Tenisz: Federer válaszolt a Nemzeti Sport ütős kérdésére is

Vágólapra másolva!
2016.12.23. 09:35
null
Federer elszántan készül a visszatérésre (Fotó: The Guardian)
Nagyjából 150 ezer ember nézte Twitteren magyar idő szerint csütörtök délben, amint a GQ magazin által az év legstílusosabb férfijának választott teniszező rövidnadrágban vezet egy drága autót és parkolót keres egy dubai luxus teniszcentrumban, miközben egy magas, kopasz ember őt kamerázza. A sofőrt Roger Federernek hívják, aki visszatérésének közeledtével – a január 1-jén rajtoló ausztráliai Hopman-kupán lép pályára először wimbledoni térdsérülését követően – nyílt edzést tartott Twitteren, majd kérdezni is lehetett tőle.
FUCSOVICS WAWRINKÁVAL GYAKOROLT
Hétfőtől csütörtökig a svájci Stan Wawrinkával gyakorolt Fucsovics Márton Genfben. A legjobb magyar férfijátékos több szettet is nyert a háromszoros Grand Slam-győztes klasszis ellen a hét közös edzésük során – Fucsovics edzője, Sávolt Attila és Wawrinka trénere, Magnus Norman egyeztette a programot. Fucsovicsot az előző szezonban térdsérülés hátráltatta, ám az öthetes pihenő jót tett neki, így reális esélye van arra, hogy karrierje során másodszor is kvalifikálja magát egy Grand Slam-főtáblára a január 16-án rajtoló Australian Openen.

Az időzítés nem véletlen, ugyanis a magas, kopasz Ivan Ljubicic vezetésével tartott edzésen a 35 éves svájci kirobbanó formában teljesített – gyors, energikus, élesen ütő Federert láthatott több mint félmillió követő. A tréninget ráadásul színesítette, hogy a 17-szeres Grand Slam-győztest bemikrofonozták, és folyamatosan kommentálta a történteket. A bemelegítés alatt arról beszélt, azért készül Dubaiban, mert 25 fok van és nem kell attól félni, hogy elered az eső, illetve elemezte, melyik gyakorlatot miért kell elvégezni még azelőtt, hogy ütőt ragadna, de a labdamenetek után is elmagyarázta, melyik ütésnek miért örül, vagy éppen bosszantja.

Edzőpartnere a világranglista-15. Lucas Pouille volt, aki éppen egy hellyel előzi meg a fél évet kihagyó Federert a sorban. A 22 esztendős franciával egyébként kifejezetten magas színvonalú labdameneteket vívott Federer, aki gyakran futott fel a hálóhoz, Ljubiciccsal pedig minden pont végén megbeszélték a tapasztalatokat. A svájci egy rövid röpteversenyt is lejátszott Pouille-jal, és miután veszített, minden idők egyik legnagyszerűbb teniszezőjére is várt a büntetésül szabott tíz fekvőtámasz.

Az edzést követően aztán Twitteren lehetett kérdezni a telefonjával szerényen egy padon megpihenő Federertől, aki például a Nemzeti Sport üzenetére azt reagálta, 35 évesen már nincs olyan mérkőzés, ami előtt idegeskedne, inkább az edzéseken bosszankodik többet, téthelyzetben csak egy-egy elrontott labdamenet végén. Szintén lapunk tweetjére elárulta, 50-60 ütőt használ el egy évben, a táskájából pedig egy mérkőzésen nyolc vagy kilenc kerül elő. Jövő évi céljairól elmondta, szeretné megszerezni a 18. Grand Slam-trófeáját, amelyért erős riválisokkal kell szembenéznie, ám ad esélyt magának. Momentán az a legfontosabb számára, hogy fizikailag teljesen felépült, és nem kell már aggódnia a térde miatt – az viszont csak a versenyszezonban derül ki, hogyan bírja a szervezete a terhelést. A GQ elismerésére nevetve annyit mondott, mostantól még nagyobb nyomás lesz rajta a tükör előtt, többször is emlegette a boldog családi életet feleségével és négy gyermekével, arra azonban nem tudott válaszolni, pályára lép-e a tokiói olimpián, valamint azon sem gondolkodik egyelőre, hogy edzőként dolgozzon-e a visszavonulását követően.

Az ilyen eseményeken persze szóba kerülnek máskor kevésbé érintett témák is. Kiderült, Federer gyerekkorában furulyázni tanult és egy kicsit zongorázni is tud, szeret fallabdázni, a spanyol Rafael Nadalt és a szerb Novak Djokovicsot pedig legfeljebb kő, papír, ollóban győzné le, a szkanderozáshoz ugyanis nem elég nagy a karja. Felsorolt egy csomó országot, ahol játszana vagy turistáskodna – Japánt és Balit is említette –, a 2017-es programját részletezte – a salakos szezonban egyelőre sok a kérdőjel –, és szokása szerint nagy tisztelettel beszélt riválisairól, Djokovicsról, Nadalról, a brit Andy Murrayről, az argentin Juan Martín del Potróról, és honfitársáról, Stan Wawrinkáról is.

A végén aztán jött a meglepetés: megkérdezték Federertől, mennyire tetszett neki az új Star Wars-film, mire kiderült, hogy egyiket sem látta. „Ne utáljatok” – kérte megbánóan, de a tweetek alapján Roger Federernek emiatt sohasem kell aggódnia…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik