Tokió 2020: Özbas Szofi aranyponttal nyert az első meccsén

SZŰCS ANDRÁS (Tokió)SZŰCS ANDRÁS (Tokió)
Vágólapra másolva!
2021.07.27. 05:47
Özbas Szofi aranyponttal nyert az első mérkőzésén a német Martyna Trajdos ellen a tokiói olimpia női cselgáncstornáján a 63 kilogrammosok versenyében, ezzel bejutott a legjobb 16 közé. A magyar lány következő ellenfele az olasz Maria Centracchio lesz.

A nők 63 kilogrammos súlycsoportjában a 14. meccsre sétálhatott a tatamira 19 éves, junior világ- és Európa-bajnok dzsudokánk. A pályaívet tekintve a másik végről érkezett 32 éves német Martyna Trajdos, aki 2015-ben megnyerte az Európai Játékokat, van 27(!) érme a Grand Slamekről (4–7–16), szóval kipróbált, jó dzsúdós, de azért nem favorit, hiszen a 9. a világranglistán, Özbas meg a 25. – és az idő neki dolgozik.

Ez abban az értelemben máris bebizonyosodott, hogy az alap küzdelmi idő jó része azért a német fölényében telt, ezt tükrözte az intések száma (2–1, „ide”), illetve az is, hogy volt egy jó fél perc, amikor egymásba tekeredtek a hölgyek a talajon, ám Özbas feje ezt jobbára Trajdos lábszárai közé szorulva töltötte. Viszont akció nem lett ebből sem, lányunk szépen kihozta a meccset hosszabbításra – ott meg csinált egy szép vazaarit!

Persze még videózgattak rajta kicsit, de aztán csak meghajoltatták a feleket.

„Örülök, mert nekem az első meccs mindig kritikus: mindenképpen jó, hogy be tudtam melegedni, és átesni a holtponton, az pedig végképp, hogy én nyertem – mosolygott Özbas. – Nagyjából huszonöt perce tudtam meg, hogy vele kezdek, mert nem szeretem nézegetni a sorsolásomat, legfeljebb azt, hogy a következő meccsen ki jön. Nyilván tudom, kicsoda, de az eredményeit fejből nem, az volt az elsődleges, hogy mire számíthatok vele szemben, milyenek a dobásai. Én örülök neki, hogy a hosszabbításig mentünk, mert így kipárolgott belőlem a stressz, és a végére maradt erőm, hogy tudjak indítani egy technikát.”

Özbas a legjobb 16 között a 26 éves, Eb-bronzérmes, egyszeres Grand Slam-győztes olasz Maria Centracchio ellen folytatja majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik