Tenisz: ennyit keresett eddig Fucsovics Cincinnatiben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.16. 15:41
null
Fucsovics Wawrinka ellen lép pályára ismét, ezúttal Cincinnatiben (Fotó: AFP)
Soha korábban nem szerepelt még a 3. fordulóban ATP 1000-es rangsorolású tornán Fucsovics Márton, aki csütörtökön várhatóan este 10-től lép pályára Cincinnatiben Stan Wawrinka ellen a legjobb nyolc közé jutásért. A tét jelentős: a győztes valószínűleg Roger Federer ellen készülhet az elődöntőért megküzdeni. Fucsovics számára egyébként már az eddigi remek szereplés is nagy sikert hozott: a jövő héttől pályája legjobb világranglistás helyezésének is örülhet, na meg annak is, hogy több mint 20 millió forintot már biztosan zsebre vághat.

 

Fucsovics ellenfele a cincinnati ATP 1000-es torna legjobb 8 közé jutásáért vívandó mérkőzésen–csütörtökön várhatóan este tíz körül – az a Stan Wawrinka lesz, akivel éppen egy héttel korábban is játszott Torontóban.

MI AZ AZ ATP 1000?

A Profi Férfi Teniszezők Szövetségének (ATP) tornái közül a legrangosabbak az 1000 besorolású tornák – a Grand Slam-tornákat a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) egyedül, az év végi világbajnokságot közösen az ATP-vel szervezi.

A versenynaptárban hagyományosan kilenc ATP 1000 besorolású torna szerepel minden évben, amelyen a győztes 1000 világranglista pontot kap. Ezeknél a versenyeknél csak a négy GS-tornán nagyobb az összdíjazás, és a mezőny is: egy Grand Slam viadalon 128-as a főtábla, egy ATP 1000-es tornán általában 56 játékos alkotja a főtáblát – kivéve a 96-os főtáblájú Miamit és Indian Wellst, valamint a 48-as párizsi tornát.

Akkor hiába nyerte meg 6:1-re az első szettet, végül óriási küzdelemben, két rövidítésben alulmaradt. Amennyiben Fucsovics most le tudja győzni Wawrinkát, úgy könnyen lehet, hogy az Australian Open után újra megmérkőzhet Roger Federerrel – a svájcinak az argentin Leonardo Mayert kell felülmúlnia a nyolcaddöntőben. A két játékos eddig kétszer találkozott, 2014-ben Sanghajban és 2015-ben a US Openen is Federer győzött – előbb 7:5, 3:6, 7:6-ra, majd 6:1, 6:2, 6:2-re.

A világranglistán jelenleg 48. helyen álló magyar éljátékos az előbb említett torontói meccsen kívül karrierje során még egyszer csapott össze Wawrinkával – idén májusban a genfi salaktorna negyeddöntőjében, amikor 6:4, 6:0-ra győzött, s végül akkor a tornát is megnyerte a magyar.

A 26 éves nyíregyházi születésű Fucsovics egyébként ezzel az eredménnyel már biztos, hogy pályafutása legjobb helyezését jegyzi majd a jövő heti világranglistán, várhatóan a 40. pozícióba rangsorolják, ha nem jut túl Wawrinkán, míg egy újabb sikerrel akár a 36. helyre is előreugorhat.

Ami pedig a piszkos anyagiakat illeti: az 5.6 millió dollár összedíjazású torna hivatalos honlapján fellelhető, nyilvánosan elérhető adatok szerint Fucsovics a harmadik körbe kerüléssel eddig 70 925 dollárt (nagyjából 20 250 000 forintot) keresett. Wawrinka esetleges legyőzésével ez az összeg közel a duplájára,136 580 dollárra (majdnem 39 millió forint) emelkedhet.

Fucsovics számára különösen jövedelmező a cincinnati torna, mivel a májusi genfi tornagyőzelméért 89 435 eurót – mai árfolyamon valamivel több mint 29 millió forintot – kasszírozott, vagyis Wawrinka esetleges megverésével pályafutása második legjövedelmezőbb hetének mondhatná a mostanit. Csak az év eleji Australian Openen elért 3. fordulóval keresett többet – ahol egyébként bizonyos Federer jelentette számára a végállomást, szóval Wawrinka remélt kiejtése után volna miért visszavágni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik