HIRDETÉS
HIRDETÉS
ŐRI B. PÉTER 2017.08.01 23:28 Frissítve: 2017.08.02 00:36

Huszadik alabárdos - Őri B. Péter jegyzete

HIRDETÉS

„Olyan, mint egy angyalábrázatú pokolbéli fúria. Adná Isten, hogy valami garabonciás diák visszavarázsolja oda, mert – szavamra – amíg köztünk van, addig a pokol olyan nyugalmas hely, mint holmi szentély, s az emberek szántszándékkal vétkeznek, csak hogy elkerüljenek innen az ő fölkavaró, félelmetes, veszedelmes közeléből!” – mondja Benedetto padovai nemes ifjú  Don Pedrónak, Aragónia hercegének Beatrice kisasszonyról, Leonatónak, Messina kormányzójának unokahúgáról a Sok hűhó semmiért című romantikus komédia második felvonásának első színében.

 
Bienerth: Megdöbbentő, hogy egyesek bosszút forralnak
Vizes vb: minden eredmény egy helyen

Tévedés ne essék, nem tudom kívülről Shakespeare örökbecsűjét, ám az internet csodákra képes. A bámulatos vizes vb utáni első napok hamar kijózanították a sportban csak a sportra kíváncsi embereket, köztük e sorok íróját is. Talán nem véletlen, hogy Shakespeare remekének címe ugrott be, amikor hallottam, olvastam, hogy úszóéknál újra áll a bál. S bár a háborúban hallgatnak a múzsák, örültem, hogy rátaláltam a fenti idézetre.

A fejleményeket az olvasó érdekében nem részletezném, éppen elég neki, hogy akárcsak a világbajnokság előtt, már megint nem az úszók állnak a középpontban. Boldog népek azok, amelyek kiválóan megvannak anélkül, hogy tudnák, éppen ki egy adott sportágban a szövetségi elnök. Ők látványos cselekről, parádés riposztokról, fergeteges hajrákról, fantasztikus belharcokról (vigyázat: ökölvívószakszó!), bődületes gólokról beszélnek, s nem bukott, regnáló, jövendő elnökökről.

Itthon gyakran, nagyon gyakran sajnos fordított és pokoli a helyzet. Olyan emberekről folyik a diskurzus – a sportágak felsorolásától eltekintenék, hogy ne írjam túl a kapott keretet –, akiket nem ismerve az átlagszurkoló nem vág eret magán, viszont lehet, hogy hamarosan kivágja tévé-, rádiókészülékét, számítógépét az ablakon, összetépi kedvenc újságját, ha még sokáig hall, olvas arról, hogy kik mit írtak alá, milyen totál ismeretlen szövetségi funkcionárius mondott le a főnök esetleges megbuktatása érdekében, ki mit kavar a háttérben, s hogy ki miképpen veri vissza a támadásokat.

Naiv vagyok, ha reménykedem: a közbeszédet tévesen, főszereplőként tematizálókból egyszer végre a dolgukat végző, de a közönség szempontjából huszadik alabárdos válik?

(Függöny.)

HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.22 23:07:14

Úszás CSINTA SAMU

ALAPVONAL Őszintén drukkolok a gyereknek, hogy megtalálja a neki való sportágat… A jelenlegi állás és perspektíva azt ígéri, hogy élete szerves része lesz a labda, a mozgás, olyan emberré válik, aki több sportágra is úgy lesz képes tekinteni, mint aki bőrén érezte annak minden örömét és fájdalmát. Hatalmas áldásban lesz része, ha így alakul.

2018.06.26 12:30:17

Úszás KOVÁCS ERIKA

A vb-2. úszó túl van a kettős életen: végre leérettségizett.

2018.06.08 16:06:17

Úszás nemzetisport.hu

„A Mare Nostrum három állomásán ott leszek, és a terveim között továbbra is szerepel az Eb.”

2018.05.25 23:45:24

Úszás CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Csakhogy Tusup nem tud veszíteni, sohasem tűrte, hogy ne az övé legyen az utolsó szó, mindig, mindenre volt ellenérve.

2018.05.24 22:07:53

Úszás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A magyar sport szempontjából kizárólag az ő sorsa a fontos.

HIRDETÉS
HIRDETÉS