Tenisz: Fed-kupa-rendezés, 20 milliárd forint a tét

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2021.04.22. 23:13
null
A Fed-kupa (Fotó: AFP)
A Magyar Teniszszövetség új vezetősége mindent megtesz annak érdekében, hogy megszabaduljon a női csapatdöntő rendezési jogától, amelynek megvásárlása több szempontból is rossz döntés volt.

Ha csak a konkrét elnökségi határozatot vesszük alapul, nagyon furcsa írást tett közzé csütörtökön a Magyar Teniszszövetség (MTSZ). A szervezet hivatalos honlapján bejelentette, megvizsgálta a Fed-kupa (új nevén Billie Jean King-kupa) szuperdöntőjének budapesti megtartásával kapcsolatos szerződés teljesíthetőségét, és arra jutott, hogy a koronavírus miatt „az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával nem rendezhető meg”. Az elnökségi határozatban még az is szerepel, hogy a jelenlegi kormányzati intézkedések lehetetlenné teszik egy nemzetközi verseny nézők előtti lebonyolítását – csakhogy a Fed-kupa fináléját áprilisról később kijelölendő időpontra halasztották, nyilvánvalóan minimum őszre, addig meg valószínűleg túl leszünk a labdarúgó Európa-bajnokság telt házas magyarországi mérkőzésein... A közlemény azzal zárul, hogy az MTSZ szeretné minél hamarabb lefolytatni a szükséges egyeztetéseket a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel és a Nemzetközi Teniszszövetséggel (ITF).

ITF: „MEGLEPŐDVE FOGADTUK...”

Természetesen megkerestük az ügyben a Nemzetközi Teniszszövetséget is, amely lapunkkal közölte: meg fogja rendezni a Billie Jean King-kupa döntőjét, amint ennek lebonyolítása minden érintett fél számára biztonságosnak tekinthető.

„Meglepődve fogadtuk a Magyar Teniszszövetség közleményét, tekintve, hogy a két szervezet közötti kommunikációs csatorna végig nyitva állt, valamint hogy több mint egy éve zajlanak az egyeztetések az MTSZ-szel és a Nemzeti Sportügynökséggel (NSÜ) a 2020-as döntő tavaly márciusi elhalasztása óta. Véleményünk szerint rendkívül fontos, hogy – bár ez egy kormányzati finanszírozású esemény – az MTSZ vezetősége aktív szerepet vállaljon az ITF-fel és az NSÜ-vel folytatott megbeszéléseken” – áll a reakcióban.

Az ITF levelében kiemeli, hogy bár a koronavírus valóban bizonytalanságot okozott a versenynaptárban, mivel a legtöbb ország különböző szakaszában jár a járványkezelésnek, számos világszínvonalú egyéni sporteseményt rendeztek meg.

„Folytatjuk a megbeszéléseket az NSÜ-vel és az MTSZ-szel. Az a tény, hogy számos tervezett és sikeresen megrendezett világeseménynek adtak és adnak otthont Budapesten ebben az évben, bizonyos szintű reményre ad okot, hogy partnereinkkel együttműködve megtalálhatjuk a megoldást a BJK-kupa döntőjének megvalósítására” – zárul az ITF válasza.

Úgy tűnhet, a szövetség a koronavírusba kapaszkodva próbál megszabadulni a rendezési kötelezettségétől, és azért tűnhet így, mert pontosan ez az igazság – még ha ezt a szövetségnél senki sem fogja elismerni. Természetesen kerestük az MTSZ-t, ám a közleménynél többet nem kívántak hozzátenni az ügyhöz – ez nem meglepő. A szervezet egyszerűen nem teheti meg, hogy az alaposan megfontolt, többször átírt és pontosított közleményen kívül mást is eláruljon, mert könnyen előfordulhat, hogy nemzetközi bíróságon kell majd megvédenie az igazát, ott pedig lehet esély a sikerre, ha a világjárványra hivatkozik – az nyilván nem állja meg a helyét a jog világában, hogy „ne haragudjanak, de az előző vezetőség kötött egy, a magyar érdekeket egyáltalán nem képviselő, az adófizetők pénzét herdáló, totálisan értelmetlen megállapodást”.

Pedig amúgy ez az igazság.

2019. június 27-én vált hivatalossá, hogy 2020-tól 2022-ig Budapest rendezheti meg a Davis-kupa világcsoportjához hasonlóan átalakított, ugyancsak 18 millió dollár összdíjazású viadalt, 12 női válogatott, köztük szabadkártyával Babos Tímeáék részvételével. A magyar kormány 2019 és 2022 között összesen 20.6 milliárd forintot biztosított volna az eseményre, amely a világjárvány miatt tavaly elmaradt, az idén áprilisban meg elhalasztották. A bejelentéskor nagy sikernek tűnt a rendezés, hiszen Budapest többek között Varsó, Chicago, London, Isztambul, Szentpétervár és Berlin elől szerezte meg a jogot – csakhogy később kiderült, ennek a fele sem igaz. Tény, több világváros is érdeklődött a Fed-kupa-döntő iránt, ám visszaléptek, amikor kiderült, mennyi pénzt kellene érte fizetni. Nincs olyan pályázó, aki 19 milliárd forintnyit ajánlott volna – mi viszont mindenféle licit vagy jó értelemben vett alkudozás nélkül teljesítettük a Nemzetközi Teniszszövetség amerikai elnöke, David Haggerty álmait.

Azóta sok minden történt, az MTSZ vezetősége megbukott, az új, Lázár János elnök, Markovits László szakmai alelnök és a teljes elnökség egyhangúlag nem kíván közpénzből drága, soha meg nem térülő nemzetközi eseményeket rendezni bérelt vagy ideiglenes létesítményekben. Az elkövetkező években ATP-torna sem lesz Budapesten, de az igazán nagy közpénzpazarlás egyértelműen a Fed-kupa fináléja. Súlyos probléma, hogy olyan előnytelen szerződés köttetett a nemzetközi szövetséggel, amivel az ő kezében van minden kártya – és ne legyenek illúzióink, bár a szervezetnek a sportág érdekeit kellene szem előtt tartania, a tárgyalásokon nyilván a dollárjelek kerülnek főszerepbe, nem a teniszlabda.

Kerestük Fürjes Balázst, aki 2019 júniusában nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztosként vett részt a rendezési jog odaítélésének bejelentésén, s ő cikkünk megjelenését követően a következőképpen reagált: „A magyar álláspontot ebben a kérdésben a Magyar Teniszszövetség alakítja ki. A kormány tiszteli a szövetségek autonómiáját és úgy gondolja, hogy minden sportág nagy nemzetközi versenyének hazai rendezése ügyében a sportág nemzeti szakszövetségének véleménye a döntő. A versenyt korábban az MTSZ javasolta Magyarországra hozni, az MTSZ pályázott a nemzetközi szövetségnél. Ha a pandémia miatt az MTSZ álláspontja megváltozott, az érthető, és a kormány ebben is a Magyar Teniszszövetséget támogatja.”

A kormánybiztos megjegyezte: a problémát Lázár Jánossal mindketten örökölték, de nekik kell megoldaniuk. A verseny leszerződése idején más volt a teniszszövetség elnöke és az Nemzeti Sportügynökség irányítása, a nemzetközi versenyek szervezése nem kormánybiztosi feladat volt.

Az mindenesetre biztos, az MTSZ-nél valószínűleg a karácsonynál is jobban várják, hogy végre bejelenthessék: Magyarország a legkisebb veszteségek árán szabadult meg a Fed-kupától.

NS-VÉLEMÉNY

Magyar szempontból az egyetlen előnynek azt tekinthetnénk, ha rendezőként női válogatottunk részt vehetne a fináléban. Ezt írtam 2019. június 4-én, amikor egyértelművé vált, hogy rövid időn belül bejelentik: Budapest kapja meg a Fed-kupa szuperdöntőjének rendezési jogát. Az elmúlt két évben nem változott a véleményem, a méregdrága esemény mellett nincs jobb érv, pláne a világjárvány idején.

De ér-e 20 milliárd forintot az adófizetők pénzéből, hogy a 2004 óta az euro-afrikai zóna I-ben szereplő magyar csapat a legmagasabb szinten léphessen pályára? Szerintem nem.
És amúgy ér-e 20 milliárd forintot a női válogatottak csúcseseménye? Biztosan nem.
Nem véletlen, hogy a kétségtelenül népszerűbb férfi tenisz legmagasabban jegyzett csapatversenye, a Davis-kupa fináléja már a koronavírus megjelenése előtt is hatalmasat bukott Madridban, a spanyol szurkolókat csupán a saját együttesük mérkőzése és egy-egy rangadó érdekelte. Ne legyenek kétségeink, Budapesten is ugyanez történne: a magyar lányok találkozóin sokan lennének a Papp László-arénában, Serena Williams ütéseit szintén megnéznék – de például a címvédő francia válogatott fellépésére vajon mennyien látogatnának ki egy olyan városban, ahol a világbajnok szlovák Dominika Cibulková összecsapását tizenöten figyelték a WTA-tornán?

Azt remélem, a Fed-kupa-ügy lezárása után egyre elterjedtebb lesz a magyar sportban az az elv, amit Lázár János a teniszszövetségnél képvisel: hiába a kormány nagyvonalú támogatása, közpénzből sem kell minden és mindenki – mindenáron.
KLEIN RON

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik