US Open: a tető lehet az oka az extrém időjárásnak

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.09.07. 10:57
Vélhetően a 2016-ban átadott tetőszerkezet miatt tapasztalható a korábbiaktól eltérő, extrém időjárás az amerikai nyílt teniszbajnokság legnagyobb pályáján, az Arthur Ashe Stadionban.

A 23 771 néző befogadására alkalmas arénában a nagy hőség és a magas páratartalom miatt alig van levegő: több sztárjátékos, köztük Roger Federer és Novak Djokovics is arra panaszkodott, hogy szinte megfulladtak a mérkőzéseik közben.

Még sohasem izzadtam ennyire. Megkérdeztem a mérkőzésvezetőt, hogy nem akarnak-e használni ventillátort vagy légkondicionáló berendezést, mire azt válaszolta, hogy csak a folyosókról beáramló levegő van, semmi más” – mondta az ausztrál John Millman felett aratott negyeddöntős győzelmét követően Novak Djokovics, a verseny hatodik kiemeltje.

Fantasztikus, hogy van tető, de figyelembe véve, hány játékos panaszkodott légzési nehézségekre, a szervezőknek el kellene gondolkoznia néhány dolgon” – fogalmazott a korábbi világelső szerb sztár.

Az Arthur Ashe Stadion tetőszerkezetét két év alatt 150 millió dollárból építették fel. A beruházást megelőzően amellett, hogy esőben nem lehetett játszani, a játékosok sokszor panaszkodtak a pályán folyamatosan kavargó szélre. Ez a probléma két éve megoldódott ugyan, ám úgy tűnik, a szervezőknek új gondokkal kell szembenézniük.

Az idei időjárási körülmények között gyakorlatilag megszűnt a levegőáramlás az arénában” – jelentette ki Chris Widmaier, az amerikai szövetség (USTA) szóvivője.

A tetőt úgy tervezték, hogy a légkondicionáló berendezés csak akkor tud a megfelelő hatékonysággal üzemelni, ha a szerkezet be van csukva. Meg sem fordult a fejünkben, hogy a használatára akkor is szükség lehet, amikor nincs bezárva a tető” – fogalmazott Widmaier.

Két éve nincs szinte semmi légmozgás a stadionban. Ez mindent megváltoztatott a US Openen, hiszen minden ruhádat átizzadod a meccsek alatt” – mondta Roger Federer, aki a Millmantől elszenvedett vereségét követően kijelentette, pályafutása során még sohasem fordult elő vele olyan, hogy alig kapjon levegőt.

Minden egyes torna után összegezzük, miben voltunk erősek és miben kell fejlődnünk. Idén biztosan meg fogjuk vizsgálni, hogyan tudnánk jobbá tenni a körülményeket a játékosok számára az Arthur Ashe-en” – jelentette ki Widmaier.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik