Tenisz: Majdnem elsírtam magam, amikor... – Fucsovics

Vágólapra másolva!
2017.10.29. 12:39
null
Fucsovics Márton megőrizné top 100-as helyét jövőre (Fotó: AFP)
Élete legjobb egyéni versenyhetén van túl Fucsovics Márton, aki büszke bázeli teljesítményére, a következő szezonban a Grand Slam- és ATP-főtáblák kihívása mellett a top százas ranglistahelyezés megőrzésére készül – s a sikerekért kapott milliókat nem herdálja el.

 

– Hogy érzi magát valaki, aki előző nap három órán keresztül harcolt a világranglistán negyedik Marin Ciliccsel?
Rettentően fáradtan – nevette el magát Fucsovics Márton, aki fél nappal azt követően nyilatkozott lapunknak, hogy a US Open-bajnok horváttól óriási csatában 7:6, 5:7, 7:6-os vereséget szenvedett a bázeli 500-as ATP-torna negyeddöntőjében. – Fizikailag sokat kivett belőlem, ráadásul nem is tudtam aludni, a meccs járt a fejemben.

– Mire jutott?
– Büszkeséggel tekintek vissza rá. Jól játszottam, kemény mérkőzés volt, mindenemet a pályán hagytam, ami csak bennem volt.

– Az is eszébe jutott, hogy két labdára volt a továbbjutástól?
Persze, van bennem kis bosszúság emiatt, ennek ellenére ez jó visszajelzés volt, hogy jó úton járok, és ott tartok, hogy egy top tízes ellen fel tudom venni a versenyt, pedig még sohasem játszottam ilyen magasan rangsorolt ellenféllel szemben.

CILIC KEMÉNY MECCSRE SZÁMÍTOTT
„Nagyon kemény mérkőzés volt, de erre számítottam, Fucsovics az egész héten remekül szerepelt. Örülök, hogy a fontos labdamenetekben, a rövidítésekben megfelelően koncentráltam. A második és a harmadik szett is alakulhatott volna jobban, de ötször veszítettem el az adogatójátékomat, ami bosszantó” – mondta a Fucsovics elleni csatát követően Marin Cilic.

Mi döntött Cilic javára?
Leginkább a rutin. A két rövidítésben elképesztően összeszedetten kezdett. Nem adogatott igazán jól, de nagyon nehéz olvasni a szerváját, így örülök, hogy többször le tudtam támadni, ötször brékeltem. Több ilyen mérkőzésre van szükségem a fejlődéshez, és jövőre éppen ilyenek várnak rám.

– Nyilván könnyebb is motivációt találni, mint a challengereken…
– Sokkal. Telt ház előtt játszottunk, magával ragadott a hangulat, nem volt veszítenivalóm, tényleg mindent beleadtam. Remélem, a jövőben sok ilyenben lesz részem, tényleg majdnem elsírtam magam, amikor az öltöző felé sétáltam, és a közönség állva tapsolt. Mindig is az volt a célom, és hittem is benne, hogy képes vagyok ezen a szinten is jól játszani. Most elértem ezt, ráadásul én is top százas vagyok, az egyik álmomat teljesítettem. De még ennél is szeretnék előrébb jutni, bár edzőm, Sávolt Attila azt mondta még a negyeddöntő után, hogy nem szabad túlzásokba esni, nem kell rögtön a top harmincat megcélozni. Kemény lesz a következő év, sok pontot kell megvédenem, így a legjobb százat szeretném biztosan megőrizni, de nyilván hosszú távon többre vágyom.

– A Davis-kupában a világcsoportba jutott a magyar válogatottal, most Bázelben három top százast győzött le. Egész jó őszt fut
Igen, bár teljesen más az egyéni verseny és a Davis-kupa, de mindkettő fantasztikus élmény volt. Nyertem már challengereket, de ez a bázeli karrierem legjobb versenye, ez egyértelmű.

– Hogyan tovább?
Lesz még egy pozsonyi challengertorna, azon valószínűleg elindulok, hiszen felszabadultan játszhatok, csak nyerhetek, nincs megvédendő pontom. Utána viszont a két olaszországit lemondom, így többet tudok pihenni. Az alapozás után, december elején még nyolcnapos pihenőt kapok, aztán jön a felkészülés teniszezős része.

– Majd az Australian Open főtáblája.
Igen, illetve előtte a 250-es ATP-tornák. Azt számolgattuk Attilával, az év elején főtáblás leszek a 250-eseken, szóval csak egy-két challengeren kell indulnom.

– Ezzel pedig tovább javíthatja pozícióját a ranglistán – ráadásul pénzben sem utolsó. A bázeli szereplésével ötvenezer eurót kapott, de a Grand Slam-főtábláknak és egyéb győzelmeknek hála anyagilag sem lehet panasza az évre. Szó se róla, megküzdött minden centért. De nyugtasson meg, nem szórja el.
Dehogy! Az idén költöztem el otthonról, a barátnőmmel közösen vettünk egy lakást, erre költöttem többet. Próbálom okosan beosztani a pénzemet, gondolkodom befektetéseken, és persze félre is teszek. Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy a profi teniszben van bőven kiadás is.

– Feltűnő is volt, hogy Cilic páholyában hatan ültek, önnél meg csak Sávolt. Ez változhat jövőre?
A következő szezonban valószínűleg a Grand Slam- és ATP-tornákon több pénzt keresek, ezért igen, egy-egy versenyre elutazik majd velem egy kondiedző vagy fizioterapeuta, de azért Cilic és a stábja egészen más szint. Egy biztos, Attila marad az edzőm, ebben nem lesz változás, hiszen tökéletesen megértjük egymást, rengeteget köszönhetek neki.

EMLÉKEZTETŐÜL

ATP 500-AS TORNA, BÁZEL (2 291 860 euró, kemény pálya)
EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Cilic (horvát, 2.)–Fucsovics (magyar) 7:6 (7–3), 5:7, 7:6 (7–4)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik