Kajak-kenu: Nagyon vártam már ezt a lehetőséget – Lucz Dóra

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.06.09. 11:49
null
Lucz Dóra 200 méteren egyesben ezüst-, a kajak négyes tagjaként aranyéremnek örülhetett (Fotó: Szalmás Péter/MKKSZ)
Lucz Dóra immáron háromszoros Európa-bajnok, a 26 éves sportoló ráadásul nemcsak a kajak négyesben szerzett aranynak, hanem egy egyéni ezüstéremnek is örülhetett a vasárnap zárult poznani Eb-n.

Nagyon sűrű napokon van túl Lucz Dóra, aki egy hete K–1200 méteren megnyerte a hazai válogatót, majd múlt hétvégén két számban is érem került a nyakába a poznani Európa-bajnokságon. Az UTE 26 éves kiválósága a szombati döntőben nagyszerűen rajtolt, egy ideig együtt lapátolt a címvédő dán Emma Jörgensennel, de a skandináv sportoló csapott elsőként a célba, Lucz pedig második lett a lengyel Marta Walczykiewiczet megelőzve.

„Nagyon örülök az ezüstéremnek, Jörgensen nagyon jó formában volt, amit később 500 méteren is bizonyított. Marta pedig mindig jól megy, úgyhogy ez nagyon jó eredmény” – jelentette ki Lucz Dóra a Prémium Média & Sport Management érdeklődésére.

„Sűrű időszakon vagyok túl, főleg ahhoz képest, hogy tavaly egyáltalán nem versenyeztem. Ezelőtt az utolsó versenyem 2019 nyarán volt, nagyon vártam már ezt a lehetőséget, s nagyon örülök, mert jól sikerült mind a válogató, mind pedig az Európa-bajnokság” – folytatta a kiváló kajakos, aki a Szegeden elért jó eredményének köszönhetően K–4500 méteren is lehetőséget kapott.

A Lucz Dóra, Kárász Anna, Csipes Tamara, Bodonyi Dóra összeállítású négyes pedig óriásit csatázva lett első. Az egység jól rajtolt, de a mellettük haladó fehérorosz hajó még jobban, és 250 méterhez is a rivális érkezett elsőként. Háromszáz méternél aztán ritmust váltottak a fehéroroszok, és egy ideig úgy tűnt, a magyaroknak ezúttal a második hely jut, de a hajrában nekik is sikerült egy magasabb sebességi fokozatba kapcsolniuk, és végül, ha minimális különbséggel is – 14 századdal –, de ők haladtak át elsőként a célvonalon.

„Mi ebben az összeállításban az Eb-n ültünk először össze, tök jó, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sikerült összecsiszolódnunk. A három lány, aki mögöttem ült, nagyon erős, nagyon jó formában volt, úgyhogy nem mondom, hogy nem ért váratlanul a siker” – idézte Lucz Dórát a Prémium Média. Hozzátette, előzetesen nem szokta az esélyeket latolgatni, úgy álltak oda, hogy mindent megtesznek a sikerért, és sikerült is legyőzniük a fehéroroszokat.

Az immáron háromszoros Európa-bajnok kajakos hétfőre pihenőt kapott, kedden folytatta a felkészülést az olimpiára. Mindezt izgatottan teheti, ugyanis a szövetségi kapitány várhatóan az elkövetkezendő napokban hirdeti ki az olimpiai keretet. Lucz Dóra reményét fejezte ki, hogy K–1200 méteren rajthoz állhat majd Tokióban, a négyest illetően azonban nem mert jóslatokba bocsátkozni, hiszen az ötszörös olimpiai bajnokok Kozák Danuta ezúttal csak azért nem volt tagja az egységnek, mert nem volt összeegyeztethető a többi számával.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik