Tenisz: Serena Williams harcot indított a szülő nőkért

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 09:41
null
Serena Williams (jobbra) igazságtalannak érezte, hogy nem emelték ki a Roland Garroson (Fotó: AFP)
Serena Williams szerint változtatást igényelnek a kiemelési szabályok, hogy a nők anélkül tervezhessenek családalapítást, hogy félteniük kellene karrierjüket és megélhetésüket.

Serena Williams egész életében harcolt. Gyerekként a szegénységgel. Karrierje elején a feltételezéssel, hogy ő és nővére, Venus édesapjuk döntése alapján alakítják az egymás elleni mérkőzéseik eredményeit. Néhány versenyhelyszínen a rasszizmussal. Aztán éveken keresztül egyeduralkodóként a tudattal, hogy mindenki őt akarja legyőzni. Tavaly szeptemberben, első gyermeke születése után az életben maradásért. A 36 éves amerikai sürgősségi császármetszéssel hozta világra lányát, tüdőembólia miatt hetekig kórházban feküdt, többször kellett műtéti úton eltávolítani vérrögöket a szervezetéből. A gyógyulás óta pedig a sikeres visszatérésért küzd.

A 23-szoros Grand Slam-győztes többször is elhalasztotta a nagy napot, végül Indian Wellsben játszott ismét tétmérkőzést, majd Miamiban is szerencsét próbált. A teljesítménye nem tűnt biztatónak, de salakos összecsapás nélkül is vállalta a Roland Garros-fellépést, ahol az orosz Marija Sarapova elleni nyolcaddöntő előtt lépett vissza váratlan mellizomsérülése miatt. De a párizsi Grand Slam-tornán nem csak az eredménye volt fontos: Serena az elmúlt évek egyik legnagyobb botrányát robbantotta ki.

„MEGÉRDEMLI A KIEMELÉST”
Caroline Wozniacki jó barátnője kiemeléséről: – Ő minden idők egyik legnagyobb sportolója. Sokszoros Grand Slam-bajnok, wimbledoni győztes, olimpiai bajnok, világelső volt. Megérdemli a kiemelést, ez nem is lehet kérdés!"
John McEnroe háromszoros wimbledoni bajnok, az Eurosport szakértője: –
„Valahol tíz és tizenhat között kellene kiemelni. Nem hiszem, hogy a legjobbak panaszkodnának emiatt, hiszen miért akarnának Serena ellen játszani a második vagy harmadik fordulóban? Igen, a harminckettedik teniszező emiatt hátrányba kerülne, hiszen nem kap kiemelést, de mindenféle bántás nélkül: ki lenne az? Biztos nem nagyobb játékos, mint Serena."

A Garroson ranglistahelyezése alapján értelemszerűen nem indulhatott volna el, ám a WTA szabályzatának hála a gyermekáldás után úgynevezett védett rangsorral a főtáblán kapott helyet – viszont nem kiemeltként. A helyzet furcsasága, hogy a hosszú kihagyást követően a versenyen figyelembe veszik a korábbi világranglista-pozíciót, de a kiemelésnél nem, így Serena jóval nehezebb sorsolást kapott. Ő viszont van akkora alakja a teniszsportnak, hogy nem hagyta ezt szó nélkül – rá egyébként is jellemző, hogy kiáll a jó ügyek érdekében, legyen szó gyermekvédelemről, rasszizmus elleni küzdelemről, a szegények segítéséről vagy a női egyenjogúságról.

„Sajnos a kilencvenes években megváltoztatták a szabályt, és a kiemelésnél már nem veszik figyelembe a hosszú kihagyást és a korábbi helyezést. Erről beszélnünk kell, az újabb módosítás elkerülhetetlen – nem csupán miattam, hanem minden nő érdekében. Lehet, van olyan huszonöt éves teniszező, aki szeretne gyereket, de nem meri vállalni, mert félti a pályafutását, a megélhetését. Fontos, hogy a szabályok segítsék az ő visszatérését" – jelentette ki Serena a Good Morning America című televíziós műsorban, az időzítés pedig nem véletlen, hiszen Wimbledonban kedden tárgyaltak a kiemelésekről, a bejelentés pedig az előzetes program alapján szerdán, magyar idő szerint 11 órakor várható.

A füves pályás Grand Slam-torna szervezőinek döntése azért is kérdéses, mert az Australian Opennel, a Roland Garrosszal és a US Opennel ellentétben nemcsak a világranglistát veszik figyelembe, hanem a borításon elért eredményeket is, de a bizottság egyik tagja azt mondta a BBC-nek, hogy kivételes esetben, a kiegyensúlyozott kiemelési rendszer érdekében hozhatnak mindezektől független döntést is. Márpedig a világranglistán pillanatnyilag 183. amerikai a sporttörténelem egyik legnagyobb női versenyzője, hétszeres egyéni wimbledoni bajnok, szóval ha valaki esetében logikus lenne kivételt tenni, az éppen ő...

A klub elnöke, Richard Lewis korábban valószínűtlennek nevezte, hogy Serena kiemelést kapjon, de szavait rengeteg kritika követte, mint ahogyan májusban a Francia Teniszszövetség is megkapta a magáét a Garros kiemelési sorrendjének bejelentését követően. A US Open kapcsán az Egyesült Államok Teniszszövetségének elnöke, Katrina Adams jelezte, dolgoznak a megoldáson, hogy ne érje hátrány a szülés után visszatérő játékosokat.

A wimbledoni kiemelés kérdése viszont szerda délelőttig nyitva van, mint ahogyan néhány napig még az is, Serena milyen dresszben játszik Wimbledonban. A Garroson testhez simuló fekete kezeslábast vett fel, ami segíti a vérkeringését – viszont szabálytalan, hiszen a női teniszezőknek kötelező a rövid nadrág vagy szoknya viselése, és legfeljebb a vádli közepéig érő leggingst vehetnek fel alá. Akkor több játékostársa is arról beszélt, hogy a ruha tetszik nekik, és ha szabályellenes, akkor a szabályokon kell változtatni, Serena pedig példakép lehet minden szülés után ismét dolgozni vágyó nőnek.

De most nem a Garros, hanem Wimbledon előtt állunk, ahol még Roger Federerre is rászóltak, hogy a narancssárga talpú cipőjét a második fordulóban már legyen kedves az öltözőben hagyni.

Szóval a brit szigorral szemben talán még Serena harca sem lesz elég...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik