ISL: világsztárok érkeznek a Duna Arénába – pénteken indul a sorozat

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.10.15. 12:02
null
A dél-afrikai klasszis, Chad le Clos boldog, hogy visszatérhet, és újra Budapesten szelheti a hullámokat (Fotó: Földi Imre)
Az idei év legnagyobb úszóeseménye pénteken kezdődik: a Duna Arénában 10 csapat részvételével rajtol az ISL-sorozat 2020-as idénye.

A dél-afrikai Chad le Clos és a svéd Sarah Sjöström nevével fémjelzett Energy Standard nyerte meg a Nemzetközi Úszóliga (ISL) első, 2019-es sorozatát – érdekesség, hogy az első idényhez képes ez a csapat változott a legkevesebbet, vagyis esetükben érvényesült a „győztes csapaton ne változtass” elv. De hát ki is akarna hatalmas felfordulást egy olyan együttes esetében, amely a győzelem mellett a fentebb említett klasszisokon kívül olyan neveket tudhat magáénak, mint a francia Florent Manaudou (1 olimpiai, 4 világ-, 6 Európa-bajnoki arany) vagy éppen Femke Heemskerk?

Igaz, a hollandok olimpiai, világ- és Európa-bajnoki úszóját egyelőre maga az ISL-sorozat is nélkülözni kényszerül, hiszen a sprinter koronavírustesztje még hazájában lett pozitív, így el sem utazhatott Budapestre. Egyelőre. Esélye még van csatlakozásra, hiszen a 2020-as idény pénteki rajtját még négy, plusz két hétnyi versenyzés követi.

Az egyik legerősebb csapat még így is az Energy Standard, tele tényleg megannyi kiválósággal, már csak ezért is nagy szó, hogy egy magyar is szerephez juthat közöttük: Jakabos Zsuzsanna tavaly még az Iron gárdáját erősítette, aztán váltott – meglátjuk, mire lesz képes új csapatában.

Amelyben a prímet minden bizonnyal továbbra is a nagy nevek viszik: Chad le Clos ráadásul imádja Magyarországot, nem véletlenül nyilvánult meg így, rögtön Budapestre érkezése után „Megannyi csodálatos emlék, nagyszerű város, és persze fantasztikus szurkolók, boldog vagyok, hogy visszatérhettem ide!”     

Nos, ez utóbbiakat nélkülözni kénytelen az ISL-sorozat Budapesten, a nagy csatákat remélhetőleg nem: a verseny nélküli időszakot követően persze kérdés, ki milyen formában ugrik a Duna Aréna medencéjébe.

Hogy a csapatok között nagy volt a jövés-menés, mi sem bizonyítja jobban, minthogy Hosszú Katinka Iron csapatában a tavalyihoz képest jóval kevesebb a magyar: a háromszoros olimpiai bajnokon kívül mindössze Milák Kristóf, Verrasztó Dávid és Lobanovszkij Maxim tartozik ebbe a szűk körbe, ráadásul Milák a betegsége miatt jó ideig hiányozni fog, mi több, az is előfordulhat, hogy a teljes sorozatot kihagyja.

Mindez viszont nem jelenti azt, hogy nincsenek is magyarok a sorozatban: a New York Breakersben Kapás Boglárka, Késely Ajna és Telegdy Ádám, míg az Aqua Centurionsban Szabó Szebasztián, Burián Katalin és Verrasztó Evelyn versenyez majd – és ezzel ki is fújt a névsor, vagyis az feltétlenül érzékelhető, hogy az első idényhez képest kevesebb magyar vállalta az indulást, ez pedig egyértelműen a koronavírus-járványnak és a megváltozott helyzetnek tulajdonítható: sokan gondolkodnak úgy, hogy a versenyzés helyett inkább az edzésekre koncentrálnak, ha már az előző hónapokban a felkészülés nem úgy alakult, ahogyan azt tervezték. Tavalyhoz képest változás az is, hogy nyolc helyett tíz csapat méri össze az erejét a Duna Arénában, az újonnan csatlakozó a Toronto Titans és a Tokyo For Kings.

Még egy együttesről érdemes szót ejteni a rajt előtt, mégpedig a tavaly ezüstérmes London Roarról (akkor egyébként ezt a csapatot erősítette Kapás mellett Bernek Péter is), és leginkább a legnagyobb sztárjuk, Adam Peaty miatt, aki ide érkezése után nem sokkal az „ öröm visszatérni Budapestre” – mondattal köszönt be. A brit olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszó a kezdetektől lelkes híve és támogatója az ISL-sorozatnak, ezúttal pedig az előző hónapok nehézségei kapcsán még inkább örül a budapesti versenyeknek. „Nem fogom cserben hagyni a csapatomat, már csak ezért is igyekszem a legjobbamat nyújtani Budapesten”  – nyilatkozta Peaty. – Ezen túl hálás vagyok azért, hogy újra esélyt kaptunk a versenyzésre, és próbálok is minden pillanatot kiélvezni.”     

Az előző idényhez képest fontos változás, hogy minden úszó ugyanannyit keres – a koronavírus-járvány hatására fogtak össze a legnagyobbak, és vállaltak szolidaritást egymás iránt, ennek következtében született meg ez a döntés a 2020-as évad kapcsán, melyet teljes egészében Budapesten, a Duna Arénában rendeznek meg.

11 magyarnak szoríthatunk
Rögtön az első fordulóban, vagyis a pénteki és szombati versenynapokon lesz magyar a rajtkövön, merthogy ezen a két napon az Energy Standard (Jakabos Zsuzsanna), a Cali Condors, a Los Angeles Current és a New York Breakes (Kapás Boglárka, Késely Ajna, Telegdy Ádám) csapatai vetélkednek a pontokért, aztán vasárnap és hétfőn lép színre a még mindig leginkább magyarnak számító Iron együttese.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik