HIRDETÉS
MTI 2018.09.10 11:09 Frissítve: 2018.09.10 11:25

US Open: Djokovics és a WTA véleményezte a Williams-balhét

A női versenyeket szervező WTA egyenlő bánásmódot kér minden teniszezőnek, és szeretné elérni, hogy minden tornán engedélyezett legyen az edzői tanácsadás.

Serena Williams az egyik szombati vita közben (Fotó: AFP)

 

A szervezet azután tette közzé ezzel kapcsolatos felhívását, hogy a US Open szombati női egyes döntőjét botrányos jelenetek tarkították. A végül vesztes Serena Williamset háromszor is figyelmeztette a portugál székbíró, Carlos Ramos, először tiltott edzői tanácsadásért, majd az ütője összetöréséért, végül azért, mert megsértette őt. Az utóbbi két intés pontbüntetéssel, illetve egy játék elvesztésével is járt – utóbb pénzbüntetést is kapott.

A reklamáló Williams tolvajnak nevezte a játékvezetőt, később pedig azt nehezményezte, hogy nem kap a férfi játékosokkal azonos bánásmódot, mert szerinte ha egy férfi mondja ezt, nem büntették volna meg. A sportágon belül és kívül sokan támogatják a volt világelső amerikai teniszezőt, köztük a WTA is.

 
Serena Williams: Ledöbbentem, de folytatom a harcot a nőkért

„A WTA-nak az az álláspontja, hogy nem szabadna különbséget tenni a férfi, illetve női játékosok érzelemnyilvánításainak megítélésében, és azon dolgozik, hogy minden teniszezőt egyformán kezeljenek. Az a véleményünk, hogy szombat este ez nem így volt” – fogalmazott közleményében Steve Simon, a WTA vezetője.

A férfi egyes győztese, Novak Djokovics is úgy véli, Ramosnak nem kellett volna ennyire szigorúnak lennie.

„Megváltoztatta a mérkőzés menetét – mondta a bíró ítéleteinek következményéről a szerb játékos. – Szerintem ez talán szükségtelen volt. Mindannyian küzdünk az érzelmeinkkel, különösen, amikor egy Grand Slam-trófeáért harcolunk.” 

Ezzel együtt Djokovics szerint Simonnak nincs igaza abban, hogy a férfiakat és a nőket máshogy kezelik a pályán.

„Én nem így látom, egyáltalán nem” – jelentette ki.

Az első figyelmeztetést tiltott edzői tanácsadásért kapta Serena Williams – trénere, Patrick Mouratoglou a lelátóról próbált kézjelekkel instrukciókat adni tanítványának, bár a játékos saját bevallása szerint ezeket egyáltalán nem látta –, ez a férfimeccseken nem engedélyezett, a nőknél viszont igen, kivéve a GS-tornákat.

Bár Williams azt mondta, ő betartja a szabályokat és sohasem kap edzői utasításokat mérkőzés közben, Mouratoglou bevallotta, hogy ő bizony ad tanácsokat, és szerinte minden kollégája ezt teszi.

„Azt is gondoljuk, hogy az edzői tanácsadás kérdésével is foglalkozni kell, és engedélyezni kell a sportágban – tette hozzá Simon. – A WTA támogatja a pályán való tanácsadást a szabályok szerint, de át kell gondolnunk a szabályozást.”

2019.01.20 00:18:49

Tenisz MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Kikaphatnak, de – nem veszíthetnek.

2019.01.19 04:19:40

Tenisz KLEIN RON (Melbourne)

Három játszmában kerekedtek felül az US Openen elődöntős kínai, ausztrál duón.

2019.01.16 22:50:40

Tenisz KLEIN RON (Melbourne), HARMATH ÁKOS (Budapest)

Egyesben nem maradt magyar versenyző az Australian Openen, miután Fucsovics is kiesett.

2019.01.15 22:52:20

Tenisz KLEIN RON (Melbourne), HARMATH ÁKOS (Budapest)

Búcsúzott a női egyestől Babos Tímea, miután 6:3, 6:1-re kikapott az ötödik kiemelt amerikaitól.

2019.01.14 23:35:07

Tenisz KLEIN RON (Melbourne)

Nem forgott igazi veszélyben a magyar teniszező továbbjutása • Borna Coric a következő ellenfél.