Tokió 2020: Siklósi Gergely ezüstérmes, Romain Cannone az új olimpiai bajnok

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2021.07.25. 14:07
Siklósi Gergely ezüstérmes lett Tokióban a férfi párbajtőrözők egyéni versenyében. A Honvéd 23 éves vívója a nála egy évvel idősebb Romain Cannone-tól kapott ki a fináléban. 6:6 után, a második három perc közepéhez érve vette át az irányítást a francia, aki a végén öttusos sikert ért el 2019 világbajnoka ellen.

TOKIÓ 2020
FÉRFI PÁRBAJTŐR, EGYÉNI
DÖNTŐ
Siklósi Gergely (1.)–Romain Cannone (francia, 23.) 10:15

ÖSSZEFOGLALÓ

Romain Cannone neve talán csak a legelvakultabb párbajtőrrajongók számára mondott valamit vasárnap délutánig Magyarországon. S talán ők sem tettek volna egyetlen garast sem arra, hogy 14 óra 30 perc után nem sokkal Romain Cannone neve egyet jelent majd Tokió párbajtőrvívó olimpiai bajnokával. Pedig így lett – s ez sporttörténetileg lehetne egy egészen lenyűgöző történet is. Csak hát nehéz értékelni a bravúrt, ha a – szinte a semmiből jött – francia hős épp a magyar hősön fog ki egy olimpiai döntőben…

Siklósi Gergely nagyszerű vívással jutott el a fináléig, az útja során többek közt az olimpiai címvédő Pak Szang Jungot is búcsúztatta – így nemes revansot vett a 2016-os döntőben a dél-koreai által legyőzött Imre Gézáért.

A döntőben azonban nem talált fogást a tőle egyetlen évvel idősebb francián.

Cannone kihasználva rendkívüli ruganyosságát és látványosan alacsony súlypontját, újra és újra ki tudott térni a magyar pengéje elől. S bár az első etap 4:4-es állásnál ért véget, a pást két végén úgy diskurálhatott a két mester és tanítvány, hogy az addigi vívóidő jelentős részében a francia neve mellett szerepelt előny.

A második három perc egy együttes találattal indult – jó negyven másodpercig méregették előtte egymást a felek. Majd Siklósi egy remek felülről indított, végül hasmagasságba szúrt akcióval átvette az irányítást. Egy hasonló tus az elődöntőben fordulópontot jelentett az olasz Andrea Santarelli ellen, ezúttal viszont másként alakult…

Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett élete első felnőtt olimpiáján (Fotó: Tumbász Hédi)
Siklósi Gergely ezüstérmet szerzett élete első felnőtt olimpiáján (Fotó: Tumbász Hédi)
JÖHET PÁRIZS

„Röpke két-három másodpercig csalódott voltam, nem jó érzés kikapni, de maga a verseny jól sikerült – mondta az éremátadás után Siklósi Gergely. – Az utolsó asszóban hibáztam, de vitathatatlan, hogy az ellenfelem nagyon jó volt. Számítottam rá, hogy nehéz asszó lesz, de a sport ilyen. Nagyon szép lett volna, ha a vb-arany után olimpiai aranyat is nyerek, de így legalább marad motiváció, és nyomhatjuk tovább. Nagyon örülök az ezüstéremnek!”

Beszélt arról a pillanatról is, amikor az edzője a nyakába borult, mint mondta, a szakember akkor még szomorú volt, de később, amikor megkérdezte tőle, előre aláírta volna-e az ezüstöt, úgy válaszolt, hogy igen.

„És ne felejtsük el, hogy én jobban teljesítettem az első olimpiámon, mint Szilágyi Áron és ez tök jó dolog” – tette hozzá viccesen arra utalva, hogy a szombat óta háromszoros olimpiai bajnok kardvívó 2008-ban, ötkarikás debütálásakor 15. lett egyéniben.

„A következő olimpia rövid időn belül lesz, nemcsak egyéniben, hanem csapatban is szeretnék ott lenni 2024-ben, Párizsban.”

(MTI)

Cannone valahogy újra és újra közbe tudott szúrni, vagy ha nem, úgy elhajolt, alábukott, épp egy milliméterrel visszahőkölt – és ami nézőként a legbosszantóbb volt, amint arra egy apró lehetősége adódott: talált. Előbb 7:6-ra fordított, aztán fokozatosan ellépett. Hiába kezdeményezett Siklósi Gergely, ezúttal nem tudta kellő pontossággal befejezni az akcióit. Két-három sikertelen, a francia által megkontrázott kiszúrás után megpróbált ritmust váltani, az egész nap remekül működő, türelmes stílus feladása viszont szintén nem vezetett eredményre. 8:10... 8:12, majd három másodperccel a második három perc vége előtt egy sikeres lábszúrás és 9:14…

Szinte lehetetlennek tűnt a fordítás, még akkor is, ha az egyperces pauza lehetőséget adott Siklósinak végiggondolni a folytatást. A folytatást, ami egy szépítést jelentő tust hozott néhány pillanattal azután, hogy nekiindultak az utolsó felvonásnak. De a remény – a visszakapaszkodás reménye – csupán egy pillanatra villant fel: Cannone egy védés után visszatámadva hamarabb lezárta az akciót, minthogy az egyszeri olimpiai vívódrukker végére ért volna a gondolatnak: „Gyerünk, Gergő, meg lehet ezt csinálni!”

Nem lehetett.

A francia élete első nagy döntőjében megragadta az esélyt – talán az egyetlen esélyt – arra, hogy milliókkal jegyeztesse meg a nevét.

Romain Cannone olimpiai bajnokként indulhat majd vissza Tokióból.

Siklósi Gergely pedig olimpiai ezüstérmesként.

S azért ez sem hangzik olyan rosszul.

TUSRÓL TUSRA

ROMAIN CANNONE AZ ÚJ OLIMPIAI BAJNOK! SIKLÓSI GERGELYÉ AZ EZÜST!

10:15: De itt a vége! Cannone védi Siklósi támadását, majd visszaszúr és eltalálja Siklósi Gergelyt.
10:14: Félig szinte guggolva nyúl előre a francia, Siklósi elkerüli, majd kinyúl a karjával… szépít.

Vége a második etapnak. Cannone most nagyon nyugodtan nagyokat kortyol a székén ülve. Ki lehet-e innen találni valamit? Öt tust kéne ledolgozni, az együtteseket is elkerülve.

9:14: S még a lábszúrás is bejön Cannone-nak. Egy tusra a győzelemtől a francia. Néhány másodperc hátra a három percből…
9:13: Együttes. Ez most a franciának jó. Sasszéznak előre-hátra, támadna Siklósi, de nem jön össze az egylámpás.
8:12: Megint Siklósi indul, a francia ebbe is közbeszúr. Most minden ül Cannone számára…
8:11: Siklósi kétszer is jól tartja ki a pengét, de nem tudja elég erővel eltalálni a franciát, aki aztán visszaszúr és befejezi az akciót.
8:10: Újabb együttes...
7:9:
Siklósi most próbálja csökkenteni a távolságot, kiszúr, de elszúr a francia mellett, aki megkontrázza. Kettő közte.
7:8: Siklósi kiszúr, de a francia közbe tud döfni, együttes lesz belőle.
6:7: Fordít a francia, fene…
6:6: Védés, visszaszúrás, eldöf mellette a francia, kifordulnak, Siklósi lámpája villan, de már összeértek, ezért megáll az akció. Siklósi kissé felháborodottan kérdezi a zsűritől, miért kellett megállni. Sárga lap a „jutalma”…
6:6:
Kiszökken a francia, Siklósi véd, visszaszúr, de nem találja el Cannone-t. A francia eltalálja viszont őt… Siklósi videózást kér, szerinte a francia lelépett a pástról. Ha így is volt… megadják sajnos. Újra egál!
6:5: Felül indít Siklósi, majd megcselezi a franciát, aki hátrarogyva kap egyet hasmagasságba. Először előnyben a magyar!
5:5: Eltelt több mint 40 másodperc, előre, hátra, előre, hátra sasszéznak, mind a ketten megadják a távolságot egyelőre. Aztán megindulnak, együttest szúrnak. Jó volt a kitartott szúrás fenn.

„Gyerünk, Geri!” – kiáltják a magyar vívótársak a lelátóról, amin ismét alapállásba helyezkednek a döntősök.

Pihenő. A francia ülve hallgatja a mesterét, Siklósi csak leguggol, úgy figyeli az instrukciókat. Lábbal több munkát kér tőle a mester.

4:4: EGÁL!
A francia jön előre, Siklósi kikerüli, majd megszúrja a sisakjánál, mindezt 13 másodperccel a szünet előtt.
3:4: Siklósi a hátrány ellenére is türelmes, szökken előre, hátra, előre hátra, majd ahogy az ellenfél kicsit nyit az állásán előreszökken és eléri Cannone karját, ott a szépítés!
2:4: Újra csattannak a kosarak, Siklósi megkontrázná a mozdulatot, kiszúr, de Cannone leguggol és így elkerüli a penge hegyét, visszaszúr, no ez meg jó… Megint kettővel megy a francia. Egy perc vissza az első háromból.
2:3: Mindketten nyúlnak előre, mindketten találnak…
1:2: Egy sasszé előre, egy vissza, majd jó ritmusban jön a kitörés Siklósitól és eltalálja a francia felsőtestét.
0:2: Cannone előredobja magát és megint talál, kéttusos fórban a francia.
0:1: Újra és újra a kosarakat ütik meg, eltelik jó 45 másodperc, amikor a francia egy kiszúrással eltalálja Siklósit.

Fegyverpróba: pipa.

Zöldre váltanak a ledek, megjelenik a vívóidő!

Csillagok háborúja után itt a gépek lázadása: az eredményjelző „kinullázására” várunk a kezdéssel. Egy olimpiai döntő előtt kissé kellemetlen helyzet. Reméljük, nem tart soká a malőr elhárítása.

A Star Wars birodalmi indulójára bevonultak a résztvevők, zajlik a bemutatás. Pillanatokon belül kezdünk.

A DÖNTŐ ELŐTT

Siklósi elődöntős sikerét ide kattintva elevenítheti fel!

A világranglista-vezető Siklósi Gergely remekül egész nap kiválóan teljesített a férfi párbajtőrvívók versenyében: a kínai Tung Csaón (15:9), a marokkói Husszam Elkordon (15:13), a dél-koreai Pak Szang Jungon (15:12) és az olasz Andrea Santarellin (15:10) túljutva az aranycsatáig menetelt, amelyben a francia Romain Cannone lesz az ellenfél.

Világbajnokunk riválisának nincs komolyabban jegyzett eredménye: a most 24 éves Cannone világbajnokságon eddig még soha nem jutott el a nyolcaddöntőig, Eb-n pedig a legjobb eredménye a 34. hely – 2019-ben, Düsseldorfban. Számos világkupaversenyen szerepelt, ám pályafutása során korábban egyszer sem állt még a dobogón. Jelenleg a világranglista 47. helyén tanyázik.

Badarság lenne az eredményeiből merítve arra következtetni, hogy Gergely máris olimpiai bajnok! Romain Cannone ugyanis olyan klasszisokat legyőzve menetelt a döntőig, mint a világbajnoki bronzérmes ukrán Igor Rejzlin, a vb-második, csapatban háromszoros Eb-aranyérmes orosz Szergej Bida vagy épp a negyedik olimpiáján szereplő világbajnoki ezüst- és bronzérmes holland Bas Verwuijlen. Nem kérdés tehát, Cannone elkapta a fonalat, mi csupán annyit tehetünk, hogy szurkolunk Siklósi Gergely sikeréért. (K. B.)

A vasárnapi vívónap többi eseménye ide kattintva olvasható!

SIKLÓSI ÚTJA AZ ELŐDÖNTŐIG
A legjobb 32 között
Siklósi Gergely (1.)–Tung Csao (kínai, 33.) 15:9
A nyolcaddöntőben
Siklósi Gergely–
Husszam Elkord (marokkói, 16.) 15:13
A negyeddöntőben
Siklósi Gergely–
Pak Szang Jung (dél-koreai, 8.) 15:12
Az elődöntőben
Siklósi Gergely
Andrea Santarelli (olasz, 5.) 15:10

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik