Tokió 2020: 100 gyorson nagyobb dicsőség jól szerepelni – Németh Nándor

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.06.18. 11:07
null
Edzője, Plagányi Zsolt elégedett volt Németh Nándornak a budapesti Eb-n nyújtott teljesítményével (Fotó: Kovács Anikó)
Élete első olimpiája lesz a tokiói, ám Németh Nándor már Japánban odaérhet a legjobbak közé 100 méteres gyorsúszásban.

 

–Végre megvan a negyvennyolc másodpercen belüli idő!
–Ez valóban jó eredménynek számít, de azt is észre kell venni, hogy mennyit erősödött a gyorsúszómezőny az elmúlt években – jegyezte meg Németh Nándor, aki a 47.84-es országos csúccsal a májusi budapesti kontinensviadalon a negyedik helyen végzett száz méter gyorson. – A három évvel ezelőtti glasgow-i Európa-bajnokságon ezzel az idővel nyertem volna. Ha így nézem ezt az országos rekordot és az eredményemet, kicsúszik a számon, hogy elég durva, hogy ez az idő csak erre volt elég. Azért elkeseredve nem vagyok, és a versenyen sem voltam.

–Hol van ebben az időben „lyuk”, hol kereshet még tizedeket?
–A fordulóban biztosan, és az első ötvenben is – az lassúbb még. De a budapesti Eb-n a váltóban már a táv első fele is jól ment, hiszen 22.9-et mentem, a száz gyors döntőjében meg 23.4-et, ha az előbbire rátennék egy hasonló „visszafelét”, az szuper lenne.

–Vagyis képes erősen kezdeni, csak valamiért nem meri, tudja, akarja?
–Az állóképességem megvan a gyorsabb kezdéshez, azt kell gyakorolnunk, hogy úgy fáradjak el az első ötvenen, hogy a másodikon azért még képes legyek hozni, amit tudok.

–Ezen a távon apróságok döntenek – miért szereti a száz gyorsot, miért jó egy ilyen félelmetesen erős mezőnyben küzdeni a világversenyeken?
–Azt kimondhatjuk, hogy ebben a számban indulnak általában a legtöbben, én mindig arra gondolok, ha elérek egy jobb eredményt, az sokkal nagyobb dicsőség.

–Ha már a jobb eredményt említi: Sós Csaba jó ideje mondogatja, hogy Németh Nándor ott lehet a klasszisok között száz gyorson, hiszen rendre bejut a döntőkbe, holott még csak huszonegy éves. Nyomasztja a kapitányi elvárás?
–Egyáltalán nem, képes vagyok kizárni az elvárásokat, és sosem érzem, hogy felállok a rajtkőre, s ha nem sikerül, leszedik a fejemet. Ráadásul leginkább magamért úszom, magamnak akarok megfelelni, ugyanakkor igazat adok Csaba bának is. Tudja, mire vagyok képes, ahogyan az edzőm is: Plagányi Zsolt az Európa-bajnokságon nagyon elégedett volt velem, s bár nem számoltunk azzal, hogy ilyen eredményt érek el, tudta, bennem van ez az idő.

–Tokióban tovább faraghatja az országos rekordot.
–A cél ez, vagyis leginkább az, hogy kiússzam magam – szerintem amúgy a kettő párban jár: ha jól megy, ha kiúszom magam és még az egyéni csúcsom környékén is megyek, vagy akár megdöntöm, az döntőt kell érjen az olimpián.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik