Tenisz: eldőlt, Fucsovics nem játszik a Davis-kupában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.04. 16:17
null
Fucsovics Márton nélkül csap össze a csehekkel a magyar Dk-csapat (Fotó: Zádor Péter)
A Magyar Teniszszövetség a hivatalos oldalán közölte, hogy Fucsovics Márton nem lép pályára a Davis-kupában Csehország ellen. A legmagasabban jegyzett magyar játékos hiányában Balázs Attila, Valkusz Máté, Piros Zsombor és Borsos Gábor alkotja a jövő hétvégi csapatot, amely a Lurdy-ház parkolójában kialakítandó ideiglenes pályán vívja a mérkőzéseket.

 

Mint ismert, Fucsovics Márton és Babos Tímea, a legelőkelőbb helyen rangsorolt magyar teniszezők vitába keveredtek a magyar szövetséggel. Közlemény közleményt követett, és ahogy várható volt, Fucsovics Márton lemondta szereplését a Davis-kupában, így a magyar csapatnak nélküle kell helytállnia az osztályozón Csehország ellen.

„A tervek szerint a két fiatal, Piros Zsombor és Valkusz Máté játssza az egyeseket, míg a két rutinosabb játékos, Balázs Attila és Borsos Gábor a párost – árulta el megkeresésünkre Köves Gábor szövetségi kapitány. – A felálláson legkésőbb a jövő csütörtöki sorsolás előtt egy órával lehet változtatni, ha bármi történne addig. Nagyon sajnálom, hogy így alakult a helyzet, mindig rossz, ha a csapat legjobbja nem vállalja a szereplést. Fucsovics Márton az utóbbi jó néhány évben rendelkezésre állt, húzóember, a csapat motorja volt. Nagy jelentőségű mérkőzés lehet a csehek elleni, sőt, a következő is. Remélhetőleg egyszeri alkalomról van szó, mert nagy szüksége lenne rá a válogatottnak. Ő volt az, aki vállán vitte az együttest, és olyan pozíciót foglal el a világranglistán, hogy reálisan gondolhassuk, sikeresek lehetünk."

Köves hozzátette, Jirí Vesely érkezésével megcsappannak az esélyeink, bár kérdés, mennyire épült fel a sérüléséből, amely miatt kihagyta a US Opent. Lukás Rosol most hátrébb áll a ranglistán, de 2012-ben Rafael Nadalt is elbúcsúztatta Wimbledonban, míg Roman Jebavy kitűnő párosjátékos.

„Ki lehet jelenteni, nem mi vagyunk a találkozó esélyesei. A Davis-kupában nagyon kevés tapasztalattal rendelkező teniszezőkkel állunk ki. Balázs Ati valószínűleg nem tudja vállalni az egyest, ez azonban jó esély lehet a srácoknak, akik később húzóemberekké válhatnak, hogy hazai pályán olyan teljesítménnyel mutatkozzanak be, amilyet a challengerversenyeken nyújtanak" – fejezte be gondolatait Köves Gábor.

A Dk Twitter-oldalán kedden megjelent névsor szerint a cseh csapatot a balkezes Jirí Vesely (87.) mellett Lukás Rosol (198.), Adam Pavlásek (210.) és Roman Jebavy (párosban 55.) alkotja. A korábbi top 10-es Tomás Berdych 33 évesen már nem vállalta a Dk-szereplést. A csehek a második vonalnak számító euro-afrikai zóna I-es csoportban kezdték az idényt – erre legutóbb 1981-ben volt példa –, és jövőre már ismét a világcsoportban indulnának.

Ami a két ország egymás elleni örökmérlegét illeti, a csehek 2–1-re vezetnek. Az első és harmadik csatát az ellenfél nyerte 1975-ben 4–1-re és 1996-ban 5–0-ra, az egyetlen magyar győzelem 1976-ban született Budapesten, Taróczy Balázs vezetésével.

A magyar csapat – amely 1996 után tavaly került vissza a legjobb 16 nemzetet felvonultató világcsoportba – a februári nyolcaddöntőben 3–2-re kikapott a tavaly döntős Belgiumtól, ezért kell osztályozót játszania, elvileg a bennmaradásért.

A Dk-osztályozónak ezúttal azonban nem lesz jelentős tétje, mivel a nemzetközi szövetség augusztusban radikálisan átalakította a sorozatot, és a párharcok vesztesei is szinte biztosan ott lesznek jövő februárban a világcsoport 24 együttese között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik