Tokió 2020: Mészáros Eszter nem jutott döntőbe női légpuskában

NEDELYKOV TAMÁSNEDELYKOV TAMÁS
Vágólapra másolva!
2021.07.24. 02:46
null
Mészáros Eszter a 20. helyen zárta a női légpuskások alapversenyét (Fotó: MTI)
A tokiói olimpián befejezte az alap 60 lövését Mészáros Eszter a női légpuskások 10 méteres versenyszámában, és 625.3 körrel a 20. helyen zárt az 50 fős mezőnyben, ezzel nem sikerült a fináléba kerülnie.

 

Sportlövőink közül elsőként a friss világkupa-győztes Mészáros Eszter mutatkozott be a tokiói olimpián. Az edzésekhez képest a 10 méteres számra teljesen behúzták a falat az Aszaka-lőtéren felállított ideiglenes csarnokban, és ezzel szoros összefüggésben szerencsére a hűtés is jobban működött, így a versenyzőknek nem kellett szenvedniük a hőségtől.

Az első olimpiáján szereplő 19 éves gödöllői puskás nem kezdte jól az alapversenyt, az első sorozat után negyvenen kívül volt. Ki is ment az edzőjéhez, Szucsák Lászlóhoz néhány jó tanácsért, de a folytatásban is becsúszott több kilences. Ami még aggasztó volt, hogy az élmezőny közben stabilan lőtt, és folyamatosan távolodott.

Mészáros ezután szépen összeszedte magát, jöttek az erős tízesek, az ötödik sorozat végére megközelítette a legjobb húszat, ám ennél előrébb már nem tudott kerülni. Ahogy az első lövést is ő adta le, szokásához híven az egész versenyt is gyorsan letudta, de már ekkor látszott, hogy 628 kör alatt nem lehet bekerülni a nyolcas döntőbe.

Meglehet, a zsűri is izgult, ugyanis az utolsó öt perchez érve is azt közölte a hangosbemondóban, hogy még tíz van hátra, majd sűrű elnézések közepette javította magát. Mészáros végül a 625.3 körös teljesítményével maradt a 20. pozícióban. Első helyen 632.9 körös olimpiai csúccsal (nem meglepő a rekord, hiszen legutóbb 40 lövéses volt a szám) a norvég Jeanette Hegg Duestad ment tovább, és feltűntek mögötte az idén a nemzetközi versenyeket kihagyó dél-koreaiak, míg az indiaiak elszálltak.

„Izgulós – vágta rá utóbb Mészáros Eszter, milyen volt élete első olimpiai versenye. – Az elején nem tudtam jól kezelni, aztán sikerült, megjött az ihlet, és már majdnem úgy lőttem, ahogy végig kellett volna. Az utolsó négy sorozattal tényleg megdolgoztam, és szerintem kiadtam, ami bennem volt. Most ennyi sikerült.”

A gyengébb kezdés után tudatosan állt ki, mert érezte, nincs olyan állapotban, hogy magától megnyugodjon. „Túlságosan finomkodtam, és lassú voltam. Lehet, nem is kellett volna végiglőnöm az első sorozatot. Aztán inkább megszakítottam ezt a hullámot, és beszélgettem az edzőmmel, hogy rendezzem a gondolataimat. Ezután valami átkattant a fejemben, és rájöttem, hogy el merem sütni, s kell a megfelelő ritmus” – tette hozzá.

A körülményekről annyit jegyzett meg, azt sajnálja a legjobban, hogy a járvány miatt nem mehet ki más sportágak versenyeire, pedig szívesen szurkolt volna a többieknek. A vegyes párossal kapcsolatban megjegyezte, elképzelhető, hogy ott is izgulni fog, de remélhetőleg már jobban tudja kezelni a helyzetet.

A döntő rendkívül kiélezett és fordulatos csatát hozott. A nyolcas fináléba utolsóként becsúszó orosz Anasztaszija Galasina és a hatodikként kvalifikáló kínai Jang Csien egyaránt remekül lőtt a két ötös sorozatban, és a 14. lövésig úgy tűnt, az alapversenyben az élen végző Duestad is harcban lehet az győzelemért. A norvégnak utóbb meg kellett elégednie a negyedik hellyel, miközben a kínai és orosz kiválóság felváltva haladt az élen a kétlövéses szakaszokban.

Az utolsó sorozat előtt Galasina egyetlen tizeddel vezetett, majd a 23. lövés után két tized volt az előnye, amikor következett a fatális, utolsó találat: a szám Eb-ezüstérmese 8.9-cel fejezte be a viadalt, így Jang Csiennek egy visszafogott 9.8 is elég volt ahhoz, hogy 251.8 körös olimpiai csúccsal elnyerje a tokiói játékok első aranyérmét.

TOKIÓ 2020, SPORTLÖVÉSZET
Légpuska. Nők
. Egyéni. Olimpiai bajnok: Jang Csien (Kína) 251.8 kör (alapverseny: 628.7), 2. Anasztaszija Galasina (Orosz csapat) 251.1 (628.5), 3. Nina Christen (Svájc) 230.6 (628.5), 4. Jeanette Hegg Duestad (Norvégia) 209.3 (632.9), 5. Océanne Muller (Franciaország) 187.7 (630.7), 6. Mary Carolynn Tucker (Egyesült Államok 166.0 (631.4), ...20. Mészáros Eszter (Magyarország) 625.3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik