Wimbledon: Nadalnak a 4. forduló jelentette a végállomást

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.07.01. 20:16
null
Rafael Nadalnak idén nem megy füvön – a nyolcaddöntőben búcsúzott Wimbledonban (Fotó: Reuters)
Kiesett az angol nemzetközi teniszbajnokság negyedik fordulójában a második helyen kiemelt Rafael Nadal, aki a világranglista 144. helyén álló Nick Kyrgiostól szenvedett vereséget. A hétszeres győztes Roger Federer és honfitársa, Stanislas Wawrinka ellenben bejutott a legjobb nyolc közé, ahol egymással találkoznak. A nőknél búcsúzott a 2004-es bajnok Marija Sarapova, és az is biztossá vált, hogy a döntő egyik résztvevője cseh nemzetiségű lesz

 

Nadal – ahogy az első három körben – a nyolcaddöntőben is szetthátrányba került, mivel az első játszmát rövidítés után elveszítette. Az ausztrálnak 6:5-nél fogadóként volt egy játszmalabdája, de azt a spanyol még hárította, a tie-breakben ugyanakkor már nem tudta tartani a lépést zöldfülű ellenfelével.

SARAPOVA KIESETT, LESZ CSEH NEMZETISÉGŰ DÖNTŐS

A negyedik fordulóban búcsúzott a 2004-es győztes Marija Sarapova, aki a 2012-es elődöntős német Angelique Kerbertől szenvedett vereséget három játszmában.

A több mint két és fél órán át tartó mérkőzés első játszmájában 5:4-nél Kerber nem tudta kiszerválni a szettet, de a rövidítésben 1–3-ról fordított, így előnybe került.

A második játszmában a gyors „brékváltást" követően Sarapova 3:3-nál ismét elvette ellenfele adogatását, amelyet követően kiegyenlített.

A harmadik szettben Kerber dominált, már 5:2-nél is befejezhette volna a meccset, ám Sarapova akkor még „életben maradt", sőt 5:4-nél a mérkőzésben maradásért szervált, a német azonban a hetedik mérkőzéslabdáját már kihasználta.

A kilencedik helyen kiemelt Kerber pályafutása során először verte meg (füvön) Sarapovát, akinek az utóbbi időben nem megy Wimbledonban – a legutóbbi három évben nem jutott el a negyeddöntőig.

A 2012-es elődöntős német a legjobb nyolc között a kanadai Eugenie Bouchard-ral találkozik.

A 23. helyen rangsorolt Lucie Safárová először játszhat Grand Slam-tornán elődöntőt, miután simán legyőzte az orosz Jekatyerina Makarovát. A 27 esztendős játékos a legjobb négy között Petra Kvitovával mérkőzik, tehát biztos, hogy a döntő egyik résztvevője cseh nemzetiségű lesz.

A tavalyi döntős Sabine Lisicki és a Roland Garroson finálét játszó Simona Halep is bejutott a legjobb nyolc közé, ahol egymással találkoznak.

A második szettben a világelső a legjobbkor brékelte Kyrgiost, az utolsó játékban, így 7:5-tel kiegyenlített.

A fordulópont a harmadik játszma hajrájában érkezett el, amikor Nadalnak 6:5-nél, fogadóként lehetősége nyílt befejezni a szettet, ám nem élt a kínálkozó alkalommal. A rövidítést pedig ismét a 193 centiméter magas ausztrál bírta jobban idegekkel, 4–5-ről 7–5-re megfordította a tie-breaket.

A negyedik játszmában Nadalnak esélye sem volt elvenni Kyrgios adogatását, aki viszont egyszer sikerrel járt fogadóként, így bezsebelte a győzelmet – majd tánccal ünnepelte azt.

A 19 éves ausztrál pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el, míg a negyeddöntőben a kanadai Milos Raonic lesz az ellenfele, aki szetthátrányból fordított Nisikori Kei ellen.

A hétszeres győztes Roger Federer magabiztos győzelmet aratott a spanyol Tommy Robredo ellen, így szintén bejutott a legjobb nyolc közé, ahol honfitársa, a svájci Stanislas Wawrinka lesz az ellenfele, akinek az útja Feliciano Lópezen át vezetett a negyeddöntőbe.

A negyedik helyen kiemelt svájci sikeréhez nem sok kétség férhetett, a második játszmában nem vesztett pontot adogatóként – de az elsőben is csak hármat –, míg a harmadik szettben a végjátékban brékelte Robredót, aki 12. egymás elleni mérkőzésükből tizenegyedszer kapott ki.

A spanyol játékos az eddigi egyetlen győzelmét a 2013-as US Openen aratta Federer ellen, amikor három szettben bizonyult jobbnak a svájcinál.

A hétszeres győztes az elődöntőbe jutásért honfitársával, az Australian Open-győztes Wawrinkával csap össze, aki három játszmában verte meg Feliciano Lópezt, pedig a spanyolnak a második felvonás rövidítésében négy szettlabdája is volt.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (25 000 000 font, fű)
FÉRFI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Kyrgios (ausztrál)–Nadal (spanyol, 2.) 7:6, 5:7, 7:6, 6:3
Wawrinka (svájci, 5.)–López (spanyol, 19.) 7:6, 7:6, 6:3
Federer (svájci, 4.)–Robredo (spanyol, 23.) 6:1, 6:4, 6:4
Raonic (kanadai, 8.)–Nisikori (japán, 10.) 4:6, 6:1, 7:6, 6:3
A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA (ÁGRAJZ SZERINT)
Djokovics (szerb, 1.)–Cilic (horvát, 26.)
Murray (brit, 3.)–Dimitrov (bolgár, 11.)
Wawrinka (svájci, 5.)–Federer (svájci, 4.)
Raonic (kanadai, 8.)–Kyrgios (ausztrál)

NŐI EGYES, NYOLCADDÖNTŐ
Halep (román, 3.)–Dijasz (kazah) 6:3, 6:0
Lisicki (német, 19.)–Svedova (kazah) 6:3, 3:6, 6:4
Kerber (német, 9.)–Sarapova (orosz, 5.) 7:6, 4:6, 6:4
NEGYEDDÖNTŐ
Safárová (cseh, 23.)–Makarova (orosz, 22.) 6:3, 6:1
Kvitová (cseh, 6.)–Záhlavová-Strycová (cseh) 6:1, 7:5
A TOVÁBBI PROGRAM
Bouchard (kanadai, 13.)–Kerber (német, 9.)
Halep (román, 3.)–Lisicki (német, 19.)
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Safárová (cseh, 23.)–Kvitová (cseh, 6.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik