Tenisz: a válogatottnál visszavárják a sérült Szávay Ágnest

Vágólapra másolva!
2011.10.26. 11:19
Címkék
Télen a teniszválogatottak tagjai már saját pályán edzhetnek, mivel elkezdődött a nemzeti edzésközpont kialakítása – mondta a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Richter Attila, a Magyar Teniszszövetség főtitkára. A létesítmény Óbudán, egy állami területen lévő korábbi teniszkomplexum felújításával jön létre.

„Mivel állami területről van szó, ezért a sportállamtitkársággal és a nemzeti vagyonkezelővel egyeztettünk, de a korábbi üzemeltető is partner volt az átalakulásban" – mondta a főtitkár.

A három kemény borítású pályát most újítják fel, a salakosok jövőre kerülnek a szövetség birtokába. A teljes felújítás mintegy negyvenmillió forintba kerül a szövetségnek, de a munkák során, „jövőre olyan felület kerül majd a pályákra, amely a következő tíz-tizenkét évre biztosítja a megfelelő munkát".

A szövetség főtitkára szerint a beruházás „az elmúlt három évtized legnagyobb előrelépése", régóta voltak már tervek erre, és lehet, hogy a mostani megvalósulás kisebb volumenű, mint a korábbi elképzelések voltak, „és lehet, hogy csak pályát tudunk biztosítani, de már ez is több, mint ami eddig valaha volt". A felújítást saját forrásokból és szponzori támogatásokból fizeti a szövetség.

Richter Attila azt mondta, az állami szerepvállalás a rendszerváltás után elmaradt, pedig egy egyszeri anyagi löket kellett volna ahhoz, hogy jó szervezéssel és működtetéssel a magyar profi tenisz eltartsa magát. A főtitkár szerint a még mindig nagyon fiatal Fucsovics, Zsiga, Susányi, Babos, Jani sikergeneráció 75-80 százalékban önerőből jutott el oda, ahol tart, a szövetség ehhez a menedzselési programot és a „mögöttes szakmai segítséget" nyújtotta csak. „A mostani változással a legjobbak újabb lehetőségeket kapnak, bár mivel anyagilag továbbra is szűkösen tudunk csak forrást biztosítani, ezért ezt hatékonyabban kell elosztani" – jelentette ki Richter Attila.

A Magyar Teniszszövetség a főtitkár tájékoztatása szerint évi 120-140 millió forinttal gazdálkodik, Szerbiában csak az állami támogatás hét és félmillió euró egy évre, Szlovákiában pedig nem olyan rég kilencmillió dollárt fordítottak a létesítményfejlesztés elindítására. „Vagyis több nullányi eltérés van közöttünk" – mondta Richter Attila.

A válogatottnál továbbra is számítanak a régóta sérült Szávay Ágnesre, aki „jelenleg is kezelésekre jár, és próbál minél hamarabb meggyógyulni. Nem szabad elkapkodnia a visszatérést, de bízunk benne, hogy mielőbb elkezdheti a játékot."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik