Tenisz: Djokovics rávette Andre Agassit az edzősködésre

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 10:27
null
Djokovics rávette Andre Agassit az edzősködésre (Fotó: AFP)
Gaël Monfils, John Isner és Nick Kyrgios is megpróbálta rábeszélni Andre Agassit, hogy legyen az edzője, de az amerikai klasszis valamennyiüknek nemet mondott. Most azonban kötélnek állt a korábbi nyolcszoros Grand Slam-győztes: elvállalta Novak Djokovics felkészítését, igaz, egyelőre csak a Roland Garrosra.


Képzeletbeli beszélgetés Novak Djokovics és Andre Agassi között.

N. D.: „De figyelj, Andre, nekem nagyon fontos a szeretet és az ölelés is, ugye, nem gond? Nem tiporsz majd a salakba, ha valami nem úgy megy, ahogy kéne?”
A. A.: „Ugyan, Novak, ne viccelj! Ha akarod, még a kopasz fejemet is simogathatod!”

Ha a fenti párbeszéd ebben a formában nem is hangzott el, biztos, hogy már nemcsak öccse, Marko és Pepe Imaz „szeretetguru” segíti Novak Djokovics munkáját, hanem a korábbi nyolcszoros Grand Slam-győztes,az olimpiai bajnok Andre Agassi is – egyelőre csak a Roland Garroson.

DJOKOVICS AGASSIRÓL
„Több tényező is csábított arra, hogy Agassit válasszam. Emberként és játékosként egyaránt hatalmas tisztelettel viseltetek iránta. Elképesztően érti a teniszt. Másfelől hisz a család fontosságában, ráadásul igazi emberbarát. Képes lehet változást hozni az életembe a pályán és azon kívül is.”
A MÁSODIK KORÁBBI SZUPERSZTÁR

A 12-szeres GS-győztes Djokovics múlt év végéig a német Boris Beckerrel dolgozott együtt, aki hasonlóan nagy névnek számít a tenisz világában, mint Agassi. Közreműködésével a szerb csillag hat Grand Slam-versenyen győzött. A 2015-ös Wimbledon és US Open, majd a 2016-os Australian Open és Roland Garros megnyerésével összejött neki a „Nole Slam”, vagyis egészen váratlan tavalyi wimbledoni kieséséig mind a négy nagy verseny trófeáját ő birtokolta. Aztán az elmúlt esztendő második fele nem úgy sikerült Djokovicsnak, ahogy azt várta, ennek következményeként előbb Beckerrel, majd idén az őt 2006 óta segítő szlovák Marián Vajdával szakított.

MIÉRT ÉPPEN AGASSI?

A kérdésre Tracy Austin, korábbi világelső szakértő adott érdekes választ, miszerint Novaknak leginkább nem teniszedző kell, hanem valaki, aki az egész életét jó irányba tudja terelni (korábban került már hasonló helyzetbe). Nos, Andre Agassi két gyermek édesapja, felesége Steffi Graf, a valaha volt legjobb női teniszjátékosok egyike, míg Djokovics és neje, Jelena jelenleg második közös gyermekük megszületését várja. A világranglistán második szerb kisebb magánéleti válságba került, mert nem tudott elég időt gyarapodó családjára fordítani, ezt értelemszerűen Jelena asszony is nehezményezte, nem is meglepő, hogy a világklasszis dominanciája megszűnt, kellemetlen vereségek szegélyezték útját az elmúlt hónapokban. S bár az említett, ölelésekben hívő Pepe Imaz személyében egy „életmenedzsere” már van Djokovicsnak, Agassira felnéz, miközben szakmailag is nehezen találhatna nála megfelelőbb embert.

EGYÜTT SIKERÜLHET

Agassi egyébként jóval nagyobb gödörben is volt új „tanítványánál”, 1997-ben csupán a 141. helyen állt a világranglistán, karrierje végét vizionálták, aztán nyert még öt Grand Slamet 2006-os visszavonulásáig. Azóta nagyon sokan szerették volna már elcsábítani edzőnek – többek között Gaël Monfils vagy John Isner –, legutóbb néhány hónapja az ausztrál fenegyerek, Nick Kyrgios, ám senki sem járt sikerrel. Eddig. Amikor megkérdezték éppen erről a három névről, csak annyit felelt: „Érdekesen és izgalmasan hangzik. De nem szeretnék rövid életű és fájdalmas kapcsolatot velük. Mindhárom srác játékáért képes vagyok bármikor kifizetni a belépőjegyet, azt azonban nem tudom elképzelni, hogy eddzem is őket valaha.”

Djokovics miatt azonban kötélnek állt Andre Agassi, aki mivel híres nagylelkűségéről, karitatív tevékenységéről, könnyen elképzelhető, hogy megszánta a bajban lévő csillagot. Persze nem lehet lebecsülni a szakmai kihívást sem, és belegondolva abba, hogy 2016-ban ilyenkor Novak Djokovics még békésen üldögélt a teniszvilág trónján, elképesztő magasságokban, talán nincs is olyan messze az idő, hogy ezt újra átélje. Római döntőbe jutásával bizonyította, hogy már a Roland Garroson is labdába rúghat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik