THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.07.17 23:28 Frissítve: 2017.07.18 08:31

Mi lesz még itt?! – Thury Gábor jegyzete

Amikor 2015-ben a visszalépő Guadalajara helyett Budapest megkapta az úszó-vb rendezési jogát, olyan rövid volt a határidő az eseménnyel kapcsolatos fejlesztésekre, hogy új törvényt kellett alkotni. Nyilvánvaló: a magyar főváros nem csupán az úszósport iránti lojalitásból vállalta a kockázatot, a 2024-es olimpia rendezése lebegett a szemünk előtt. A magyar sportvezetőség a vizes világbajnokságot referenciamunkának tekintette, ugyanis az ötkarikás játékok mögött a futball-vb és Eb mellett az atlétikai és úszó-vb-nek van a legnagyobb presztízse.

 
 Vizes vb 2017 – adatbank, órarend
Budapest rendezi a 2024-es rövid pályás úszó-világbajnokságot

Az olimpiarendezés lehetősége eltávolodott, a magyarok sportszeretete maradt a régi. Mindezt azért írom le, mert a vb-re időben – ha másként nem, pestiesen szólva, „takkra” – átadott létesítmények nemhogy nem konganak az ürességtől, de merem állítani, hogy e tekintetben más, hasonló volumenű rendezvényekkel egybevetve, a versenyek adott stádiumában állják az összehasonlítást a nézőszám tekintetében, sőt! Most persze lehet azt mondani, hogy az ugrószámokban nincsen telt ház, de a Városligetben a vizes válfajban itthon talán legkevésbé ismert szakág, a műúszás versenyein bizony megteltek a lelátók, s ebből a szempontból mindegy, hogy a szakma, a lányok szépsége, a Liget varázsa vagy éppen a kellemes hétvégi program vitte ki az embereket a lelátóra. A nyílt vízi versenyekre szinte minden jegy elkelt, s a szurkolói mögöttes firtatása Balatonfüreden is felesleges: lehet, hogy valaki arra kíváncsi, hogy a Balatonban, ahol ő is szokott úszkálni, mit tudnak a menők, esetleg csak büszke a polgár, hogy városa a vb egyik helyszínét adja, vagy egész egyszerűen szeret magyarországi sporteseményeken ott lenni, s nem utolsósorban Risztov Éva londoni győzelme óta megkülönböztetett figyelem övezi a szakágat.

A vízilabdát szánt szándékkal említem érintőlegesen: a sportág hazai presztízséből fakadóan nem meglepetés, hogy a lányok egyesélyes meccsére több mint hatezren voltak kíváncsiak, s hogy hétfő estére a fiúk Ausztrália elleni bemutatkozására csurig megteltek a Hajós lelátói.

És minden idők legerősebb magyar úszóválogatottjának tagjai még a rajtkőre sem álltak! S közben ne felejtsük el: Budapest megkapta a 2024-es rövid pályás vb rendezési jogát. Röviden: akkor is garantált a telt ház.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.07.23 00:33:01

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. Jön nyolc fantasztikus nap, jön ennél sokkal több magyar érdekeltségű finálé.

2017.07.20 01:58:14

Úszás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ha még meccs közben kiderült, hogy hibázott, felköpött és aláállt…

2017.07.17 23:28:18

Úszás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A magyarok sportszeretete maradt a régi.

2017.07.07 16:11:11

Úszás nemzetisport.hu

A magyar úszósport méltán büszke hagyományaira és sikereire.

2017.07.09 23:18:11

Úszás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A rendezéssel és az eredményekkel is minden rendben lesz.