Tenisz: Nadal orvosi adatait is közzétették az orosz hekkerek

Vágólapra másolva!
2016.09.19. 18:57
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) múlt héten kedden hozta nyilvánosságra, hogy behatoltak a doppingellenes adminisztrációs és irányítási rendszerébe (ADAMS) orosz hekkerek, akik így bizalmas, a Rio de Janeiró-i olimpiával összefüggő információkhoz jutottak hozzá számos sportolóról.



A fancybear.net című honlapon közölt dokumentumok szerint az augusztusi ötkarikás játékokon 5000 és 10 000 méteren is aranyérmes brit futóra, Mo Farah-ra nem vonatkozott a gyógyászati célú mentesség (TUE) az olimpia ideje alatt. Amikor 2014 nyarán egy edzésen összeesett és három napig kórházban kezelték, sós oldatot, morfin-szulfátot és vicodint kapott. 2008 őszén TUE-védettség alatt állt, amikor 80 milligramm triamcinolont adtak neki, ami a mellékvesekéreg-hormonok közé tartozik.
A Pekingben egyesben, Rióban pedig párosban olimpiai bajnok teniszező, Rafael Nadal 2009 és 2012 között gyógyászati célú mentességet élvezett.

A riói játékokon győztes golfozó, az angol Justin Rose engedéllyel szedte a prednizolon gyulladáscsökkentő gyógyszert napi rendszerességgel idén májusban és júniusban. A hekkerek hétfői akciója volt néhány napon belül a negyedik alkalom, amikor bizalmas adatokat hoztak nyilvánosságra. Az 26 érintett között van Cseh László is. A kétszeres világbajnok, négyszeres olimpiai ezüstérmes úszó a tiltólistán szereplő formoterolt szedte, de ez nem számít doppingolásnak, mert legálisan kapta az asztmájára.

Szerepel a névsorban a 800 méteres síkfutás világbajnoka, a burundi Francine Niyonsaba; a pályakerékpárosok csapat sprintversenyében olimpiai aranyérmes brit Callum Skinner; valamint
honfitársa, a kétszeres olimpiai bajnok evezős Helen Glover is, továbbá argentin, belga, kanadai, dán, francia és amerikai sportolók, de egyikükről sem derült ki, hogy bármilyen szabályt
megszegett. A Fancy Bears korábban többek között Simone Biles, Serena Williams, Venus Williams, Bradley Wiggins és Chris Froome adatait is megjelentette az interneten. A WADA szerint az akciósorozat megtorlás a rendszerszintű, államilag támogatott oroszországi doppingrendszerrel szembeni lépéseikre.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik