Tokió 2020: Felkapaszkodtam a ranglétrán – Krizsán Xénia

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.06.16. 10:45
null
Az első felnőttvilágversenyen szerzett érme hitet és önbizalmat adott Krizsán Xéniának, aki mostanra ért pályafutása csúcsára (Fotó: Török Attila)
A hétpróbázó Krizsán Xénia az olimpiáig már csak néhány vesenyszámban áll rajthoz az országos bajnokságon, teljes erőbedobással Tokióra készül.

 

KRIZSÁN Xénia
Született: 1993. január 13., Budapest
Klubja: MTK Budapest
Edzője:  Szabó Dezső
Legjobb eredményei:   vb-9. (2015), Eb-4. (2016), Eb-7. (2018), fedett pályás vb-6. (2018), fedett pályás Eb-3. (2021), fedett pályás Eb-4. (2017), junior-vb-2. (2012), U23-as Európa-bajnok (2015), 3x országos bajnok hétpróbában (2012, 2013, 2020), 2x bajnok 100 m-es gátfutásban (2013, 2015), 2x bajnok távolugrásban (2011, 2012), 5x bajnok ötpróbában (2014, 2017, 2018, 2019, 2021), fedett pályás bajnok 60 m-es gátfutásban (2014)

– Sokat gondol már Tokióra?
– Eddig is rengeteget gondoltam rá, mostanában még többet, már számolom vissza a napokat – fogalmazott a 28 éves Krizsán Xénia, az MTK Budapest atlétája. – Izgatottan várom, félni már nem szoktam verseny előtt. Van bennem egy kis verseny­drukk, ami megszűnik, ahogy elkezdődik az első szám. Csak a futószámok előtt szoktam kicsit izgulni, amikor vezényszóra kell rajtolni. Szóval már alig várom, hogy ott legyek.

– A márciusi, fedett pályás Európa-bajnokságon szerzett bronzérem átszakított egy pszichés gátat?
Igen, az volt az első felnőttvilágversenyen szerzett érmem, de nem is feltétlenül emiatt érzem így, hanem mert folyamatosan kapaszkodtam fel a ranglétrán, és most értem a csúcsra. Megfelelő sportolói korban is vagyok, ezek a versenyek önbizalmat, hitet adnak, ami szintén kell a versenyzéshez.

SZAKSZEMMEL
KÉTSZER DÖNTÖTT ORSZÁGOS CSÚCSOT
A 2012-ben junior-vb-ezüstérmet, 2015-ben U23-as Eb-aranyat szerző Krizsán Xéniáról már régen tudták, hogy kivételes tehetség, csak mentálisan be kell érnie, hogy valóban nagyszerű versenyző legyen. A felnőttek között várni kellett az áttörésre, de 2019 nyarán megtört a jég a két patinás hétpróbaversenyen: előbb Götzisben olimpiai kvótát szerzett, majd Talence-ben 6619 ponttal huszonöt éves magyar csúcsot döntött meg. A pandémia miatti kényszerszünetből jól jött ki, idén újra megdöntötte az országos rekordot, 6651 ponttal nyert Götzisben. Az olimpiai ranglistán a negyedik helyen álló Krizsán fő erőssége az utolsó versenyszám, a 800 méteres síkfutás, amelyben nemegyszer legyőzte a komplett mezőnyt.

– Edzője, Szabó Dezső sok-sok évvel ezelőtt azt nyilatkozta, kiemelkedő sportoló lesz, ha elkezd hinni magában. Emlékszik, ez mikor történt meg?
Igen, 2019-ben Talence-ban, amikor először döntöttem meg az országos csúcsot hétpróbában. Mondjuk, akkor még úgy gondoltam, talán véletlen lehetett, mert hihetetlennek tűnt, hogy ennyire passzol minden, ám utólag már másképp látom. Igaz, kicsit meglepett, de nem volt véletlen, és az önbizalmamat helyre rakta.

– Miben más Tokióra készülni, mint volt élete első olimpiájára, Rióra?
– Egyrészt 2016-ban volt egy Európa-bajnokság is Amszterdamban, idén viszont csak Tokióra kell készülnöm. Öt éve fárasztóbb évem volt, és az olimpián kicsit bizonytalannak éreztem magam versenyzés közben. De a legnagyobb különbség talán, hogy ugyan már akkor is érett voltam fizikailag és technikailag, mentálisan még egyáltalán nem. Azóta annyi tapasztalatot szereztem, hogy másképp tekintek az olimpiára, tudatosabban készülök rá.

LEGNAGYOBB ELLENFELEK
NAGY BRONZCSATA VÁRHATÓ
Az ötkarikás játékokon induló hétpróbázók 24-es mezőnyéből kiemelkedik a címvédő belga Nafissatou Thiam és a regnáló világbajnok brit Katarina Johnson-Thompson, várhatóan ők küzdenek az aranyéremért. A dobogó harmadik fokára viszont az olimpiai ranglista első tíz helyezettje közül bárki felállhat, ebbe az elitmezőnybe tartozik most már Krizsán Xénia is, aki götzisi győzelmével jelezte, számolni kell vele a legjobbak között.

– Sokáig sérüléssel bajlódott, legutóbb a lábfeje miatt nem tudott százszázalékosan készülni. Most minden rendben?
– Igen, teljesen egészséges vagyok, ami sokat számít mentálisan is, mert csak arra kell figyelnünk, hogy ezt az állapotot megtartsuk. Folyamatosan gyógy­tornázom, és érzem is a hatását, jobban tudok tervezni és készülni. Mivel megvan az olimpiai szintem, lazább a versenyszezonom szabadtéren, Götzisre például nem is készültünk annyira, csak Tokióra koncentrálunk. A június végi országos bajnokságon a tervek szerint elindulok néhány versenyszámban, talán magasugrásban és valamelyik dobószámban, a Gyulai Memorialon pedig távolugrásban, de az előbbit még pontosítjuk az edzőmmel.

– Ha már felhozta: Szabó Dezső szerint jobban fog versenyezni Tokióban, mint Götzisben. Egyetért?
– Abszolút! Nem voltam csúcsformában Götzisben, azt Tokióra időzítjük. Ugyancsak kimaradt több technikai edzés, nem voltam teljesen felkészülve minden versenyszámban. Tokióban minden számnak a lehető legjobban kell sikerülnie, nem követhetek el nagyobb rontást, és akkor valóban kijöhet egy szép eredmény.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik