Tokió 2020: Itt senki sem a döntetlenért jött – Märcz Tamás

Vágólapra másolva!
2021.08.02. 05:34
null
Tíz gól, döntetlen az olaszok ellen (Fotó: Mirkó István)
Mint arról beszámoltunk, a tokiói olimpián férfi vízilabdázóink az utolsó csoportmérkőzésüket a nagy rivális olaszok ellen vívták, és a meccs 5–5-re végződött, így a csoport harmadik helyén végeztek a mieink. A találkozó után a főszereplők értékeltek.


– Mennyire volt békés ez a döntetlen?
– Itt senki sem a döntetlenért jött, hanem a maximumot, a győzelmet szerette volna, amihez mi jóval közelebb álltunk, még akkor is, ha a legvégén az olaszoknak is adódott helyzetük a sikerhez – mondta Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. – A mérkőzés képe alapján magunk felé kellett volna hajtanunk a pontokat. Nagyon tetszett, ahogy védekeztünk, amilyen tűzzel pólóztak a fiúk és segítették egymást, s felépítették a támadásokat. Az emberelőnyeinknél viszont nem látom az előrelépést, azok nem ülnek, főleg nem úgy, ahogy azt elképzeltem. Azonban van lehetőség az előrelépésre, például a negyeddöntőben.

– Készen áll rá a csapat?
– Pszichésen és a védelmet tekintve igen. Ugyanakkor abban is biztosak lehetünk, hogy akár a horvát, akár a spanyol válogatott jön szembe, ugyanilyen jól felkészített és felfelé ívelő formát mutató csapattal találkozunk. A negyeddöntőre akartuk kihegyezni a formánkat, ezért bízom abban, hogy amit még nem tökéletesítettünk, azt most fogjuk tudni.

– Mik a csoportkör tanulságai?
– Ilyenkor mindig tesztelgetjük, hogy mit és mennyit engednek meg a játékvezetők, milyen irányvonal mentén fújnak, illetve mivel reagálhatunk erre jól. Remélem, mostantól nem lesz már változás, és akkor tudunk alkalmazkodni. Az iram, a tempó minden fordulóban magas volt, innentől pedig már csak éles, parázs meccsek jönnek.


„Ez jó edzés volt az egyenes kieséses szakaszra, jó kis meccs stabil védekezéssel, nem olyan jó támadójátékkal… – ígyAlessandro Campagna, az olasz férfiválogatott szövetségi kapitánya. – Ám mi sosem adjuk fel, és még így is nyerhettünk volna az utolsó fórunkkal, csak Bodegas nem tudott tökéletesen lőni. Sok mindenben javulhatunk még, de a negyeddöntőre a legfontosabb a mentális felkészülés.”

„Semmiképp sem volt békés ez a rangadó, ám védekezésben előreléptünk, ennek igazán örülhetünk – értékelt Angyal Dániel. Kicsit szokatlan volt a kezdési időpont, ez biztosan zavart a ritmusban, azonban kizárt, hogy bárki is tartalékolt volna. A másik csoportban is minimálisak a különbségek, úgyhogy magunkkal kell foglalkoznunk, és kihoznunk a maximumot.”

„Jó érzéseim vannak, hiába engedtünk ki a végére – nyilatkozta Jansik Szilárd. – Végig vezettünk, a védelmünk, a játékunk alapja működött, hiszen a tíz feletti átlagot hozó olaszoktól mi csak ötöt kaptunk. Azt sajnálom, hogy az utolsó negyedben sok helyzetet kihagytunk. Elbuktuk a csoportelsőséget, ám ennek nem tulajdonítok nagy jelentőséget, mindenképp nehéz a negyeddöntő. Jó kis meccs lesz!”

„Ilyen a rangadók természete: fordulatosak, akármelyik fél nyerhet, sőt, lehet döntetlen is – mondta Manhercz Krisztián. – A szezon közben kevesebbet játszunk délelőtt, de az iramon ez nem látszott. Bizakodásra ad okot, hogy csak öt találatot kaptunk Olaszországtól, amely egyenlíteni is csak az utolsó percben tudott. A védekezésünk tehát rendben van, a blokkok is a helyükre kerültek, Viktor is jól védett. Elöl voltunk pontatlanok, ám ez nem csupán a mi hibánk, az olasz védelem is remekül működött. Egymásnak feszült két jó csapat, akár ez is lehetett volna a negyeddöntő. Kiváló felkészítőnek tűnik a holnaputáni negyeddöntőre. Még nem tudhatjuk, kivel játszunk majd, úgyhogy a csapatspecifikus készülés, a videózás hátravan, ugyanakkor bennünk minden megvan már, hogy beleálljunk a negyeddöntőbe.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik