A legnagyobb zűrzavarban is van egység a magyar úszósportban

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2017.08.31. 06:49
null
A tagság egységes: Bienerth Gusztáv elnöknek mennie kell (Fotó: Szabó Miklós)
Rendkívüli közgyűlést tart a Magyar Úszószövetség pénteken, ennek egyik legfontosabb témája az elnök, Bienerth Gusztáv visszahívása lehet. Szerdán Szabó Tünde bejelentette, lemond általános alelnöki posztjáról.

 

A magyar úszósport jelenét tekintve vannak biztos pontok: például, hogy úszóink remek szezont zártak, halmozták az érmeket mindegyik világversenyen, hogy immár nem „csonka” az éremgyűjteményünk, merthogy a hétfőn véget érő junior-világbajnokságon fiataljaink megszerezték az eleddig hiányzó, hőn áhított aranyat – rögtön ötöt! Az is biztosra mondható, hogy péntek délelőtt tíz órakor rendkívüli közgyűlés lesz, és az is, hogy a tagság egyvalamiben kifejezetten egységes: Bienerth Gusztáv elnöknek mennie kell.

HÁROM ELNÖKJELÖLT

Néhány elnökjelölt neve természetesen máris napvilágra került: két olimpiai bajnok, Wladár Sándor és Czene Attila, valamint egy edző, a Székesfehérváron dolgozó Sárdi Ákos kandidálásáról szólnak a hírek – közülük Wladár élvez jelentős támogatást. Egy korábban szintén bedobott név viszont nem került vissza a kalapba, miután Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztések kormánybiztosa közleményben tudatta:

„Egyértelműen kijelentem: bár nagyon szép és fontos feladat, nem kívánok a Magyar Úszószövetség elnöke lenni. Megtiszteltetés volt számomra, hogy irányíthattam a Duna Aréna felépítését, a budapesti nagy uszodák felújítását, hogy dolgozhattam a vizes világbajnokság szervezőbizottságában, hogy az olimpiai pályázat vezetőjeként is szoros kapcsolatban lehettem a magyar úszósporttal. A jövőben is azzal tehetek a legtöbbet a magyar sportért, hogy részt veszek új generációs, XXI. századi sportlétesítmények fejlesztésében, nagy nemzetközi sportesemények Budapestre hozatalában és megszervezésében. E munkát örömmel végzem, és van bőven feladatom Budapest építésében is. Nem leszek jelölt a Magyar Úszószövetség elnöki tisztére.”

Amikor július legutolsó napján lemondott a Magyar Úszószövetség ellenőrző testületének elnöke, biztossá vált, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására van szükség – a helyzetet tovább fokozta, hogy ezt követően sorban mondtak le az elnökségi tagok.

Bienerthnek cselekednie kellett, szeptember 1-jére hívta össze a rendkívüli közgyűlést, elgondolása szerint öt napirendi ponttal, többek között új elnökségi tagok választásával, az ellenőrző testület megválasztásával, az alapszabály módosításával. Csakhogy a szabályok adta lehetőségeken és időbeli korlátokon belül érkeztek a tagszervezetek egyéb indítványai, és mivel az összesben az első helyen szerepelt az elnök visszahívása, immár ez is a pénteki rendkívüli közgyűlés napirendi pontjai között szerepel.

A pénteki közgyűlés legelején a jelenlévőknek el kell fogadniuk a napirendet – az, hogy ilyen nagyfokú az elnökkel szembeni bizalmatlanság, szinte kizárja, hogy a visszahívása kikerüljön a napirendi pontok közül. És hallva az uszodai hangokat, látva az egységet, biztosnak tetszik az is, hogy keresztülviszik az akaratukat. Információink szerint a többség azon az állásponton van, ha megtörténik az elnök visszahívása, ne kerüljön sor az elnökségi tagok megválasztására sem – célszerűbbnek és tisztábbnak tűnik az elképzelés, hogy három-négy héttel később válasszanak új elnököt, új elnökségi tagokat és a többit…

Persze adódik a kérdés: hogyan működhet így a MÚSZ egy hónapon keresztül, egyáltalán ki hívja össze a következő közgyűlést?!

Ha a tagság visszahívja Bienerthet, az elnökségben csak Sós Csaba szakmai alelnök és Fodor Szabolcs marad – utóbbit sokan kapacitálják arra, hogy mondjon le, mert ez esetben Sós lenne, aki érdemben intézkedni tudna például a következő közgyűlés előkészítése kapcsán, iránta pedig töretlen a bizalom a szakma részéről. Ráadásul ő sokszor elmondta már: kapitány akar lenni, így jó esély mutatkozik arra, hogy sem az alelnöki, sem az ifjúsági kapitányi, sem az edzőbizottság-vezetői posztjához nem ragaszkodik. Eközben Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki eddig kormánytisztsége miatt szüneteltette részvételét, szerdán bejelentette, lemond általános alelnöki posztjáról.

Van tehát egység a magyar úszósporton belül még a legnagyobb zűrzavar közepette is. Egy biztos: pénteken rendkívüli közgyűlés lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik