Ilyen modern uszodában még sosem jártam – Szabó Tünde

Vágólapra másolva!
2017.06.10. 14:09
null
Szabó Tünde elégedett a vb előkészületeivel (Fotó: NS-archív)
Alig több mint egy hónappal a budapesti vizes vb rajtja előtt a sportért felelős államtitkárt kérdeztük arról, mit vár minden idők eddigi legnagyobb magyarországi sporteseményétől. Az egykori kiváló úszóból lett állami vezető elárulta, hogy abszolút naprakész a szervezési kérdésekben, meglátásait nem tartja magában, a konfliktusokat megpróbálja elsimítani, s akkor lenne elégedett, ha sportolóink elérnék saját céljaikat. Ezek ugyanis általában jelentősebbek, mint a közvélemény elvárásai.


Izgul a világbajnokság közeledtével? S ha igen, melyik minőségében inkább: mint egykori nagyszerű úszó, vagy mint jelenlegi felelős állami vezető?
– Fogalmazzunk úgy, minden szempontból nagy várakozással tekintek a világbajnokság elé, hiszen a célegyenesbe fordultunk, s szervezőként itt már nem lehet hibáznunk. A tesztversenyek már lezajlottak a Duna Arénában, és a vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjén az is kiderült, milyen érzés a világ egyik legmodernebb uszodakomplexumában örülni magyar sikereknek. Az úszóknak ugyanitt a Budapest Open bajnokság zajlott, amelyen szintén ott voltam. Szeretem ismerni a részleteket is, ezért Tóth Ákos versenyigazgatóval napi kapcsolatban vagyok. A szervezési folyamatokkal kapcsolatos észrevételeimtől kezdve a sportolói múltamból fakadó gyakorlati tapasztalataimig elmondom a véleményemet és javaslataimat. Legutóbb például azt, hogy a szervezők készítsenek oda törülközőket a versenyzőknek, amikor egy verseny után kijönnek a medencéből.

Innen is látszik, hogy noha sorra rendezi hazánk a nagy világversenyeket, s ez a sor a jövőben is folytatódik, mégiscsak ez a „saját” sportága, s annak csúcseseménye.
– Minden nagy versenyre, amelynek rendezési jogát elnyertük, teljeskörűen kell felkészülnünk, azzal a céllal, hogy fejlesszük a sportturizmust, népszerűsítsük az egészséges életmódot, s ne hagyjuk ki a közösségteremtést sem, a sportdiplomácia fontossága mellett. Ami a vébét illeti, mindenki megérezheti majd, hogy ez a vizes sportágak közös nagy ünnepe, amelyen kétszáznyolc ország képviselteti magát, amire még nem volt példa a világbajnokság történetében. Hat sportág eseményei zajlanak öt helyszínen, úgyhogy mindenki találhat a maga számára érdekes, izgalmas versenyszámot és programot. Ebben az évben több mint nyolcvan nemzetközi sporteseményt rendezünk Magyarországon, amelyekre szintén legjobb tudásunk szerint kell felkészülnünk, de valóban a vizes vb az, amelynek minden szegmensét megismertem már, akár sportolóként, akár sportvezetőként. Eddig résztvevői voltunk a világbajnokságnak, most házigazdaként is megéljük, ami egészen más dimenzió: más kompetenciákat is követel és más eredményeket is hoz. Nemrég Barcelonában jártam, amelyről azt mondták a helyiek, azóta világváros, amióta 1992-ben olimpiát rendezhetett. Ezért fontos jelentős sportesemények házigazdájává válni, hiszen a sport az élet minden területén, így az oktatásban, az egészségügyben, a család és szociális területeken és a gazdaság élénkítésében is pozitív hatásokat generál, nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Hazánk ezt időben felismerte, és a rendezések terén előrébb jár, mint Európa nagy része, így nem most kell felkapaszkodni a robogó vonatra.

Barcelona 2013-ban vizes világbajnokságnak is otthont adott, épp ott dőlt el, hogy elnyertük a 2021-es vizes vébé rendezését. Mit szólt, amikor aztán két évvel ezelőtt „előreugrottunk” 2017-re a visszalépő mexikóiak helyett?
– Aktív részese voltam Gyárfás Tamással, a szövetség akkori elnökével, a FINA alelnökével, hiszen óriási lehetőséget láttunk abban, hogy élversenyzőink belátható időn belül hazai közönség előtt is szerepelhessenek és sikereket érhessenek el, valamint tudtuk, hogy hatalmas munka vár ránk. Nem utolsósorban a tervezett uszodakomplexum is hamarabb segítheti a felkészülést és az utánpótlás-nevelést, mert bár Magyarország egymás után rendezte az Európa-bajnokságokat a vizes sportágakban, nem volt olyan sportuszodai létesítménye, amely vb- vagy esetleg olimpiai helyszínnek megfelelt volna. A Duna Aréna két év alatt, emberfeletti munkával, világszínvonalon épült fel!

Hogy tetszik önnek a Duna Aréna?
– Hatalmas élmény oda belépni, az évek alatt sok uszodában jártam világszerte, de ilyen modern és minden igényt kielégítő uszodában még sosem. Sportolói szemmel nézve minden egy helyen található, a kiszolgáló helyiségek, a bemelegítő medence, a verseny színhelye könnyen megközelíthető. A közönség szemével rendkívül kényelmes, hiszen a nézőtér bármelyik részéről a medence minden pontját lehet látni, ráadásul látványos is az aréna. A létesítménykezelő szemével nézve úgy gondolom, hogy az aréna a mindennapokban is remekül használható lesz: élsportolóink, utánpótlás-sportolóink edzéshelyszínéül, kisiskolások, óvodások úszásoktatására és családok számára, hogy az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást népszerűsítse. A fedett műugrótoronyról se feledkezzünk meg, hiszen ilyen toronyugrókomplexum nem volt még hazánkban, most viszont megteremtődött a teljes sportág fejlődésének lehetősége, amelynek eredményét öt-tíz év múlva tapasztalhatjuk. A feltételrendszerre szükség volt, ezáltal fogadhatjuk méltó közegben a sportolókat, a sportolni vágyókat és a közönséget is.

Összességében elégedett az előkészületekkel?
– Úgy látom, minden a helyére került, célegyenesben vagyunk. A kezdésig azonban még óriási munka vár ránk például a logisztika terén, a szállások koordinálásában, a versenylebonyolítás előkészítésében, emellett folyamatosan zajlik az önkéntesek felkészítése, akik azért fognak dolgozni, hogy a háttérben is minden tökéletesen működjön.

Államtitkárként hogyan tud, hogyan tudott segíteni? Például gyorsította a beruházások bürokratikus folyamatait?
– Valóban meg kellett teremteni a törvényi kereteket, és a kormány ehhez minden feltételt biztosított. Másképp nem mehetett volna ilyen gyorsan a felújítások, fejlesztések lebonyolítása a fővárosi uszodáktól Balatonfüredig, vagy az óriástorony-ugrás Batthyány téri színhelyéig. Ez egy viszonylag új sportág, mégis úgy kell lebonyolítani a versenyt, hogy az a későbbiekben is mindenki számára követendő például szolgáljon. A szinkronúszás mobilmedencés városligeti megrendezése biztosan maradandó élményt nyújt a sportolóknak, nézőknek egyaránt.

Túlzás lenne állítani, hogy a vb-előkészületek alatt összefogást és egyetértést tapasztalhatunk a magyar úszósportban, sőt, folyamatosan jöttek és jönnek elő a különböző „ügyek”. Ilyenkor mit tehet ön, aki több szempontból is illetékes?
– Nem vagyok külső szemlélő, sportolóként, sportági vezetőként és most államtitkárként is ismerem a sport világát, a szervezetek működését, ezért is fontos számomra a rendszeres egyeztetés, a közös munka, amely sportolóink érdekeit szolgálja. A szövetségek önálló szervezetek, mint állami vezető nem avatkozhatok be a belső ügyeikbe, de szakmai tapasztalataimmal, véleményemmel segíthetem a munkájukat, hiszen mindenkinek a stabilitás és az eredményesség az érdeke. Ezt szem előtt tartva dolgozom nap mint nap, és úgy érzem, sok konfliktust sikerült így kezelni.

Mivel lenne elégedett a vébé végén a szervezés és az eredmények szempontjából?
A vizes világbajnokság két hetét követően egy hét szünet után kezdődik a masters-világbajnokság, amely szintén jelentős szervezőmunkát követel, hiszen mintegy tízezer versenyző nevezett az eseményekre. Akkor végeztük jól a feladatunkat, ha mindenki elégedetten távozik a vébé után. Persze menet közben is adódhatnak váratlan helyzetek, nehezebb szituációk, én mindenesetre azt vallom, hogy a sportolók érdekeit kell elsősorban szem előtt tartanunk. Az eredmények kapcsán nem teszek felesleges terhet a versenyzőinkre, tudom, hogy sokkal nagyobb célokat tűznek maguk elé, mint a kívülállók, s ha ők elégedettek, én is az leszek.

A magyar úszás „zászlóshajója” Hosszú Katinka. Mit szól a sikereihez, egyedi felkészülési metódusához?
– Ő nemcsak a magyar, hanem a világ úszósportjának is az egyik legnagyobb alakja, kimagasló tehetsége. Az az alázatos edzésmunka, az a felkészülés, amit elvégez, példaértékű, s ehhez tökéletes partner a férje, egyben edzője, Shane Tusup.

Egykori úszóklasszisból vált sportvezetővé. Versenyzőként voltak ilyen irányú ambíciói?
– Már sportolóként nagyon céltudatos voltam, felesleges dolgokkal nem foglalkoztam. Mivel szerettem volna a sporton belül maradni, az iskoláimat, diplomáimat efelé orientáltam.

Mégis, három gyermek, család mellett hogyan lehet ilyen karriert építeni?
– Sportos családból érkeztem, sportos hátterem van, ennek köszönhetően a családtagjaim mindenben támogatnak. Elveim közé tartozik, hogy 6-18 éves kora között mindennap sportoljon a gyermek, az enyéim is eszerint élnek, mert így épül be a mozgás szeretete az életükbe és ezzel válhatnak egészséges felnőtté. Magam is mozgásban gazdag életet élek, ezzel mutatva jó példát a gyermekeimnek és a környezetemnek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik