Tenisz: számítógépes rendszerre cserélik a vonalbírókat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2017.09.18. 17:40
Vonalbírók helyett számítógépes rendszer segíti majd a vezetőbíró munkáját a november 7. és 11. között zajló milánói U21-es tenisz-világbajnokságon.

„Az idén debütáló verseny lesz az első alkalom, hogy mindössze egy játékvezető tevékenykedik majd egy ATP-tornán” – áll a profi férfijátékosokat tömörítő szervezet hétfői közleményében.„Az idén debütáló verseny lesz az első alkalom, hogy mindössze egy játékvezető tevékenykedik majd egy ATP-tornán” – áll a profi férfijátékosokat tömörítő szervezet hétfői közleményében.

„Fontos mérföldkő lehet ez a bírók számára” – mondta Gayle David Bradshaw, az ATP szabályokért és versenyekért felelős alelnöke, aki hozzátette, a sportolók kemény munkájukért cserébe a lehető legjobb bíráskodást érdemlik.

„Mostanra jutott olyan szintre a technológia, hogy biztonságosnak érezzük meglépni ezt a változtatást.”

A novemberi U21-es világbajnokságon – melyen a világranglista legjobb hét korosztályos játékosa vehet részt, kiegészülve egy szabadkártyás teniszezővel – más szabályokat is tesztel majd az ATP. A megszokottnál rövidebbek lesznek a szettek, az adogatások előtt pedig mindenki számára jól látható órán jelzik majd, mennyi időn belül kell szerválni.

A jelenleg alkalmazott, úgynevezett sólyomszemrendszert 18 hónapos tesztidőszak után 2006-ban kezdték el hivatalosan használni, végül 2008-ban egységesítették a jelenleg is fennálló szabályokat. Az U21-es vb-n ez a rendszer lesz a döntő a vonalbírók helyett, azaz nem a játékosok élhetnek az úgynevezett „challenge” lehetőséggel a szerintük rossz döntések felülbírálására, hanem automatikusan a számítógép fog jelezni, hogy pályán belülre vagy kívülre pattant-e a labda az adott ütést követően.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik