US Open: meccslabdákat hárítva verte meg Federer Monfilst

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.05. 06:18
null
Gaël Monfils élete győzelmének küszöbére jutott, de elbukott (Fotó: Action Images)
Hatalmas csatában, hosszú és sikeres karrierje egyik legnagyobb mérkőzésén két szett hátrányból, két meccslabdáról nyert és jutott a US Open elődöntőjébe Roger Federer Gaël Monfils ellen, s készülhet a Marin Cilic elleni folytatásra.

Federer 2011 óta először jutott be US Open elődöntőjébe, pedig úgy tűnt, még várnia kell.

Monfils ugyanis remekül kezdett, az első szettben alapvonaljátékban kihasználta a svájci hibáit, brékkel 3:2-es előnyhöz jutott, és meg is tartotta előnyét. A második szettben Federer hiába próbálkozott, nem tudott rájönni, hogyan zökkenthetné ki a franciát, akit még bokaficama sem lassított le. A második szettet 6:3-ra nyerte meg Federer 25. ki nem kényszerített hibájával.

A harmadik játszma brékváltással indult, de Federer rájött a nyerő taktikára: a hálóhoz felfutva röptézett, s miután ez a fajta játéka egyre pontosabbá vált, sikerült leszívnia Monfils energiáját. A svájcit feldobta a lehetőség, nem kegyelmezett, Monfils a torna során először szettet veszített.

A negyedik elején Federer elvette Monfils adogatását, de a francia visszabrékelt, és 5:4-es vezetésénél, Federer szervájánál két svájci hiba után két meccslabdához jutott. Ám Federer mindkettőt hárította tenyeresével, aztán egy nyerő adogatással majd egy rövid tenyeressel hozta a játékot. Monfils a nagy lehetőség elszalasztása után a saját adogatása során két kettős hibát követett el, Federeré lett a játék, majd a szett is.

Ezzel vége lett a meccsnek, hiszen Federer a döntő játszmában pillanatok alatt elhúzott 5:1-re, innen pedig nem volt visszaút. A meccs három óra húsz percen át tartott.

„Nem éreztem úgy, hogy Gaël közel jár a győzelemhez, de amikor két meccslabdája volt, nem volt kényelmes a helyzetem – mondta Federer a meccs után. – Csak arra figyeltem, hogy küzdjek minden pontért, és több könnyű ütést ne hibázzak el.”

Csütörtökön a junioroknál a lányok egyesének küzdelmeiben a 3. fordulóban Bondár Anna kikapott 6:4, 6:2-re az amerikai Katerina Stewarttól, míg a párosok között Stollár Fanni és brit partnere, Maia Lumsden játék nélkül, 4. kiemelt ellenfele visszalépése után jutott a négy közé. Az elődöntőben a hozzájuk hasonlóan nem kiemelt Vera Lapko, Terezá Mihaliková fehérorosz, szlovák kettős vár rájuk.

US OPEN, NEW YORK (38 251 760 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Federer (svájci, 2.)–Monfils (francia, 20.) 4:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2
Cilic (horvát, 14.)–Berdych (cseh, 6.) 6:2, 6:4, 7:6

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Djokovics (szerb, 1.)–Nisikori (japán, 10.)
Cilic (horvát, 14.)–Federer (svájci, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik