ŐRI B. PÉTER 2017.08.01 23:28 Frissítve: 2017.08.02 00:36

Huszadik alabárdos - Őri B. Péter jegyzete

„Olyan, mint egy angyalábrázatú pokolbéli fúria. Adná Isten, hogy valami garabonciás diák visszavarázsolja oda, mert – szavamra – amíg köztünk van, addig a pokol olyan nyugalmas hely, mint holmi szentély, s az emberek szántszándékkal vétkeznek, csak hogy elkerüljenek innen az ő fölkavaró, félelmetes, veszedelmes közeléből!” – mondja Benedetto padovai nemes ifjú  Don Pedrónak, Aragónia hercegének Beatrice kisasszonyról, Leonatónak, Messina kormányzójának unokahúgáról a Sok hűhó semmiért című romantikus komédia második felvonásának első színében.

 
Bienerth: Megdöbbentő, hogy egyesek bosszút forralnak
Vizes vb: minden eredmény egy helyen

Tévedés ne essék, nem tudom kívülről Shakespeare örökbecsűjét, ám az internet csodákra képes. A bámulatos vizes vb utáni első napok hamar kijózanították a sportban csak a sportra kíváncsi embereket, köztük e sorok íróját is. Talán nem véletlen, hogy Shakespeare remekének címe ugrott be, amikor hallottam, olvastam, hogy úszóéknál újra áll a bál. S bár a háborúban hallgatnak a múzsák, örültem, hogy rátaláltam a fenti idézetre.

A fejleményeket az olvasó érdekében nem részletezném, éppen elég neki, hogy akárcsak a világbajnokság előtt, már megint nem az úszók állnak a középpontban. Boldog népek azok, amelyek kiválóan megvannak anélkül, hogy tudnák, éppen ki egy adott sportágban a szövetségi elnök. Ők látványos cselekről, parádés riposztokról, fergeteges hajrákról, fantasztikus belharcokról (vigyázat: ökölvívószakszó!), bődületes gólokról beszélnek, s nem bukott, regnáló, jövendő elnökökről.

Itthon gyakran, nagyon gyakran sajnos fordított és pokoli a helyzet. Olyan emberekről folyik a diskurzus – a sportágak felsorolásától eltekintenék, hogy ne írjam túl a kapott keretet –, akiket nem ismerve az átlagszurkoló nem vág eret magán, viszont lehet, hogy hamarosan kivágja tévé-, rádiókészülékét, számítógépét az ablakon, összetépi kedvenc újságját, ha még sokáig hall, olvas arról, hogy kik mit írtak alá, milyen totál ismeretlen szövetségi funkcionárius mondott le a főnök esetleges megbuktatása érdekében, ki mit kavar a háttérben, s hogy ki miképpen veri vissza a támadásokat.

Naiv vagyok, ha reménykedem: a közbeszédet tévesen, főszereplőként tematizálókból egyszer végre a dolgukat végző, de a közönség szempontjából huszadik alabárdos válik?

(Függöny.)

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.17 10:38:03

Úszás KOVÁCS ERIKA

„Shane azt mondta: megpróbálhatnak megtörni, te el is hajolhatsz, de meg nem törhetsz!”

2017.08.17 00:07:53

Úszás BALLAI ATTILA

NS-VÉLEMÉNY. Kivételek persze akadnak. Jelesül Bánki Horváth Béla, aki 97 évesen győzött 200 háton, azt állítja, hogy addig úszik, amíg él, mert addig él, amíg úszik, és ha partot ér, olyanokat mond, hogy az élet elixírje a szeretet, az úszás pedig maga a mennyország.

2017.08.08 00:36:41

Úszás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. A megbocsátás, ha úgy tetszik, a józan helyzetértékelés csak akkor működhet hatásosan, ha előtte minden rendben volt.

2017.08.07 17:40:14

Úszás nemzetisport.hu

Kozma Dominik óriási országos csúccsal szerzett aranyérmet 200 gyorson.

2017.08.06 12:56:43

Úszás KOVÁCS ERIKA

A váltóval vb-bronzot szerző versenyző nem tudja, anyagilag képes lesz-e talpon maradni – csak az úszásból.