Wimbledon: Roger Federer a 11. döntőjére készülhet

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.14. 19:47
null
Federer még szettet sem veszített idén Wimbledonban (Fotó: AFP)
Roger Federer legyőzte Tomás Berdychet a wimbledoni tenisztorna férfi egyesének elődöntőjében, így a 18-szoros Grand Slam-győztes svájci lesz a Sam Querreyt verő horvát Marin Cilic ellenfele a vasárnapi fináléban.

Federer és Berdych korábban kétszer játszott egymással Wimbledonban, 1–1-re álltak.

1. szett

Federer majdnem elvette Berdych első adogatását, de a cseh megmentette azt. 2:2 után mégis brékelt a svájci, ám ellenfele visszavette 4:4-nél. Eljutottak a rövidítésig, amelyben Federer volt a jobb, 7–4-gyel megnyerte a játszmát. Federer 17 nyerőt ütött, Berdych tízet.

2. szett

Ismét elmentek a rövidítésig, úgy, hogy 12-szer hozták a saját adogatásukat. Hasonlóan az első szetthez, a másodikban is Roger Federer volt a jobb, és ugyanúgy 7–4-re nyerte meg a rövidítést.

3. szett

Berdych 3:2-re vezetett, és két bréklabdája volt, de Federer négy remek első adogatással megfordította a gém sorsát, és egyenlített.

Mint később kiderült, ez volt Berdych utolsó esélye, hogy érdemben beleszóljon a meccs sorsába. Federer megmentette az adogatását, majd újabb brékkel előnybe került, s aztán 6:4-gyel megnyerte a szettet és a meccset.

 




Roger Federernek a vasárnapi lesz a 11. wimbledoni döntője. Hét győzelem és három vereség az eddigi mérlege. Minden Grand Slam-tornát figyelembe véve a 29. fináléja következik (18 győzelem, 10 vereség eddig).

Ha a vasárnapi finálét Federer nyeri meg, akkor a nyolcadik sikerével már egyedüliként vezetné a vonatkozó örökrangsort az open era és az amatőr korszak egyesített statisztikáját tekintve. Az amerikai Pete Samprasnak és a brit William Renshawnak van még hét győzelme.

 

Marin Cilic először jutott döntőbe Wimbledonban (Fotó: AFP)
Marin Cilic először jutott döntőbe Wimbledonban (Fotó: AFP)

Marin Cilic–Sam Querrey

Marin Cilic karrierje második Grand Slam-torna-döntőjére készülhet, 2014-ben Roger Federert legyőzve jutott be a US Open fináléjába – most a svájcival ismét összecsaphat, ha a korábbi világelső hozza a cseh Tomás Berdych elleni mérkőzését.

A mostani elődöntőben a 28 éves horvát a rövidítésig magabiztosan hozta az adogatójátékát, ott azonban hiába vezetett már 4–1-re is, Querrey megnyerte az első szettet (6:7, 6–8).

A második elején 0:0-nál és 2:2-nél is kihasználatlanul hagyott egy fogadóesélyt, 3:3-nál viszont már nem, majd előnyét végigvitte, így egyenlített (6:4).

A harmadik játszmában 0:40-ről még visszahozta az adogatását az amerikai, 1:1-nél viszont már elbukta a következőt – más kérdés, hogy rögvest vissza is brékelt. Az újabb rövidítésben 3–2-re még Querrey vezetett, onnantól kezdve azonban már nem nyert több játékot (7:6, 7–3).

A negyedik szettben hiába vezetett már bréklabdákat hárítva 3:1-re, majd 4:2-re is Querrey, Cilic 4:4-nél utolérte ellenfelét, 6:5-ös előnyénél pedig fogadóként a második meccslabdájával lezárta az összecsapást (7:5).

Ja igen, 2014-ben Cilic végül megnyerte a US Opent.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (31 600 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, ELŐDÖNTŐ

Federer (svájci, 3.)–Berdych (cseh, 11.) 7:6 (7–4), 7:6 (7–4), 6:4
Cilic (horvát, 7.)–Querrey (amerikai, 24.) 6:7 (6–8), 6:4, 7:6 (7–3), 7:5

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik