Tokió 2020: Siklósi Gergely olimpiai döntős!

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2021.07.25. 12:23
null
Siklósi Gergely olaszverés után készülhet az olimpiai döntőre! (Fotó: Tumbász Hédi)
Siklósi Gergely élete első olimpiáján az aranyéremért vívhat: a Honvéd világbajnok párbajtőrözője hasonlóan a 2019-es budapesti vb-hez a tokiói elődöntőben is felülmúlta az olasz Andrea Santarellit. Az olimpiai döntő 14 óra 15 perckor kezdődik. Az ellenfele a 24 éves, felnőttként nagy tornán korábban döntő közelébe sem jutott francia meglepetésember, Romain Cannone lesz.

TOKIÓ 2020
VÍVÁS, FÉRFI PÁRBAJTŐR, EGYÉNI

ELŐDÖNTŐ
Siklósi Gergely
–Andrea Santarelli (olasz, 5.) 15:10

ÖSSZEFOGLALÓ

Láttunk már ilyet: Siklósi Gergely egy nagy világesemény elődöntőjére készül, s az ellenfelét úgy hívják, Andrea Santarelli. Az akkor már Eb-ezüstös olasz Budapesten 15:9-re kapott ki a Honvéd párbajtőrvívójától, aki ezt követően meg sem állt a vb-aranyig.

A 15:9-es már-már kiütéses sikert ezúttal nem sikerült megismételni, de ennél nagyobb keserűsége sem Siklósi Gergelynek, sem a szurkolóknak ne legyen: egy tus hibádzott csak.

Pedig az asszó sokáig rendkívül szorosan alakult, a 2:0-s majd a 4:1-es előny viszonylag gyorsan összejött a magyar világbajnoknak, Santarelli viszont nem tette meg azt a szívességet, hogy bő két perc után pánikba esik. Bátran szúrt előre, ha kellett testre, de Siklósi lábát, cipőjét kiszemelni sem volt rest, ha úgy hozta a helyzet – s az első három perc letelte előtt néhány másodperccel egy lábtalálattal 4:3-ra fel is zárkózott.

A rövid szünet után egy kettős találat következett, majd egyenlített az olasz. Egyenlített, de a két vívó testbeszéde alapján még mindig az volt az ember érzése: a magyar párbajtőröző irányít. Sokkal nyugodtabbnak, határozottabbnak tűnt minden mozdulata, míg Santarelli kezében újra és újra idegességtől árulkodva rándult-rándult meg a fegyver. 7:6-ig felváltva találtak, majd a második három perc végén jött egy remek csel, felfelé indított kiszúrás, majd hasra érkező tus Siklósitól. (8:6)

Az utolsó három perc újabb pontos Siklósi-akcióval indult, ám hiába nyugodtunk volna meg, a háromtusos fór a minden mindegy alapon egyre inkább felbátorodó olasz támadásai nyomán apadni kezdett, majd másfél perccel a vége előtt el is apadt.

De az olimpiai sorsolásra a favoritoknak járó egyessel a neve mellett érkező Siklósit továbbra sem kellett félteni, Santarelli korábban, passzivitásból begyűjtött sárga kártyája is az ő malmára hajtotta a vizet, meg az asszó során oly sokszor látott, apró, kis ideges rezdülések is az olasz pengéjében…

Jött is az egylámpás találat a kulcspillanatban, egy perccel a vívóidő lejárta előtt. Majd jött egy újabb! És egy újabb! 13:10-nél Santarelli fegyvercserét kért, fegyvert is cserélhetett, bár aligha gondolta komolyan ő, vagy épp a vezetőbíró, hogy a párbajtőr hibáját kell kiküszöbölni. De a rövid szusszanás sem segített az olaszon, sőt!

Hiába az új fegyver, a következő két akció vége is Siklósi-tus lett, ezzel a még mindig csak 23 éves Siklósi Gergely élete első olimpiáján döntőbe jutott (15:10). A fináléban a sorsoláskor a 23. helyen rangsorolt francia meglepetésember, Romain Cannone vár majd rá. A 24 éves vívó az ukrán Ihor Rejzlint verte meg 15:10-re a másik elődöntőben.

Két éve Santarelli fölényes legyőzése után nem volt megállás az aranyig.

Adja az ég, hogy 2021-ben, Tokióban Santarelli fölényes legyőzése után ismét ne legyen megállás az…

Újságírói babona: ezt még ne írjuk le.

AZ ELŐDÖNTŐ VIDEÓN


TUSRÓL TUSRA

SIKLÓSI GERGELY OLIMPIAI ÉREM NÉLKÜL MÁR BIZTOSAN NEM JÖN HAZA!

15:10: MEGVAAAAAN!
Újabb egylámpás találattal vége! Siklósi ott van az olimpiai döntőben! Magabiztos, szenzációs teljesítmény!
14:10: Jön is előre, de Siklósi megint kitartja a kezét és egylámpás találattal megint tust ad!

Santarelli fegyvert cserél. Kötve hisszük, hogy a fegyverrel volt a gond. Ez viszont nem zökkentheti ki Siklósit. 20 másodperc vissza, biztos, hogy jönni fog előre!

13:10: Újra három tus közte! Santarelli kétszer is elszúrt Siklósi mellett, majd remekül kontrázza meg az olaszt!
12:10: Gyönyörű, Santarellit szorítja az idő, megindul előre, Siklósi semmi mást nem tesz, határozottan előrenyúl, bele is áll szépen, és ott az olasz baloldalán a találat a feltartott szúrásból.
11:10: Védés, visszaszúrás, Santarelli jobb vállán pihen a penge hegye, újra előnyben a magyar világbajnok! 1 perc vissza!
10:10: Az idő Siklósinak dolgozna, telik is, Siklósi türelmes, aztán előrenyúl, elszúr a kissé berogyasztó Santarelli mellett, aki viszont talál. Elolvadt az előny.
10:9: No most Santarelli indul előre egyből, rendkívül agresszív és tust is ad... Kicsivel kevesebb mint kettő perc vissza.
10:8: Siklósi szökken kettőt, ezzel úgy tűnik, meglepi az olaszt, de a vége egy kétlámpás.
9:7: Santarelli lábra megy, de Siklósi védi, utána a kiszúrás rövid, egyszerre indulnak előre, Siklósi elszúr az olasz mellett, aki viszont eltalálja. Kettő a különbség.
9:6: Hárompontos a magyar előny! Santarelli előre nyúl, de rövid, Siklósi visszatámad, a jobb vállát el is találja az olasznak.

Vége a második három percnek is! Siklósi széles mosollyal pattintja le a kulacsa tetejét, edzője nyugtatja, „Jó volt, amit csinálsz” – hallatszik, mielőtt elveszik a képet. Az olasz leül a székére, kihasználja az időt ilyen szempontból is. Siklósi egy állva marad. Ez is jó jel lehet. Legyen, legyen, legyen az!

8:6: Felül indul a mozdulat, Siklósi megcselezi Santarellit majd egy lefelé szúrással eltalálja az olasz hasát. Kétpontos magyar előny!
7:6: Újra megvan az előny: kinyújtja egy védés után egyenesen a kezét, el is éri az olasz oldalát. Siklósi vezet!
6:6: Figyelmeztették, gyorsan akciót is indít, talál is Santarelli. Megkapja a pontot, mégis reklamál egy sort...
Eltelt egy perc találat nélkül, Santarelli kap egy lapot.
6:5 Siklósi irányít, aztán jön egy váratlan előretörés az olasztól, jó a védés, tartják a távolságot, egyszerre indulnak előre, Siklósi elszúr az olasz mellett, aki viszont talál, de már kifordultak... Nincs tus.
6:5:
Most Siklósi jön előre, szinte a pást végére szorítja a riválist, előre mozdul, tökéletes ütemű a kitörés, ott is a tiszta, egylámpás tus!
5:5: Santarelli eltalálja Siklósi cipőjét. Lábszúrás és egál...
5:4: Siklósi türelmes, most hagyja, hogy az olasz jöjjön előre, 21 másodperc telik el, egyszerre indulnak, egyszerre találnak.

Vége az első „menetnek”. Siklósi mozgása nyugodtabbnak, magabiztosabbnak hat, kár érte, hogy az utolsó pillanatokban nem jött össze a találat, így 5:2 helyett 4:3-ról folytatják. De a lényeg, hogy az egyperces szünet után Siklósi előnyről folytathatja! Gyerünk tovább!

4:3: Alig van vissza a három percből, Siklósi kiszúr, de rövid, Santarelli megkontrázza sajnos… Egy tusra olvad a fór.
4:2: Santarelli egy gyors akcióval szépít. 30 másodperc vissza.
4:1: Santarelli fegyvere sokkal idegesebben mozog, volt Siklósinak két lehetősége is, de mindkettő rövid, aztán viszont eltalálja az olasz mellét!
3:1:
Egy együttes találat a következő, 1 perc 26 másodperc vissza az első 3 percből.
2:0: Siklósi ezúttal is nagyon türelmes, eltelik újabb 30 másodperc, miközben előre-hátra sasszéznak, majd a Honvéd kiválósága ismét ritmust vált, kiszúr és ott a második tiszta tus!
1:0: Bő 20 másodperc telt el a vívóidőből, amikor Siklósi előrenyúl és eltalálja az olasz mellét! Előnyben a magyar!

A vívók már a páston! Kezdünk!

Siklósi Gergely döntőt vívhat Tokióban (Fotó: Getty Images)
Siklósi Gergely döntőt vívhat Tokióban (Fotó: Getty Images)

AZ ELŐDÖNTŐ ELŐTT

Férfi párbajtőrvívásban a világ legutóbbi bajnoka, s nem mellesleg világranglista-vezető Siklósi Gergely az előző olimpián győztes dél-koreai Pak Szang Jungot búcsúztatta a négy közé jutásért. A magyar a 2019-es Ázsia-bajnok japán Jamada Maszarut is legyőző olasz Andrea Santarellivel küzd meg az aranycsatáért.

A 28 éves vetélytárs csapatban olimpiai ezüstérmesnek és Európa-bajnoki harmadik helyezettnek mondhatja magát, míg egyéniben világbajnoki bronzéremig és Eb-második helyig jutott – jelenleg a világranglista ötödik helyén tanyázik.

A két sportoló pályafutása során eddig kétszer találkozott egymással bármely világverseny főtábláján: legutóbb épp a 2019-es budapesti vb elődöntőjében, amelyben fölényesnek nevezhető, 15:9-es diadalt aratott a magyar. Az eggyel korábbi összecsapásukon, a 2019-es párizsi világkupaversenyen is Siklósi örülhetett a végén, akkor 15:14-es sikert ért el. Csak remélhetjük, hogy Santarelli nem Tokióban vesz revansot!

A vasárnapi vívónap többi eseménye ide kattintva olvasható!

SIKLÓSI ÚTJA AZ ELŐDÖNTŐIG
A legjobb 32 között
Siklósi Gergely (1.)–Tung Csao (kínai, 33.) 15:9
A nyolcaddöntőben
Siklósi Gergely–
Husszam Elkord (marokkói, 16.) 15:13
A negyeddöntőben
Siklósi Gergely–
Pak Szang Jung (dél-koreai, 8.) 15:12


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik