Tenisz: íme, a részletes indoklás Djokovics vízumának megvonásáról

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2022.01.15. 10:50
null
Novak Djokovics vasárnap újra bíróság elé áll (Fotó: AFP)
Mint ismert, másodjára is megvonták a Novak Djokovics ausztráliai vízumát. A szerb teniszklasszist szombaton visszaszállították abba a menekültek és menedékkérők számára fenntartott szállodába, ahol az érkezését követő napokban tartózkodott. Időközben nyilvánosságra hozták Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter részletes indoklását a tartózkodási engedély elvételével kapcsolatban.

 

Novak Djokovics szombaton egy nem publikus helyszínen egyeztetett az ausztrál idegenrendészeti hatóság képviselőivel, amelyet követően a teniszezőt őrizetbe vették és visszaszállították a menekültek és menedékkérők számára fenntartott melbourne-i szállodába, a Park Hotelbe. A szerb sportolót innen viszik majd a vasárnapi bírósági tárgyalásra, amelyet a vízummegvonással szembeni fellebbezése miatt tartanak majd.

Az eljárás keretében nyilvánosságra hozták Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter részletes indoklását, amiért a szövetségi kormány politikusa pénteken visszavonta Djokovics vízumát.

„Djokovics úr jelenléte Ausztráliában egészségügyi kockázatot jelent az ausztrál társadalom számára, mivel jelenléte erősítheti az oltásellenes érzéseket, amely vezethet (a) egyes oltatlan személyek esetében az oltás elutasításához, (b) más oltatlan személyek számára megerősítést adhat oltásellenes nézetükben, (c) az emlékeztető oltások számának csökkenéséhez.”

A miniszter indoklásában kiemeli, ha az első, illetve emlékeztető oltások száma csökken, az növeli a komoly egészségügyi ellátást igénylők számát és nyomást az ország egészségügyi rendszerén. Alex Hawke hozzátette, az a magatartás, hogy a jelentős ismertséggel rendelkező Djokovics nem vette figyelembe korábbi pozitív koronavírusteszt-eredményét és így mutatkozott nyilvános eseményeken, nagyon rossz példa, „kockázatot jelent az ausztrál társadalom jó rendjére” a hasonló esetek pedig mindenképp elkerülendőek.

Újságírók szaladnak a Novak Djokovicsot szállító kisbusz után (Fotó: AFP)
Újságírók szaladnak a Novak Djokovicsot szállító kisbusz után (Fotó: AFP)

Az insider.com azt írja, Djokovics nemrégiben oltásellenes újságcikkek és tanulmányok küldésével igyekezett meggyőzni a minisztert arról, hogy miért tegyen kivételt annak érdekében, hogy vakcina felvétele nélkül elindulhasson az Australian Openen – Hawke ezek kapcsán azt közölte, ezeket „nem kereste és nem olvasta el”.

Amennyiben vasárnap a bíróság kimondja, jogszerű a vízummegvonás és a kitoloncolás, Djokovics a törvények alapján a következő három évben nem léphet be Ausztráliába.

Mint ismert, 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovics múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el addig, míg hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta vízumát, amelyet pénteken ismét megvontak tőle. A szerb klasszis korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik