Oszaka gyújtotta meg az olimpiai lángot, hivatalosan is megnyitották a tokiói játékokat

NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 12:45
Hivatalosan is megkezdődött a XXXII. nyári olimpia Tokióban. A vendégeket lelkes japánok fogadták a stadion előtt, a mieink 143. helyen vonultak be, a majdnem négyórás ünnepség végén Oszaka Naoimi gyújtotta meg az olimpiai lángot.
Oszaka Naomi gyújtotta meg a lángot (Fotó: Getty Images)
Oszaka Naomi gyújtotta meg a lángot (Fotó: Getty Images)

 

INTEGETŐ JAPÁNOK FOGADTÁK A VENDÉGEKET

A nagy hőség ellenére már délelőtt szép számban gyülekeztek a japán emberek az Olimpiai Stadion körül, abban a reményben, hogy majd lencsevégre kaphatnak egy-egy ismert sportolót vagy megnyitón fellépő sztárt.

 

Ahogy a minket szállító transzferbusz kora este megközelítette a 2019-ben átadott, 68 ezer férőhelyes létesítményt, a helyiek lelkesen integetve fogadta minket. A buszból leszállva többen is „Üdvözlünk Tokióban!” felkiáltással köszöntötték a média képviselőit. Koronavírus-járvány ide vagy oda, a stadion előterében már igazán színes forgatag verődött össze, a japán gyerekek érdeklődéssel figyelték a világ különböző pontjáról érkezőket.

A már megszokott átvizsgáláson átjutva szokatlan kép tárult a szemünk elé, szurkolók híján az újságírók fotózkodtak a lemenő nap fényében ideális háttérként szolgáló stadionnal vagy éppen az előtte felállított ötkarikával. A közvélemény kutatások folyamatosan azt hirdették, hogy az ázsiai ország lakossága elutasítja a rendezést, ehhez képest a helyszínen egészen más hangulat áradt felénk. Azt sem lehet elhallgatni, hogy azért kritikus hangok is jelen voltak, egy idősebb japán hölgy például azt kiabálta, hogy az olimpia öl.

CSEH LÁSZLÓ ÉS MOHAMED AIDA VEZÉRLETÉVEL 143. HELYEN VONULTAK BE A MIEINK

Ugyan a megnyitó előtti napon kirúgták a korábban a holokauszton viccelődő igazgatót, a műsoron mindez nem látszódott meg. A stadion küzdőterén a napot és a Fudzsi hegyet idézték meg egy hatalmas díszlettel, amely méltó körítést adott az eseménynek. A helyi idő szerint este nyolckor kezdődő megnyitó alatt többször is hangsúlyozták az egyik fő üzenetet, az összefogást, amely különösen lényeges a mostani időkben. Az eseményt nézők nélkül rendezték, az újságírókon kívül még egy szektor telt meg a hivatalos személyekkel, valamint a szponzorok képviselőivel.

Ahogy arról előzetesen hírt adtak, az ünnepség történetében először minden országból egy-egy férfi és női sportoló vitte a zászlót. A bevonulók sorát a hagyomány szerint Görögország indította, majd jött a menekültek csapata. A mieink a japán ABC szerinti 143. helyen érkeztek. A zászlót a magyar rekorderként hetedik olimpiáján szereplő vívó, Mohamed Aida, valamint a négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó, az olimpia után visszavonuló Cseh László vitték. A felvonulók között cselgáncsozókat, női kézilabdázókat, női vízilabdásokat láthattunk, de a teniszező Fucsovics Márton is feltűnt, miközben a kamera a tapsoló Gyurta Dánielt, a NOB sportolói bizottságának tagját mutatta.

A NOB tájékoztatása szerint mintegy 6000 sportoló és sportvezető, 900 meghívott vendég, valamint 3500 újságíró és tévés vett részt a megnyitón, bár az is igaz, hogy előbbiek közül sokan nem maradtak a küzdőtéren, hanem miután megtették a kötelező félkörüket, elhagyták a stadiont. A végén jött az amerikaiak és a franciák nagyobb számú küldöttsége, majd utolsóként a házigazda Japán, amely nagy tapsot kapott a jelenlévőktől.

Oszaka Naomi a lánggal (Fotó: Getty Images)
Oszaka Naomi a lánggal (Fotó: Getty Images)

OSZAKA NAOMI GYÚJTOTTA MEG A LÁNGOT

„Gyorsabban, magasabbra, erősebben – együtt”: idézték fel az olimpiai mozgalom közelmúltban kibővített jelszavát. Ugyancsak lejátszották a legidősebb élő olimpiai bajnok, az ötszörös győztes Keleti Ágnesről szóló filmet, melyben bemutatták, mi mindennek volt a szemtanúja az elmúlt évszázadban. A következő jelenet igen látványos volt, 1824 drón formázott a stadion felett egy földgömböt, miközben felcsendült John Lennon slágere, az Imagine.

A hivatalos beszédek során – érdekesség, hogy először tartotta két olimpia érmes –Thomas Bach NOB-elnök köszönetet mondott a japánoknak, amiért a jelenlegi helyzetben is megrendezik a játékokat, amelyet a remény szimbólumának nevezett. Ezt követően Naruhito császár hivatalosan is megnyitotta az olimpiát.

A műsor legötletesebb előadásában eljátszották a sportágakat ábrázoló 50 piktogramot, majd egy videóban mutatták be a helyszíneket. Majd megérkezett az olimpia láng, amely eredetileg 2020 márciusában futott be Japánba, de a halasztás miatt csak egy évvel később indult 121 napos és mind a 47 prefektúrát felölelő útjára. Az utolsó lépéseket a japánok teniszcsillaga, Oszaka Naomi kezében tette meg a szétnyíló Fudzsin, hogy aztán a végén meggyújtsa a megújuló energiával működő fukusimai erőműből hozott hidrogént égető lángot.

 

A majdnem négyórás ünnepség látványos tűzijátékkal zárult, szombattól már teljesen a sportolók lesznek főszerepben.

A MAGYAROK BEVONULÁSÁRÓL KÉPEK ITT!

A modul betöltése néhány másodpercet igénybe vehet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik