Huszadik alabárdos - Őri B. Péter jegyzete

ŐRI B. PÉTERŐRI B. PÉTER
Vágólapra másolva!
2017.08.01. 23:28

„Olyan, mint egy angyalábrázatú pokolbéli fúria. Adná Isten, hogy valami garabonciás diák visszavarázsolja oda, mert – szavamra – amíg köztünk van, addig a pokol olyan nyugalmas hely, mint holmi szentély, s az emberek szántszándékkal vétkeznek, csak hogy elkerüljenek innen az ő fölkavaró, félelmetes, veszedelmes közeléből!” – mondja Benedetto padovai nemes ifjú Don Pedrónak, Aragónia hercegének Beatrice kisasszonyról, Leonatónak, Messina kormányzójának unokahúgáról a Sok hűhó semmiért című romantikus komédia második felvonásának első színében.

Tévedés ne essék, nem tudom kívülről Shakespeare örökbecsűjét, ám az internet csodákra képes. A bámulatos vizes vb utáni első napok hamar kijózanították a sportban csak a sportra kíváncsi embereket, köztük e sorok íróját is. Talán nem véletlen, hogy Shakespeare remekének címe ugrott be, amikor hallottam, olvastam, hogy úszóéknál újra áll a bál. S bár a háborúban hallgatnak a múzsák, örültem, hogy rátaláltam a fenti idézetre.

A fejleményeket az olvasó érdekében nem részletezném, éppen elég neki, hogy akárcsak a világbajnokság előtt, már megint nem az úszók állnak a középpontban. Boldog népek azok, amelyek kiválóan megvannak anélkül, hogy tudnák, éppen ki egy adott sportágban a szövetségi elnök. Ők látványos cselekről, parádés riposztokról, fergeteges hajrákról, fantasztikus belharcokról (vigyázat: ökölvívószakszó!), bődületes gólokról beszélnek, s nem bukott, regnáló, jövendő elnökökről.

Itthon gyakran, nagyon gyakran sajnos fordított és pokoli a helyzet. Olyan emberekről folyik a diskurzus – a sportágak felsorolásától eltekintenék, hogy ne írjam túl a kapott keretet –, akiket nem ismerve az átlagszurkoló nem vág eret magán, viszont lehet, hogy hamarosan kivágja tévé-, rádiókészülékét, számítógépét az ablakon, összetépi kedvenc újságját, ha még sokáig hall, olvas arról, hogy kik mit írtak alá, milyen totál ismeretlen szövetségi funkcionárius mondott le a főnök esetleges megbuktatása érdekében, ki mit kavar a háttérben, s hogy ki miképpen veri vissza a támadásokat.

Naiv vagyok, ha reménykedem: a közbeszédet tévesen, főszereplőként tematizálókból egyszer végre a dolgukat végző, de a közönség szempontjából huszadik alabárdos válik?

(Függöny.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik