Tokió 2020: Mexikó kiütéses győzelmet aratott, kialakult a legjobb négy mezőnye fociban

Vágólapra másolva!
2021.07.31. 15:12
null
Hatot rúgott Mexikó Dél-Koreának (Fotó: Getty Images)
Spanyolország kétszer is hátrányban volt a rendes játékidőben, de a hosszabbításban kiharcolta a továbbjutást a tokiói olimpia férfi labdarúgótornájának negyeddöntőjében. Japán 0–0-ás döntetlen után tizenegyesekkel legyőzte Új-Zélandot, így a házigazda is készülhet az elődöntőre, a címvédő Brazília 1–0-ra múlta felül Egyiptomot, míg Mexikó kiütéses győzelmet aratott Dél-Korea ellen.

 

Nem kezdte jól a mérkőzést Spanyolország, amely már a 10. percben hátrányba került Elefántcsontpart ellen. A Manchester United védője, Eric Bailly egy szöglet után vette be a spanyolok kapuját (0–1). A 30. percben azonban Dani Olmo egy beadás után egy mellel rosszul hazatett labdára csapott le és lőtt a kapuba (1–1). A 42. percben egy mintaszerű akció végén fordíthatott volna, de Mikel Oyarzabal lesről pofozta be a labdát a kapuba, így érvénytelenítették a találatát.

A fordulás után fölényben játszottak a spanyolok, de a vezetést ismét az elefántcsontpartiak szerezték meg a 91. percben. Max Gradel lövése pattant meg egy védőn, így a labda Unai Simón kezei alatt suhant be a kapuba (1–2). Úgy tűnt, ezzel a találattal az utolsó európai csapat is kiesik, ám két perccel később, Rafa Mir kihasználta Elefántcsontpart újabb védelmi hibáját, és hosszabbításra mentette a meccset (2–2).

A kétszer 15 perces hosszabbításban aztán a spanyolok megfordították a mérkőzést: egy szöglet után Bailly felemelt kezére pattant a labda, a játékvezető pedig a jelenet visszanézése után megítélte a tizenegyest, amelyet Mikel Oyarzabal higgadtan értékesített (3–2). Rafa Mir a 117. percben megszerezte második (4–2), majd a 121. percben a harmadik gólját is a meccsen (5–2). Nem lehet kérdés: ő a mérkőzés hőse!

Japán és Új-Zéland negyeddöntője 120 perc alatt sem hozott gólt, így a tizenegyesek döntöttek, amelyben az új-zélandiak kétszer is hibáztak, a házigazdák egyszer sem, így a japánok jutottak be a legjobb négybe. Ellenfelük a spanyolok lesznek.

A címvédő Brazília 1–0-ra legyőzte Egyiptomot, így szintén elődöntős. A mérkőzés egyetlen, mindent eldöntő találatát Matheus Cunha szerezte a 37. percben.

Nem a spanyolok és az elefántcsontpartiak egymás elleni párharca volt a nap legtöbb gólt hozó negyeddöntője, hiszen Mexikó 6–3-re múlta felül Dél-Koreát. A mexikóiak a 12. percben szereztek vezetést, s noha az ázsiaiak gyorsan kiegyenlítettek, a szünetre 3–1-es mexikói vezetéssel vonultak a csapatok. A folytatásban pedig még nagyobb lett a különbség a két csapat között, igaz Dél-Korea még szépített, de utána sorozatban kapta a gólokat.

OLIMPIA, TOKIÓ 2020
LABDARÚGÁS, FÉRFIAK
FÉRFIAK
NEGYEDDÖNTŐ
Spanyolország
–Elefántcsontpart 5–2
Japán–Új-Zéland 0–0 – TIZENEGYESEKKEL 4–2
Brazília–Egyiptom 1–0
Mexikó
–Dél-Korea 6–3

AUGUSZTUS 3., KEDD
ELŐDÖNTŐ
10.00:
Japán–Spanyolország
13.00: Mexikó–Brazília

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik