennek ismeretében meglehetősen visszafogottnak tűntek Sós Csaba elvárásai. A kapitány tíz érem megszerzését tűzte ki célul, úgy fogalmazva, hogy a medáliák között egynél több arany legyen. Nos, kilenc érem a magyar termés, lehetne erre azt mondani, hogy elmarad az elvárástól, ám a négy aranyérem önmagáért beszél. Szakmailag mindenképpen, s a közvélemény szemében is – mert mint tudjuk, az átlagembernek csak a győzelem az elfogadható, holmi tized- vagy századmásodpercekkel nem foglalkozik, nyilván az a 22 század sem marad meg benne, amennyivel Késely Ajna a 400 méteres gyorsúszásban lemaradt az első helyről. Pedig az ő esetében nem ezt kell kiemelni, hanem azt, hogy a honi úszósport egyik legnagyobb ígérete három alkalommal is felállhatott a dobogóra Glasgow-ban. Nem lehet szó nélkül elmenni Verrasztó Dávid teljesítménye mellett sem, a hosszabb vegyesúszó-számban sorozatban harmadszor lett kontinensbajnok, ezzel a pozitív élménnyel veselkedhet neki az olimpiai felkészülésnek.

Hiányérzetünk a 4x100-as gyorsváltó nyitó napi úszása és a záró napi 100 pillangó pénteki fináléja után lehet. A kvartett a tavalyi vb-bronz után nem fért oda a dobogóra, Milák Kristóf pedig annyira elkápráztatott mindenkit, hogy talán kicsit maga is beleszédült.

Egy gyorsmérlegben sem mehetünk el szó nélkül Cseh László és Hosszú Katinka szereplése mellett. Velük kapcsolatban mindig mindenki csak aranyérmet tartja elfogadhatónak, s a hangsúly elsősorban a „csak" szón van. Nos, Katinka sikere 200 vegyesen az előzmények ismeretében akár élete győzelmeként is aposztrofálható, Laci pedig jön majd még ki nagy világversenyen úgy a vízből, hogy minden újra egyben lesz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.10.08 10:20:32

Úszás KOVÁCS ERIKA

A háromszoros olimpiai bajnoknál kezd visszatérni a régi érzés, közelít az egyéni legjobbjaihoz.

2018.10.06 20:12:20

Úszás nemzetisport.hu

„Petrov Árpáddal megbeszéltük még az elején, hogy nagyon őszintén állunk neki ennek a munkának.”

2018.10.06 18:18:41

Úszás nemzetisport.hu

A Budapesten 400 vegyesen második helyen célba érő magyar úszó nem indul a világbajnokságon.

2018.09.30 00:29:36

Úszás BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Jó buli, ha az úszó a csúcsjavítás helyett kalimpálva az életéért küzd, a síugró épp csak leesik a sáncról, a bobos az első kisebb kanyarban érintő irányban zuhan ki a jégcsatornába. Az esendők számíthatnak együttérzésünkre, őket nézve akár még saját kicsinységünk is felértékelődhet.

2018.09.24 23:42:38

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Egerszegi Krisztina napra pontosan harminc évvel ezelőtti, a 200 méteres hátúszásban aratott szöuli sikere a csoda említett dimenzióját adta nekem, de nem azért elsősorban, mert kívülállóként, „józan ésszel” nem számítottam rá, az olimpiára várva – nekünk nyolc év után – biztosan nem.

HIRDETÉS
HIRDETÉS