Tokió 2020: Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes!

Vágólapra másolva!
2021.08.04. 13:46
null
Lőrincz Viktornak be kell érnie az olimpiai ezüstéremmel (Fotó: Mirkó István)
A világbajnoki második, Eb-győztes kötöttfogású birkózó, Lőrincz Viktor ezüstérmet nyert a tokiói olimpia 87 kilogrammos versenyében, mivel a döntőben 5:1-re kikapott a vb- és háromszoros Eb-győztes ukrán Zsan Belenjuktól.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 87 kg, döntő

Zsan Belenjuk (ukrán)
–Lőrincz Viktor 5:1

Hiába az azonos családnév, Lőrincz Viktor döntőjére más hangulatban kellett felkészülnünk, mint a bátyja győzelmére.

Tudniillik, amíg a 34 éves Lőrincz Tamás regnáló Európa- és világbajnokként érkezett, majd olimpiai bajnokként távozik Tokióból – miután a 22 éves kirgiz Akzsol Mahmudovnak elővezette, hova kéne eljutnia majd az évek során –, addig a 31 éves Lőrincz Viktornak korban sokkal közelebbi, ugyanakkor sokkal-sokkal sikeresebb ellenfél jutott a fináléra. A 30 esztendős, azaz ereje teljében és sportpályája csúcsán lévő Zsan Belenjuk ugyanis olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok – ehhez a felsoroláshoz pedig csak az élettörténete mérhető izgalmában, akit még érdekel, portréelőzetesünkből utólag is tájékozódhat felőle.

Na de a lényeg, hogy a ruandai-ukrán a mostani olimpiai ciklusban mindössze kétszer veszített, Lőrincz Viktorral szemben pedig soha, ellenben a 2015-ös 2019-es világbajnokság döntőjében is megverte.

Ám minden sorozat megszakad egyszer – csak ez sajnos nem most.

Mert habár Belenjuk vetette a kereszteket befelé jövet, ő volt a jobb. Eleinte persze két egyenlő erejű test feszült egymásnak, az csak a sportági rutin, hogy 4:44-nél leküldték parterbe, és Lőrincz Viktor 1:0-ra vezetett. Fontosabb, hogy akció nem lett belőle, a második menetre meg úgy jött vissza az ukrán, hogy ezt döntésre viszi.

Annyi volt a kérdés, hogy mi lesz, amikor Lőrinczet is leküldik szőnyegre, illetve hogy ugyan jobb a kondija talán a mezőny bármely tagjáénál, de mennyivel?

Nos, 1:54 volt még hátra, amikor jött a „válaszparter”, ebből pedig megcsinálta Belenjuk, ami kellett neki: nem is egyszer, hanem kétszer forgatta meg a honfitársunkat, így hirtelen már 1:5-re álltunk.

Innen ekkora klasszis ellen nem lehetett visszajönni, hiába szólt még közbe a bíró 0:57-nél is, az eredmény nem változott.

Lőrincz Viktor tehát a 2016-ban elcsalt bronzérme után 2021-ben ezüstérmes lett, a következő játékok idején, 2024-ben pedig 34 lesz – amennyi a bátyja, Tamás most, amikor olimpiai bajnokká vált...

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TUDÓSÍTÁSUNK A DÖNTŐRŐL
A MÉRKŐZÉS

ELSŐ MENET

Lőrincz mozgott a szőnyeg közepén, terelgette körbe-körbe Belenjukot, aktívabban birkózott, és ezt a bírók is észrevették: előbb figyelmeztették az ukránt, majd passzvitásért pontot adtak a magyarnak, aki parterhelyzetből akciózhatott. Nem tudott azonban élni a helyzettel, a kétszeres világbajnok gyorsan felpattant. A menet 1:0-ás magyar előnnyel zárult.

MÁSODIK MENET

Nagyobb iramban kezdődött a második három perc, Lőrinczet küldték le (1:1'). Belenjuk rendkívül magabiztos volt, kétszer is pörgetett (5:1). ismét figyelmeztették az ukránt, mozogjon aktívabban, pont viszont ezért nem járt. Figyelmeztetés ide vagy oda, Belenjuk megőrizte az előnyét, és 5:1-es diadalt aratott Lőrincz Viktor felett; olimpiai bajnok lett – az ukrán küldöttség első aranyérmét szerezve.

A DÖNTŐ ELŐTT

Lőrincz Tamás hétfőn olimpiai bajnoki címmel zárta a pályafutását – a kötöttfogású 77 kilogrammosok között. Lőrincz Viktor döntőbe jutásával valóra vált a testvérek álma: korábban már szereztek ugyanazon a világbajnokságon, Európa-bajnokságon és Európai Játékokon is érmet, csak az olimpia hiányzott a „közös sorból”... Mindez egyébként már önmagában is kuriózum: egyéni versenyszámban még sohasem volt példa arra, hogy egy magyar testvérpár tagjai dobogóra álljanak ugyanazon az olimpián

„Tamás sikeréből Viktor is erőt merített, talán jobb formában birkózott, mint a nur-szultani világbajnokságon, amelyen a második helyen zárt. Megfontolt és okos volt. Belenjukot még soha nem győzte le, azt hiszem, eljött az ideje!” – nyilatkozta a Magyar Birkózószövetség szakmai igazgatója, a kétszeres kötöttfogású világbajnok Bácsi Péter a szervezet hírlevelében.

Lőrincz Viktor ellenfele a döntőben a súlycsoport klasszisa, a ruandai apától és ukrán anyától már Kijevben született, 30 éves olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok Zsan Belenjuk lesz. Kétszer találkoztak egymással, mindahányszor az ukrán nyert: a 2015-ös és a 2019-es világbajnokságon. Legutóbb, Nur-Szultanban épp a döntőben szenvedett 2:1-es vereséget – passzivitási pontok döntöttek a két sportoló között.

A kötöttfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter a Nemzeti Sport Online-nak elmondta, hatalmas lelki pluszt kapott Viktor, hiszen a testvére olimpiai bajnok lett, ráadásul a negyeddöntőben mondhatni, simán legyőzte azt a német Denis Kudlát, aki ellen elcsalták a bronzmeccsét a 2016-os Rio de Janeiró-i játékokon.

„Szerintem meglepheti Belenjukot – így a 2012-es londoni olimpián 55 kilogrammban bronzérmes szakember. – Biztos vagyok abban, Viktor mindent elkövet majd, hogy aranyérem kerüljön a nyakába. Megfelelő taktikát kell választanunk, tudjuk, hogy az ukrán főként a stratégiára épít, mindig épp annyit nyújt a szőnyegen, amennyi elég a sikerhez. Egy-egy akciója van, de azokat általában megcsinálja. Rendkívül nehéz, de nem lehetetlen feladat előtt állunk!”

KI AZ A ZSAN BELENJUK? (K. G.)
Édesapja pilóta volt, aki Kijevben tanult a repülési egyetemen, a ruandai polgárháborúban veszítette életét. Belenjuk 9 évesen, 2000-ben kezdett el birkózni.
A birkózás mellett politizál is, 2019-ben bekerült az ukrán parlamentbe, ő lett az ország törvényhozásának első színes bőrű képviselője, az Ifjúsági és Sportbizottság elnökhelyettesének is megválasztották.
2018-ban éles ellentétbe került az ukrán szövetséggel, amiért politikai okok miatt nem engedték, hogy birkózóik részt vegyenek az oroszországi Európa-bajnokságon.
A 2016-os olimpia óta a nagyobb nemzetközi versenyeken csupán kétszer kapott ki.

TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS
Férfiak, 67 kg, döntő
Mohammadreza Geraej (iráni)–Parviz Naszibov (ukrán) 9–1

VÉGEREDMÉNY
Olimpiai bajnok: Mohammadreza Geraej (Irán)
2. Parviz Naszibov (Ukrajna)
3. Frank Stäbler (Németország) és Mohamed Elszajed (Egyiptom)

Nők, 62 kg, döntő
Kavai Jukako (japán)–Aisuluu Tinibekova (Kirgizisztán) 4–3

VÉGEREDMÉNY
Olimpiai bajnok: Kavai Jukako (Japán)
2. Aisuluu Tinibekova (Kirgizisztán)
3. Irina Koljadenko (Ukrajna) és Tajbe Musztafa Juszein (Bulgária)

EMLÉKEZTETŐÜL
TOKIÓ 2020
BIRKÓZÁS, KÖTÖTTFOGÁS, 87 KG
LŐRINCZ VIKTOR ÚTJA A DÖNTŐIG
Nyolcaddöntő:
Lőrincz Viktor–Atabek Azisbekov (kirgiz) 6:1
Negyeddöntő: Lőrincz Viktor–Denis Kudla (német) 1':1 – később szerzett ponttal.
Elődöntő: Lőrincz Viktor–Mohamed Metvalli (egyiptomi) 9:2
ZSAN BELENJUK ÚTJA A DÖNTŐIG
Nyolcaddöntő:
Zsan Belenjuk–Zurabi Datunasvili (szerbiai) 3:1
Negyeddöntő: Zsan Belenjuk–Bacsir Szid Azara (algériai) 1:1 – később szerzett ponttal.
Elődöntő: Zsan Belenjuk–Ivan Huklek (horvát) 7:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik