Tokió 2020: Siklósi legyőzte a címvédőt és elődöntős párbajtőrben

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.07.25. 03:55
null
Siklósi Gergely a nyolc között folytatja férfi párbajtőrben (Fotó: AFP)
Siklósi Gergely 15:12-re legyőzte az olimpiai címvédő Pak Szang Jungot a férfi párbajtőrözők versenyében Tokióban, ezzel a legjobb négy közé jutott egyéniben – az elődöntőre dél körül kerül sor. Legjobb magyarként Kreiss Fanni a nyolcaddöntőben búcsúzott a női tőrözők egyéni versenyétől. Az UTE vívóját a címvédő Inna Gyeriglazova verte meg 15:10-re. Pásztor Flóra és Kondricz Kata egyaránt a legjobb 32 közt esett ki, előbbi sokáig vezetett a világranglista-2. francia riválisa ellen, ám nem jött össze a bravúr.

NEGYEDDÖNTŐ

Férfi párbajtőr

Siklósi pályafutása során eddig háromszor találkozott a dél-koreai Pak Szang Junggal: a Tokiót megelőző legutóbbi két alkalommal, a 2020-as heidenhemi világkupaversenyen (15:14) és a 2019-es budapesti vb-n (10:9) győzött, csupán egyszer, a 2019-es párizsi világkupa-viadalon kapott ki (15:13).

SIKLÓSI ESZIK ÉS ALSZIK EGYET A NÉGYES DÖNTŐIG
„Nagyon jól éreztem magam a páston – mondta Siklósi Gergely az M4 Sportnak. – Arra gondoltam, hogy mikor, ha nem most. Ha nem félsz, ha jól érzed magad a páston, akkor jól jön ki. Úgy éreztem, a dél-koreai fél tőlem, mert nem akart megtámadni. A korábbiakhoz képest eltérő taktikával vívtam, és összességében a taktika bevált.”

S hogy mivel tölti az időt a délben kezdődő elődöntőig?

„Eszem egy keveset, aztán alszom. Egy átlagos világversenyhez képest talán még feszesebb is ez a tempó, nem lesz gond” – tette hozzá Siklósi, aki egész nap arról beszélt, igyekszik lehetőségként és nem teherként megélni első olimpiáját. A jelek szerint eddig sikerrel teszi.

Ahogy az előző két asszójában, ezúttal is kifejezetten türelmesen, higgadt vívással kezdett Siklósi, aki jó 30 másodperc elteltével adta az első tust, magához ragadva a kezdeményezést. A második sikeres akció is 2019 világbajnokáé volt, majd egy látványos kiszúrás után szépített Pak. A folytatásban is inkább Siklósi akarata érvényesült, aki 4:2-es vezetésnél egy kisebb ütközés után bicegve kért néhány másodpercet.

Két együttes találat következett, majd két sikeres Pak akció zárta az első három percet, így 6:6-os állásnál vonulhattak rövid szünetre a felek.

Ahogyan eddigi három találkozójuk, úgy ez is kifejezetten szorosan alakult: a második három percet Pak kezdte tussal, így az asszó során először került előnybe a dél-koreai, a következő találatot viszont ismét Siklósi adta a pást végébe szorítva a címvédőt (7:7). 9:8-ig felváltva találtak, a sorozatot viszont a dél-koreai tudta megtörni, aki így néhány pillanatra kéttusos előnybe került – a második három percet azonban egy Siklósi tus zárta, így 10:9-cel fordultak az utolsó felvonásra.

Siklósi az újrakezdés után másodpercek alatt egyenlített, majd a vezetést is visszaszerezte egy látványos akcióval (11:10). Siklósi egy újabb egylámpás találattal növelte előnyét (12:10), majd jött egy újabb együttes (13:11), így 2019 világbajnoka két tusra került a sikertől.

Zárkózott a dél-koreai, hiába próbált közbeszúrni Siklósi, nem sikerült (13:12), de aztán jött egy újabb tiszta találat a magyar fiútól (14:12). A dél-koreai a pást végébe hátrált, egy-egy hirtelen kiszúrással próbálta meglepni Siklósit, ám ezek rendre rövidek voltak, míg a Honvéd párbajtőrözője találni tudott, és ezzel lezárta az asszót! (15:12)

Ezzel a 23 éves Siklósi Gergely bejutott a legjobb négy közé Tokióban!

NYOLCADDÖNTŐ

Férfi párbajtőr

Siklósi Gergely az asszó jelentős részében vezetve 15:13-ra verte a marokkói Husszam Elkordot a tokiói olimpia egyéni párbajtőrversenyében, ezzel a 2019-es világbajnok bejutott a legjobb nyolc közé.

„Számítottam rá, hogy nehéz csata vár rám, mert Elkord tulajdonképpen francia, ott edz, olyan a stílusa is, mint a franciáknak. A kezdeti taktikámra jól reagált, jól váltott, így engem is váltásra kényszerített. Az asszó végén pedig szerencsém volt, alakulhatott volna még szorosabban is” – mondta az MTI-nek Siklósi.

A következő körben az előző olimpia bajnoka dél-koreai Pak Szang Jung következik.

A magyar párbajtőröző hozzátette: nem pakolt magára terhet, próbál lazán, mondhatni tét nélkül vívni

Kreiss Fanni olaszveréssel jutott be a legjobb tizenhat közé, ott viszont kikapott a címvédőtől (Fotó: Getty Images)
Kreiss Fanni olaszveréssel jutott be a legjobb tizenhat közé, ott viszont kikapott a címvédőtől (Fotó: Getty Images)

Női tőr

Az egyedüli magyarként állva maradt Kreiss Fanni számára óriási kihívást tartogatott a nyolcaddöntő, hiszen az olimpiai címvédőt, a női tőrözők világranglistáját jelenleg is vezető orosz Inna Gyeriglazovát kellett volna legyőznie.

Az első tust az UTE Universiade-győztes vívója adta, igaz, erre a kezdés után perceket kellett várnunk, mivel az orosznak gondja akadt a felszerelésével. A folytatás rengeteg nehezen eldönthető kettős, vagy épp érvénytelen felületet érő találatot hozott, de a háromszoros egyéni világbajnok Gyeriglazova apránként így is ellépett, és az első „harmad” végén 4:2-es előnnyel szusszanhatott.

Kreiss: Úgy érzem, későn váltottam
„Szerettem volna még tovább vívni, bár tisztában voltam vele, hogy a mezőny legerősebb versenyzője áll a pást túloldalán. Nem jött be az alapkoncepció, amit elterveztem, és úgy érzem, túl későn váltottam. Holnap jön egy kis pihenő, aztán elkezdünk készülni a csapatversenyre” – mondta az MTI-nek a 32 éves Kreiss Fanni.

A küzdelmet jól mutatja, hogy tiszta találatból a folytatásban sem volt túl sok, hol az orosz, hol Kreiss fogott ki egy-egy jobb periódust, ám utoljára 8:6-nál csillant fel a magyar bravúr reális esélye. Ezt követően az összesen 6 vb-címmel büszkélkedő Gyeriglazova zsinórban négy tust osztott ki, ezzel pedig óriási lépést tett a továbbjutás felé.

Kreiss a hajrában egyhuzamban három találattal szépített még, de a vereséget nem tudta elkerülni, a címvédő 15:10-re nyert és összességében megérdemelten jutott a legjobb nyolc közé.

A 32 KÖZÖTT

Férfi párbajtőr

A 2019-ben Budapesten világbajnoki címet nyerő Siklósi Gergely 15:9-es győzelemmel kezdett a tokiói olimpia férfi párbajtőr egyéni versenyében, ellenfele a 33. helyen kiemelt kínai Tung Csao volt.

A folytatásban a marokkói Husszam Elkord vár a Honvéd vívójára, magyar idő szerint 7.35 után kezdődik majd az az asszó.

„Az elején csak ismerkedtünk a körülményekkel, aztán 11:3-nál már éreztem, hogy megvan a meccs. Kicsit ki is engedtem, úgyhogy a végén azért figyelni kellett” – mondta az MTI-nek Siklósi.

Arra a kérdésre, hogy hogyan érezte magát a páston élete első olimpiai asszójában, a következőt válaszolta:

„Őszintén szólva, kicsit többet vártam, több izgalmat, nyomást. Nagyon jól éreztem magam, olyan, mintha otthon lennék, tehát otthon érzem magam” – tette hozzá mosolyogva a magyar versenyző.

Női tőr

Pásztor Flóra megnyerte az első asszóját (Fotó: Getty Images)
Pásztor Flóra megnyerte az első asszóját (Fotó: Getty Images)


A legjobb 32 között Kreiss Fannira a 17. helyen rangsorolt Martina Batini várt. A 32 éves olasz kezdte jobban az asszót, már 5:2-re is vezetett az Universiade-győztes magyar ellen, ám Kreiss ezt követően zsinórban hat tust adott és ezzel fordított, s az első három perc végére már 11:7-es előnyben volt. A második három percben le is zárta az asszót, 15:10-es magabiztos sikert érve el.

„Az elején nem sikerült megvalósítanom a megbeszélt taktikát, de miután megéreztem a tempóját, már működött, amit elterveztünk. Ismerem őt juniorkorom óta, sokat vívtunk már egymással” – mondta az MTI-nek.

Kreissre az első helyen kiemelt, olimpiai bajnok, világbajnok és Európa-bajnok orosz Inna Gyeriglazova vár a nyolcaddöntőben...

„Őt mindenki ismeri. Megpróbálom ezt a vívást továbbvinni, és meglátjuk, mi jön ki belőle” – tette hozzá Kreiss Fanni.

Kondricz Kata a negyedik helyen rangsorolt olasz Alice Volpival találkozott az első asszójában: a 2018-as világbajnok nem tette meg azt a szívességet, hogy rossz napot fogjon ki, hiába adta az első két tust Kondricz, Volpi utána zsinórban nyolc találatig jutott, amivel el is döntötte a párharcot. Az egyéniben háromszoros Eb-bronzérmes olasz 15:5-tel lépett tovább.

Nem kellett volna sok ahhoz, hogy Pásztor Flóra óriási bravúrral búcsúztassa a női tőrben 2. helyen kiemelt, Eb-bronzos, vb-ezüstös Ysaora Thibust, aki ellen 12:10-re is vezetett még, ám a 29 éves francia a végén fordított és 15:13-ra nyert.

A 64 KÖZÖTT

A magyar vívók közül Pásztor Flóra lépett elsőként pástra a tokiói olimpia második napján, női tőrözőnk sikerrel vette a Meriem Mebarki jelentette akadályt, 15:8-ra győzte le az algériait.

TOKIÓ 2020
VÍVÁS

NŐI TŐR, EGYÉNI
A legjobb 64 között
Pásztor Flóra (34.)–Meriem Mebarki (algériai, 31.) 15:8

A legjobb 32 között
Martina Batini (olasz, 17.)–Kreiss Fanni (16.) 10:15
Pásztor Flóra–Ysaora Thibus (francia, 2.) 13:15
Kondricz Kata (29.)–Alice Volpi (olasz, 4.) 5:15

A nyolcaddöntőben
Inna Gyeriglazova (orosz, 1.)
–Kreiss Fanni 15:10

FÉRFI PÁRBAJTŐR, EGYÉNI
A legjobb 32 között
Siklósi Gergely (1.)–Tung Csao (kínai, 33.) 15:9

A nyolcaddöntőben
Siklósi Gergely–
Husszam Elkord (marokkói, 16.) 15:13

A negyeddöntőben
Siklósi Gergely–
Pak Szang Jung (dél-koreai, 8.) 15:12

Az elődöntőben
12.00:
Siklósi Gergely–Andrea Santarelli (olasz, 5.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik