THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2017.07.17 23:28 Frissítve: 2017.07.18 08:31

Mi lesz még itt?! – Thury Gábor jegyzete

Amikor 2015-ben a visszalépő Guadalajara helyett Budapest megkapta az úszó-vb rendezési jogát, olyan rövid volt a határidő az eseménnyel kapcsolatos fejlesztésekre, hogy új törvényt kellett alkotni. Nyilvánvaló: a magyar főváros nem csupán az úszósport iránti lojalitásból vállalta a kockázatot, a 2024-es olimpia rendezése lebegett a szemünk előtt. A magyar sportvezetőség a vizes világbajnokságot referenciamunkának tekintette, ugyanis az ötkarikás játékok mögött a futball-vb és Eb mellett az atlétikai és úszó-vb-nek van a legnagyobb presztízse.

 
 Vizes vb 2017 – adatbank, órarend
Budapest rendezi a 2024-es rövid pályás úszó-világbajnokságot

Az olimpiarendezés lehetősége eltávolodott, a magyarok sportszeretete maradt a régi. Mindezt azért írom le, mert a vb-re időben – ha másként nem, pestiesen szólva, „takkra” – átadott létesítmények nemhogy nem konganak az ürességtől, de merem állítani, hogy e tekintetben más, hasonló volumenű rendezvényekkel egybevetve, a versenyek adott stádiumában állják az összehasonlítást a nézőszám tekintetében, sőt! Most persze lehet azt mondani, hogy az ugrószámokban nincsen telt ház, de a Városligetben a vizes válfajban itthon talán legkevésbé ismert szakág, a műúszás versenyein bizony megteltek a lelátók, s ebből a szempontból mindegy, hogy a szakma, a lányok szépsége, a Liget varázsa vagy éppen a kellemes hétvégi program vitte ki az embereket a lelátóra. A nyílt vízi versenyekre szinte minden jegy elkelt, s a szurkolói mögöttes firtatása Balatonfüreden is felesleges: lehet, hogy valaki arra kíváncsi, hogy a Balatonban, ahol ő is szokott úszkálni, mit tudnak a menők, esetleg csak büszke a polgár, hogy városa a vb egyik helyszínét adja, vagy egész egyszerűen szeret magyarországi sporteseményeken ott lenni, s nem utolsósorban Risztov Éva londoni győzelme óta megkülönböztetett figyelem övezi a szakágat.

A vízilabdát szánt szándékkal említem érintőlegesen: a sportág hazai presztízséből fakadóan nem meglepetés, hogy a lányok egyesélyes meccsére több mint hatezren voltak kíváncsiak, s hogy hétfő estére a fiúk Ausztrália elleni bemutatkozására csurig megteltek a Hajós lelátói.

És minden idők legerősebb magyar úszóválogatottjának tagjai még a rajtkőre sem álltak! S közben ne felejtsük el: Budapest megkapta a 2024-es rövid pályás vb rendezési jogát. Röviden: akkor is garantált a telt ház.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.09.24 23:20:34

Úszás BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Az elnöki poszton most a szintézisnek kell következnie.

2017.09.20 23:46:49

Úszás KOVÁCS ERIKA

NS-VÉLEMÉNY. A legfontosabb, hogy az elmúlt évtizedekben a világ úszósportjában megszerzett helyünket (emberek, ez a kis ország rendre Amerikával, Oroszországgal, Kínával harcol!) tartani tudjuk, sőt még előrébb lépjünk.

2017.08.30 22:05:18

Úszás KOVÁCS ERIKA

Pénteken rendkívüli közgyűlést tart a MÚSZ, napvilágra került néhány elnökjelölt neve.

2017.08.28 18:39:08

Úszás MALONYAI PÉTER

Szakadáti László a nyelvtudásának köszönheti, hogy „Széchy Tamás embere” lett.

2017.08.22 20:50:29

Úszás nemzetisport.hu

Gyönyörű úszónk a Balatonon pihente ki a hazai világbajnokság fáradalmait.