MTI 2018.12.16 13:36 Frissítve: 2018.12.16 14:02

Rp. úszó-vb: Hosszú minden jel szerint visszatalál a csúcsra – Sós Csaba

Sós Csaba szerint elkerülhetetlen, hogy átalakítsák Magyarországon a versenynaptárt annak érdekében, hogy a magyar válogatott a lehető legjobb formában versenyezzen a rövid pályás úszó-világbajnokságokon.

Sós Csaba szerint nagyjából az történt a vb-n, amire számított (Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség)

 

 
Hosszú Katinka 15 millió forintot keresett
Kalmár Ákos a hetedik lett 1500 gyorson

A szövetségi kapitány a Hangcsouban rendezett viadal utolsó napján elmondta, az már jól bevált, hogy a nagymedencés országos bajnokságot márciusban rendezik, azonban a klubok számára ugyancsak fontos, idén novemberben rendezett rövid pályás ob időpontját el kellene tolni. A szakember kifejtette: ha egy versenyző elutazik a rövid pályás világbajnokságra, akkor az ünnepekkel együtt már annyi edzésmunka esik ki, hogy azt sokan nem engedhetik meg maguknak a nagymedencés ob mellett, mert akkor arra nem tudnának megfelelően felkészülni.

Hozzátette, emiatt nem lehetett ott Hangcsouban a legjobbak közül például Cseh László, Németh Nándor, Bohus Richárd, Kozma Dominik, vagy Burián Katalin.

Sós Csaba a világbajnokságot összegezve azt mondta, Hosszú Katinka szereplésén kívül 400 méter vegyesen volt közel az érem – Bernek Péter a negyedik, Gyurta Gergely az ötödik lett –, Kapás Boglárkában pedig véleménye szerint benne volt egy dobogós helyezés, de betegsége miatt erre nem lehetett lehetősége. Kijelentette, ezt leszámítva nagyjából az történt a vízben, amire számított.

Kiemelte az utolsó napon 1500 méter gyorson hetedik Kalmár Ákos teljesítményét, ugyanis a magyarok közül egyedüliként ő úszott egyéni csúcsot.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkáról szólva elmondta, ígéretes volt a szereplése a világbajnokságon, egyre közelebb van az egyéni legjobbjaihoz. “Minden jel azt mutatja, hogy visszatalál a csúcsra” – jelentette ki Sós Csaba.

A kapitány beszélt arról is, hogy jövőre újabb sorozattal bővül az úszók versenynaptára: „Nagyon örülünk, ha pénz jön a sportágba, ezek jó momentumok. Atlétikában már jól elhelyezték ezeket a pénzes versenyeket, úgy látom, úszásban még keressük ezeknek a helyét. Mindenesetre az látszik, hogy paradigmaváltás lesz: korábban évente egyszer kellett formába kerülni, most viszont az edzésmódszerek elmentek abba az irányba, hogy nagyjából kilencven százalékos formát bármikor tudjanak hozni a versenyzők.”

A mieink öt dobogós helyezéssel fejezték be szereplésüket a kínai nagyvárosban, de csak Hosszú Katinka szerzett érmet: kedden 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, valamint 100 méter háton lett második, pénteken 100 méter vegyesen, szombaton 200 méter vegyesen nyert. Kalmár és Hosszú mellett még két magyar úszhatott döntőt, Bernek Péter és Gyurta Gergely 400 méter vegyesen, előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett.

Hosszú az esti programot követően átveheti a vb legjobb női úszójának járó díjat is.

2019.08.16 23:18:41

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Ha valakinek, Shane Tusupnak tudnia kell ezt.

2019.08.10 00:33:16

Úszás KOVÁCS ERIKA

A tréner már ki meri jelenteni, hogy a 200 pillangó aranyérméért utaznak Tokióba.

2019.08.02 22:01:18

Úszás N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Majd egy döbbenetes mondatot ejt ki Milák Kristóf, a csapat hazai fogadásakor. »Nem nekem kell hajszolni az időt, az időnek kell hozzám jönnie«.

2019.07.31 08:58:42

Úszás SZABÓ GÁBOR

„Feltartott kezekkel szállt ki a kocsiból, s ekkor egy géppisztolysorozatot lőttek belé, aztán kifosztották.”

2019.07.30 23:13:11

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Hogy Kvangdzsuban négy magyar lett világbajnok, tényleg tökéletesen ellentmond a sportvilág nagybetűs törvényeinek.