Tenisz: Federer 90 perc alatt megverte Hewittot - öt szettben

Vágólapra másolva!
2015.01.12. 18:57
null
Roger Federer és Lleyton Hewitt kísérleti szabályok szerint játszott gálamérkőzést (Fotó: Reuters)
Roger Federer valamivel több mint másfél óra alatt öt szettben nyert Sydneyben Lleyton Hewitt ellen egy olyan bemutató teniszmérkőzésen, amelyen egy játszma négy nyert játékig tartott.

SZAVAZÁS

Ön bevezetné a négy nyert játékig tartó szetteket?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Tavaly novemberben jelentették be, hogy Federer és Hewitt januárban új szabályok szerint játszik egy gálamérkőzést. A kísérleti találkozón hat helyett csak négy nyert gémig tartottak a szettek, 3:3-as állásnál pedig – a 6:6-nál megszokott – rövidítésre került sor, ám ezek csak öt nyert pontig tartottak. A játékokon belül 40:40-nél a következő pont győztese nem előnyhöz jutott, hanem rögtön megnyerte a gémet, emellett a hálóról az adogatóudvarba pattanó szerva érvényesnek számított, és nem kellett megismételni.

A meccs – minő véletlen – öt szettben dőlt el, Federer 4:3 (5–3), 2:4, 3:4 (3–5), 4:0, 4:2-re nyert, alig több, mint 90 perc alatt.

A MÉRKŐZÉS EGYIK LEGSZEBB LABDAMENETE



„Az a szép a sportágunkban, hogy nem tudhatod, negyvenöt percig vagy három órán át leszel-e a pályán – mondta a svájci klasszis, aki egy nappal korábban a brisbane-i torna döntőjében aratta pályafutása 1000. győzelmét. – Tudom, hogy a televíziós csatornák emiatt néha nehéz helyzetben vannak, hiszen a labdarúgás és más sportágak esetében pontosan lehet tudni, meddig tart egy találkozó. Letelik az idő, és már végeztél is, a teniszben viszont a győztes ütésig játszanod kell.”
Federer szerint a játékosok tovább tudnák űzni a fehér sportágat, ha hivatalosan bevezetnék az új, rövidebb mérkőzéseket eredményező szabályokat.

„Mentálisan is jót tenne a teniszezőknek, ha tudnák, hogy maximum nagyjából egy és háromnegyed órát kell játszaniuk – mondta Federer, majd a további előnyökről beszélt. – Nem kellene hét pólót bepakolni, kevesebb ütő felhúrozására lenne szükség, minden sokkal kontrollálhatóbb lenne. Hosszabbra nyílna a srácok pályafutása.”

A gyerekek figyelmét nem könnyű hosszabb időn át lekötni, így az utánpótlás szempontjából is pozitív változásokat hozhatna a játékidő lecsökkentése. Federer szerint az új szabályokkal több ifjoncot lehetne a teniszhez csábítani.

Hogy Cruz Hewittot mennyire érdeklik a tenisz jelenlegi és kísérleti szabályai, nem tudni, Lleyton Hewitt hatéves kisfia mindenesetre abban a szerencsés helyzetben volt Sydneyben, hogy ütögethetett néhány percet Federerrel.

ÉS AKKOR PÁLYÁRA LÉPETT CRUZ HEWITT


A 17-szeres Grand Slam-győztes Roger Federernek a mókázásból kijutott bőven, hiszen Hewitt-tal még a normál pályán lejátszott mérkőzésük előtt játszott egy kicsit a sydneyi öbölben is. Mindketten egy motorcsónakon utaztak, és bizony túl hosszú „labdamenetekre” nem került sor.

MOTORCSÓNAKON AZÉRT NEM OLYAN KÖNNYŰ ÜTÖGETNI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik